Християнски Портал

*СЕДМИЧЕН БЮЛЕТИН*

Абонирайте се за седмичния ни бюлетин, за да получавате 5-те най-посещавани страници в български християнски портал (християни.ком) през изминалата седмица.
Подкрепете служението ни от тук: КЛИК
За информация, фактури или въпроси, моля, пишете ни на еmail: Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите.
 

РАЗДЕЛЕНИЕ ЧРЕЗ КРЪСТА

РАЗДЕЛЕНИЕ ЧРЕЗ КРЪСТА

из НОРМАЛНИЯТ ХРИСТИЯНСКИ ЖИВОТ - УОЧМАН НИ


Властта в този свят не е Божия. Бог беше запланувал творението Си като царство на хармонията, начело на което да стои Синът Му-Христос ( Кол.1:16,17 ).
Но Сатана си послужи с човека и установи своето царство на безредието, което в Словото е означено като "този свят". Ние сме поставени в света, където владетел е "князът на този свят" ( Й.12.31 ).
Така в ръцете на Сатана Божието творение се превърна в ( старо творение ), но Бог сътвори ново творение с нова власт над новия свят. Нищо от старото не може да бъде използвано в новото. Въпросът е на кое от тия две царства принадлежим.
Павел не ни оставя в двоумение - кое от тия царства е наше на дело. Той казва, Бог чрез спасителното дело "ни избави от властта на тъмнината и ни прасели в Царството на Своя Възлюбен Син" ( Кол.1:12-13 ).
Но за да ни пресели в новото царство, Бог трябва да направи в нас нещо ново. Той трябва да ни направи ново създание. Ако не бъдем създадени отново, не сме годни за новото царство..."Роденото от плътта е плът" ( Й.3.6 ). и "плът и кръв не могат да наследят Божието Царство, нито тленното наследяване тленното" ( 1 Кор.15:50 ).
Както и да бъде култивирана и развивана, плътта си остава плът. Нашата годност за новото царство зависи изцяло от това чие творение сме ние. Въпросът не е "добро или зло", а "плът или дух". "Роденото от плътта е плът"- и не може да бъде иначе.
Ако ние наистина сме разбрали, че Бог иска за Себе Си нещо съвсем ново, нека видим защо Той не може да вземе нищо от стария човек за новия. Бог желае да ни притежава. Но такива, каквито сме в момента, ние сме негодни за употреба от Него.
Затова, Той най-напред ни умъртвява чрез Кръста на Христа, след това, чрез Възкресението ни съживява за нов живот. "Ако някой е в Христа Исуса, той е ново създание; старото премина; ето всичко стана ново" ( 2 Кор.5:17 ).
Като ново създание с нови способности ние вече сме годни за новото царство.
Чрез кръста Бог слага край на всичко старо, на стария човек, и чрез възкресението ни осигурява всичко, което е нужно за нов живот. "Затова, чрез кръщението ние и се погребахме с Него да учавствуваме в смърт, тъй щото както Христос биде възкресен от мъртвите, чрез славата на Отца, така и ние да ходим в нов живот ( Римл.6“4 ).
Кръстът е белега на най-голямото отрицание във Вселената, защото чрез него Бог отрича всичко, което не е от Него. Но възкресението е най-могъщото. Да, защото чрез него Бог събуди за живот всичко, което по Неговата воля трябва да влезе в новото творение.
Възкресението е прага на новото творение, то е новият изходен пункт на Бога.
И тъй, ние имаме два свята пред себе си-старият и новият. Сатана има пълна власт над стария. В стария свят може да има добри хора, но докато те са в него, подлежат на смърт. Кръстът е Божието изяснение, че всичко от старото творение трябва да умре.
Нищо Адамово не може да премине от другата страна на кръста. Колкото по-рано видим това, толкова по-добре, за да можем по-бързо да се измъкнем от старото естество.
Бог събра всичко Адамово в Своя Син и го разпъна на кръста. От тогава над Вселената сякаш звучи мощната прокламация на Бога:" Вичко , което не е от Мен, беше премахнато чрез кръста. Който принадлежи към старото творение, е включен в този акт; той вече е разпнат заедно с Христа". Никой не може да прави изключение.

СПОДЕЛИ СВОЕ ПРЕЖИВЯВАНЕ ОТ ТУК

Дарение за развитие и популяризиране на евангелието в интернет: КЛИК
loading...

Добавете коментар

Защитен код
Обнови