Християнски Портал

*СЕДМИЧЕН БЮЛЕТИН*

Абонирайте се за седмичния ни бюлетин, за да получавате 5-те най-посещавани страници в български християнски портал (християни.ком) през изминалата седмица.
Подкрепете служението ни от тук: КЛИК
За информация, фактури или въпроси, моля, пишете ни на еmail: Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите.
 

ЦЪРКВАТА ПРОИЗЛИЗА ОТ ХРИСТОС

ЦЪРКВАТА ПРОИЗЛИЗА ОТ ХРИСТОС


Из СЛАВНАТА ЦЪРКВА
УОЧМАН НИ

Славната църква - Уочман Ни
ЦЪРКВАТА ПРОИЗЛИЗА ОТ ХРИСТОС
Тук можем да се запитаме какво представлява църквата. Църквата е онази част, която е взета от Христос. Всички естествени човеци са направени от пръст.
Църквата е един вид Христос. О, много мислят, че църквата се състои от "хора", които вярват в Господа и са спасени. Не, това не е вярно! Кои съставляват църквата? Само онези, които произлизат от Христа. С други думи, това са хората, които Бог е създал от Христа. Без Христос, църквата няма място, няма живот, няма съществуване.

 

 

В 1 Коринтяни 10:17 се казва : "Тъй като ние, ако и да сме мнозина, сме един хляб, едно тяло ". Апостол Павел ясно заявява, че единият хляб представлява Тялото Христово, тоест, църквата като цяло. Макар да сме мнозина, Тялото е едно. Църквата не е сбор от индивиди. Тя не е г-н Едикой си, плюс г-н Едикой си, тя дори не е съвкупност от всички християни по земята взети заедно. Църквата е Христос в теб, Христос в него, Христос във всички християни по земята през всички векове, взети заедно.
Църквата се състои от онова, което произлиза от Христа.

Човешкият талант, способност, мисъл, сила и всичко, което притежава човекът, е извън църквата. Всичко, което произлиза от естествения живот е извън църквата и всичко от естествения живот, което се внася в църквата, е разрушително, а не съзидателно.
Някои хора са имали дар слово преди да повярват.

С такава лекота са говорили, така сладкодумно са разказвали истории предЦърква на Христос другите. И след като са се спасили, само са сменили темата и са започнали да проповядват. Но ние не бива да смятаме, че такива хора могат да проповядват добре.Трябва да запитаме, от какъв източник идва тяхното красноречие. Дали е минало през Кръста. Ако красноречието им не е минало през кръста, то е изцяло плод на собствената им природа. Красноречието, което внасят в църквата, ще бъде нещо от земния Адам.

И църквата ще бъде дърпана надолу от тези хора.
Можем да срещнем и много умни, начетени хора. Хора, с изключително остър ум, които преди да се спасят са се занимавали, да речем, с философия, наука или литература. След спасението си, те се посвещават на изучаване на Божието Слово. Но ние можем да се запитаме, от къде идва острият им ум. Дали е минал през Кръста? Дали е под контрол на Святия Дух ? Или е просто онзи ум, който им е по природа даден ? Ако е така, то това е нещо от земния Адам, от естествения човек, от човешката природа; то е от плътта. Макар и да са сменили темата, умът им не е обновен! И когато изучават Словото с този свой стар ум, вместо да помагат на църквата, те и нанасят загуба. Само онова, което е от Христа може да съставлява църквата.

Бог трябва да работи в нас до такава степен, че всичко от нашата човешка природа да бъде поставено под контрол. Естествената ни сила трябва да мине през Кръста, и да бъде подчинена на Святия Дух.Само тогава няма да причиним загуба на църквата. Всичко, което произлиза от естествения Адамов живот в нас е създадено от пръст и е нежелано от Бога.
Ние ставаме част от църквата поради нашето новорождение, защото, именно при новорождението получаваме Христовия живот. Дори и да не сме нищо повече от пръстни съдове, в нас е вложено нещо изключително скъпоценно.

Често си мислим, че можем да обичаме другите и да им помагаме сами, със собствени усилия. Да обичаш другите и да им помагаш, разбира се, е добре, но,  " ако предадем тялото си на изгаряне, а любов нямам ", ХРИСТОВАТА ЛЮБОВ, " никак не ме ползва " ( 1 Кор. 13:3 ). Нима е грешно да посвещаваме себе си в помощ на другите ? Не, естествено. Но въпросът остава : Откъде идва, откъде произлиза това желание за посвещение ? Дали от " аза ", или от Христос.
Първият и последният урок, който трябва да научим в нашия християнски живот, е да се научим да разпознаваме източника на нещата. Първият урок е да отхвърлим всичко, което произлиза от нас самите, от " аза " ни, и последният урок пак е , да отхвърлим всичко от " аза " ни. Това не означава, че не бива да се стремим да израстваме духовно и да сме ревностни за Бога, а че стремежите и ревността ни трябва да идват от Господа. Ние не казваме, че не трябва да работим, но искаме да вършим работа, която е продиктувана от Господа. Не казваме, че не трябва да се стремим да придобием сила, а да търсим силата, която произлиза от Господа. В това е целият въпрос.


Исус носи кръстаВ Евангелието от Йоан, Господ Исус казва : " Не може Синът да върши Сам от Себе Си нищо " ( Йоан 5:19 ). Ако това важи за Господа, то колко повеше важи и за нас ! Как можем някога да вършим нещо сами, от себе си ? Той да ни доведе до такъв етап на духовно развитие, че да разберем, че не можем да вършим нищо от себе си - всичко трябва да бъде от Него, да произлиза от Него.


Когато служим на Господа, не е достатъчно да бъдем ревностни. Не, ние  трябва да вършим онова, което Бог ни възлага. В Колосяни 1:29 апостол Павел казва : " Затова се и трудя, като се боря, според Неговата сила, която действа мощно в мене ". Бог работи в нас, за да можем да работим и ние. Ние често пъти вършим някои неща " външно ", от себе си, без да сме усетили действието на Бога вътре в нас. И работата ни, макар и да е значителна, е безсмислена, няма стойност пред Бога. Много е важно, когато служим на Господа, да се оставим, Бог да ни доведе до такова духовно развитие, че да не искаме да вършим нещо, което  не е от Господа. Ако не усещаме раздвижването на Святия Дух в нас, да не предприемаме нищо.
Бог иска да има покорни хора на земята, и когато това стане, желанието на сърцето Му ще бъде удовлетворено. Нека запомним, че каквото и да произлиза от " аза " на човека, то е само пръст. Църквата е само онова, което произлиза от Христа.

СПОДЕЛИ СВОЕ ПРЕЖИВЯВАНЕ ОТ ТУК

Дарение за развитие и популяризиране на евангелието в интернет: КЛИК
loading...

Коментари   

 
0 #2 Миро Христов 27-09-2012 23:29
Коментарът е премахнат от модератор, тъй като нарушава условията на услугата за коментари.
Цитиране
 
 
0 #1 nneli 18-09-2012 14:57
Прекрасно написано! Благодарности към автора!
Само не ми стана ясно, какви са признаците,по които можем със сигурност да съдим, че в нас действа Светият Дух?
Цитиране
 

Добавете коментар

Защитен код
Обнови