Християнски Портал

*СЕДМИЧЕН БЮЛЕТИН*

Абонирайте се за седмичния ни бюлетин, за да получавате 5-те най-посещавани страници в български християнски портал (християни.ком) през изминалата седмица.
Подкрепете служението ни от тук: КЛИК
За информация, фактури или въпроси, моля, пишете ни на еmail: Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите.
 

ХРИСТИЯНИТЕ „ИЗВЪН ЦЪРКВАТА”

Защо десетки хиляди посветени християни напускат църквите?

Това някакво „движение” ли е?

От какво е причинено това световно явление?

„УЧУДВАЩО Е ЧЕ ПРИБЛИЗИТЕЛНО 10 МИЛИОНА НОВОРОДЕНИ ВЪЗРАСТНИ ХРИСТИЯНИ [В САЩ] НЕ ПОСЕЩАВАТ ЦЪРКВА.”


 

ГЛАВА ПЪРВА: СВЕТОВЕН ФЕНОМЕН

 

За мен целият този „лавинообразен ефект” започна с едно радио предаване и един имейл. През март 2003 г. бях поканен в християнска мрежа „Рема” в Нова Зеландия, за да дискутирам растящия феномен на „християните извън църквата”. Повод за това беше една от моите книги, в която аз разказвам за моята опитност „в пустинята” и факта, че много християни днес излизат от църковната система. Това беше явление, за което аз знаех нещичко, но си нямах и идея за размера или обхвата на това, което се случваше.

През същата седмица, когато бях в радио предаването, аз публикувах една статия по същата тема в нашата международна имейл листа. Резултатът беше потоп от отговори от целия свят. По-долу е имейлът, който аз изпратих. Нямах идея, че това би предизвикало такава верижна реакция.

ИМЕЙЛ: ХРИСТИЯНИТЕ „ИЗВЪН ЦЪРКВАТА”

Андрю Стром. [4 април 2003].

Днес ви пиша по една необичайна тема. Понеделник вечерта (31 март) бях поканен в едно християнско радио предаване в Нова Зеландия, за да дискутирам нарастващия брой на християните „извън църквата” на запад – хора, които са напуснали църквите си по различни причини, но все още държат здраво християнската вяра. Беше много интересна вечер, а телефоните загряха.  Този феномен „Извън църквата” толкова много се е разрастнал, че книги се пишат за него. Всъщност, преди една година аз чух, че има ДЕСЕТКИ ХИЛЯДИ подобни християни само в нашия град (Оукланд). И мисля, че същата е ситуацията в целия западен свят.

Лично аз влязох във връзка с буквално стотици подобни хора. Учудващото е, че те често са от най-посветените християни – молещи се, проницателни, мислещи дълбоко. Но все пак, те са стигнали дотам да се изморят от „игричките” вътре в църковната система и са излезли от нея.  Често те са били въвлечени в нея с години. Даже обикновено са били и различни водачи.

Но сега те напускат. Защо? Това е доста трудно за обяснение от страна на църквите. Обикновените обвинения са често от този вид: „Еди-кой-си е бил наранен и сега има  корен на горчивина”. Или пък са „в бунт”. Или пък не участват в екипа. Или са „отстъпили”. Но ако говорите с тези хора, често ще видите, че те са седяли в църквата в продължение на години и просто не могат повече да стоят и да гледат същата игра. ЛИПСАТА НА БОГ е това, с което се сблъскват – дори и в „най-изпълнените с Духа” църкви. КЪДЕ Е БОГ В ЦЯЛАТА ТАЗИ ДЕЙНОСТ? Със сигурност това не е начинът, не е пътят? Нови увлечения и програми идват и си отиват, но посредствеността и ЛИПСАТА НА БОГ като че ли продължават завинаги.

И много тихо, без никой да забележи, те бавно се измъкват през вратата – с намерение никога да не се върнат. Някои дори ми казаха, че са почувствали Бог да ги „призовава навън”. Други просто са почувствали, че не могат да останат повече. Положението в църквата им е тежало повече, отколкото са могли да изразят с думи. Много често те са правили обиколки по други църкви, надявайки се, че ще намерят място, където да се почувстват „правилно” по някакъв начин. (Въпреки, че много от тях не са от  „скачащите  от църква в църква” по природа). Но местата, които посещавали, не изглеждали „по-правилни” от мястото, което са напуснали. И след известно време по-лесно за тях е било да си останат вкъщи с Бог. Както казах по-рано, повечето от тези хора не са се отказали от християнството. Те са се отказали от днешната църковна система. Хиляди вече са напуснали. И мнозина се чувстват така, сякаш „чакат нещо”.

Някои от тези хора са започнали домашни общения. Или се срещат с други двойки редовно. Но мнозина не се срещат с никого изобщо и считат, че се намират на „пустинно” място – насаме с Бог. (Много познато). Бях запитан преди няколко седмици от един пастор дали бих се съгласил, че това, което се случва, е „движение от Бог”. Това беше доста радикална мисъл.

Много водачи биха помислили обратното. Защото всичко, което води хора извън „тяхната църква” не може да е Бог, нали? Хмм. Това, което аз знам, е: Идеята за преминаване през „пустинята” преди да се влезе в „обещаната земя” е напълно библейска. Всъщност, може да го намерите в цялата Библия. Дори Исус мина през такова време в пустинята. Но не е възможно да стоиш „сам” завинаги. Някой ден, ако тези хора искат да са част от новото движение на Божия Дух, те трябва да излязат от пустинята и да станат част от „ТЯЛОТО”, което Исус ще събере заедно – „новият мех”, който ще дойде с това ново движение на Бог. Иначе те могат да го пропуснат. Това е голяма опасност.  Сигурен съм, че има много от вас в тази имейл листа, които имат коментари и свидетелства по тази тема. Бих се радвал да ви чуя. Всичко това става наистина значителен проблем в църквата. Бог да ви благослови, приятели.


Изтегляне

СПОДЕЛИ СВОЕ ПРЕЖИВЯВАНЕ ОТ ТУК

Дарение за развитие и популяризиране на евангелието в интернет: КЛИК
loading...

Коментари   

 
0 #2 Илиян 26-10-2016 16:32
Тъй като гледам тази статия, изобщо си нямате и понятие от "църквата". Църквата не е някаква си сграда, където само там можеш да почиташ Бог, можеш да Го почиташ навсякъде, на всяко място и по всяко време.

"Не знаете ли, че вие сте храм Божий, и Духът Божий живее във вас?"
- 1 Коринтяни 3:16

Повечето хора напускат тези така наречени църкви защото повечето от тях са корумпирани(ням а да изпадам в подробности). Истинската църква сме вярващите, а не някаква си сграда създадена от човеци. Не казвам, че е лошо да се ходи на църква, напротив... просто не лъжете хората и не ги задължавайте да ходят на църква защото ще стане еди си какво ако не ходят. Когато Иисус е казал на св. Петър, че на него ще съгради църквата, не е имал в предвид някаква си сграда, а всички вярващи, те образуват истинската църква.

Надявам се да не съм обидил никого, просто реших да си изкажа мнението.
Всичко хубаво и Бог да Ви благослови.
Цитиране
 
 
0 #1 Miroslav IONEV 10-12-2011 14:14
[color=#810505] - Мнението е редактирано от модератор, тъй като съдържа груби, обидни или вулгарни елементи - [/colo r]
Цитиране
 

Добавете коментар

Защитен код
Обнови