Християнски Портал

*СЕДМИЧЕН БЮЛЕТИН*

Абонирайте се за седмичния ни бюлетин, за да получавате 5-те най-посещавани страници в български християнски портал (християни.ком) през изминалата седмица.
Подкрепете служението ни от тук: КЛИК
За информация, фактури или въпроси, моля, пишете ни на еmail: Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите.
 

Здраве и щастие от името на Бог..

ДУХОВЕН ПОПУЛИЗЪМ, ТРАГИЧНА ГРЕШКА
ИЛИ ОБИКНОВЕНА ЗЛОУПОТРЕБА?
Един от най-нечестните удари под пояса в политиката е популизмът – водачът обещава на масите, че ако той има властта, ще им даде всичко, което те искат. А истината е, че той не може да им го даде, защото проблемите не се решават така лесно. Това проличава, когато водачът наистина получи властта – но вече е късно. Предпоставка за популизма е от една страна липсата на морал у политиците и от друга – наивността и простодушието на масите, които се вълнуват единствено от това, което имат в хладилниците си.

Другото благовестие
Ако в обществения живот популизмът е обясним с жаждата за власт, не знам как да го обясним в християнството. Може би пак така.
Ученията, които са обект на критика в предлаганата книга, спадат към една от трите категории.
Те са:
- или духовен популизъм, т.е. стремеж на духовните водачи да обещаят на масите здраве, щастие и просперитет от името на Бога, използвайки едностранчиво Неговото Слово. Библията обаче е книга далеч по-реалистична от книгите на Кениън и Хегин, защото е писана от сериозни хора, движени от Светия Дух. Тя ни уведомява честно, че страданието е неизбежна част от живота на човека, в това число и на християнина.
- или трагична грешка на хора, които са се заблудили в стремежа си към по-тясна връзка с Бога и по-резултатно служение. Трагична, защото едно такова лековато, екзалтирано учение неизбежно се сблъсква с жестоките реалности на живота, с болестта, бедността и смъртта, и последствията наистина са трагични.
- или обикновена злоупотреба на хора с прегоряла съвест, които съвсем ясно съзнават какво правят, но не могат да не се отдадат на жаждата си за известност и лидерство.
Не се наемам да съдя коя от тия възможности е причината за появата на модните течения, описани по-долу. Но която и да е, тя ще е достатъчна, за да ни убеди, че трябва да се пазим от тях. А те хлопат на вратата ни.
Човекът от края на XX век в силната любов към себе си и в стремежа си към щастие и благоденствие е нетърпелив. Той иска хубавия живот сега, днес. Нищо не ми обещавай за утре – казва една популярна българска политическа песен. Този материалистичен подход днешният човек прилага и в християнството си. Той разсъждава, че щом вярва, трябва да има полза от вярата си. И то полза незабавна. Рядкост е безкористната вяра, която може да търпи и да чака, която може да се примири с Божия отговор: „Доволно ти е Моята благодат, защото силата Ми в немощ се проявява” [2Кор.12:9]. Това, че сме спасени, че ще живеем с Христа във вечността и блаженство „каквото око не с видяло и ухо не е чуло”, малко ни вълнува. Ние искаме сега, днес. Ето благодатната почва. Щом тя е налице, лъжеучителите сами ще се явят. Всеки народ си има такива водачи, каквито заслужава. Всяка християнска маса, която има определени желания и копнежи, си ражда и отглежда водачите и учителите. Не искам да ставам пропагандатор на болестите и страданието. Библията ни дава достатъчно обещания за намесата на Бог със сила в нашите беди. Но всичко това е вторично. Първостепенно е “Царството Божие и неговата правда”. Останалото, в това число здравето и успехът, са прибавки. Не бива изцелението и благополучието да се поставят в центъра. Нито пък бива невярващите да бъдат привличани към християнството с обещанието за изцеление и уреждане на проблемите. Най-доброто, което можем да направим, е да предадем живота и сърцето си на Бoгa с пълно доверие. Оттам нататък – нашите болести, нужди, съдба стават Негов проблем и Той ще ни освободи тогава, когато дойде времето, или ще ни даде сила и благодат, за да устоим.
Всичко друго е от лукавия.
(из предговора от издателя към книгата "Другото благовестие", на Д. Р. Макконъл)

СПОДЕЛИ СВОЕ ПРЕЖИВЯВАНЕ ОТ ТУК

Дарение за развитие и популяризиране на евангелието в интернет: КЛИК
loading...

Добавете коментар

Защитен код
Обнови