Християнски Портал

*СЕДМИЧЕН БЮЛЕТИН*

Абонирайте се за седмичния ни бюлетин, за да получавате 5-те най-посещавани страници в български християнски портал (християни.ком) през изминалата седмица.
Подкрепете служението ни от тук: КЛИК
За информация, фактури или въпроси, моля, пишете ни на еmail: Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите.
 

Ритуал наречен 'замерване на дявола' уби над 700 души в Мека (ВИДЕО)

Броят на жертвите нарасна до 717 души, 805 са ранени

Инцидентът се случил по време на изпълняването на ритуал, известен като „замерване на дявола с камъни”, което се смята за особено опасно, тъй като огромен брой хора се опитват да изпълнят ритуала по едно и също време.

Броят на жертвите от стълпотворението по време на Хадж в Мека, расте - 717 души са мъртви, 805 са ранените. По информация на The guardian се правят усилия да се възвърне реда.

Полицията в Саудитска Арабия започна да разширява входовете към площада, строят се и мостове, по които оцелелите да се придвижват. Повече от 100 хиляди униформени са на място, поставени са и видеокамери, за да се следи движението на групите.

"Молим поклонниците да не се блъскат. Моля, използвайте обозначените изходи и не се връщайте по същия път, по който сте дошли", повтаря служител на реда с помощта на мегафон.

Около 220 линейки и 4 хиляди спасители са изпратени на мястото на трагедията. Лошото е, че поклонници не спират да пристигат на мястото и изглежда, че хаосът става все по-голям. Хеликоптери извозват жертвите от мястото на инцидента, линейките поемат пострадали и трупове от квартала Мина. Там традиционно на последния ден на Хиджа се извършва ритуал по линчуване на Сатаната - те хвърлят малки камъчета по една от трите стени в Мина, символизиращи злото. В даден момент е настанала суматоха, хората са започнали да се блъскат, а мнозина панически са опитали да избягат от мелето, което е предизвикало още по-голяма трагедия.

Арабски тв-канали разпространиха позицията на отговорните за организацията на поклонението - мюсюлмани от африкански произход предизвикали ужасяващата блъсканица.

От края на 80-те години до ден днешен през няколко години се случват подобни смъртоносни стълпотворения на хора.

Днешният зловещ инцидент може да се сравни с този от 1990 г., когато в Мека загинаха 1426 души. След 1990 г. инцидентите се превръщат в печална традиция.

1994 г. - 270 жертви;

1997 г. - 340 жертви,

1500 ранени;

1998 г. - 180 жертви;

2001 г. 35 жертви;

2004 г. 244 жертви;

2006 - 360 жертви, ден преди Хадж хотел, пълен с поклонници рухва, убивайки 73 души.

СПОДЕЛИ СВОЕ ПРЕЖИВЯВАНЕ ОТ ТУК

Дарение за развитие и популяризиране на евангелието в интернет: КЛИК
loading...

Добавете коментар

Защитен код
Обнови