Християнски Портал

*СЕДМИЧЕН БЮЛЕТИН*

Абонирайте се за седмичния ни бюлетин, за да получавате 5-те най-посещавани страници в български християнски портал (християни.ком) през изминалата седмица.
Подкрепете служението ни от тук: КЛИК
За информация, фактури или въпроси, моля, пишете ни на еmail: Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите.
 

Изпълнителният директор на Ню Йорк таймс нападна критик на позицията му за Шарли ебдо

Дийн Бакет, Изпълнителният директор на "Ню Йорк таймс", остро нападна в социалните мрежи критик на позицията на издателството да не публикува карикатури на сатиричния седмичник "Шарли ебдо", в редакцията на който тази седмица бяха убити 8 журналисти.

В реакция на страницата във "Фейсбук" на Марк Купър той го нарича "задник". Преподавателят по журналистика в Университета на Южна Калифорния в Аненберг бе нарекъл отказа да се публикуват карикатурите "абсолютна страхливост". Общо 17 души бяха убити от тримата терористи в сряда и четвъртък.

"Скъпи Марк, разбирам, че раздавате справедливост без дори да се замислите, че може да има и друга гледна точка", написа Бакет на страницата. "Надявам се, че студентите ти са с по-широк мироглед. Задник."

Малко по-късно изпълнителният директор на "Ню Йорк таймс" добави, че "забележката ти беше безмозъчна и арогантна, тя не е покана за спор, а за това, което в крайна сметка получи. Аз съм за оживен дебат, но не и за евтини изхвърляния с аргументи на десницата."

"Ню Йорк таймс" разпространи коментар за случилото се, в който се казва: "Дийн реагира емоционално на арогантен коментар, който изглежда имаше за цел да провокира. В крайна сметка това са трудни решения и Дийн взе едно от тях много внимателно и отговорно, разбирайки, че ще има хора, които няма да са съгласни - някои от тях разумни и цивилизовани, някои - не съвсем".

Реакцията на Марк Купър бе по повод статия на Маргарет Съливан, в която тя описва как е било взето решението в редакцията.

Статията започва с въпроса дали отказът да се публикуват карикатурите е проява на страхливост и липса на журналистика солидарност. Съливан цитира и реакциите на изключително разочарование от журналисти от други издания в САЩ и читатели, които настояват по този начин да бъдат защитени принципите на свободата.

Едно от тях е на Джеф Джарвис от нюйоркския "Сити юнивърсити", който казва: "Ако сте вестник, който държи на репутацията си, ако сте върховен пример за американска журналистика, ако очаквате другите да защитят журналистите ви, когато те са заплашени, ако уважавате правото на читателите си сами да направят преценка, тогава, по дяволите, застанете зад "Шарли ебдо" и информирайте аудиторията си. Публикувайте карикатурите".

Съливан цитира и позицията на Мартин Барън, изпълнителният директор на друго влиятелно издание - "Вашингтон пост", да не публикуват карикатури, особено тези с пророка Мохамед. Обяснението е, че изданието не разпространява материали, "които целенасочено, умишлено и ненужно обиждат членове на религиозни групи".

Тя привежда и позицията на Глен Грейуолд (една от ключовите фигури зад публикациите на базата на разкритията на Едуард Сноудън - бел. ред.), който написа в "Туитър": "Откога защитата на правата на словото на някого съвпада с това да публикуваш и дори да приемаш неговите идеи? Важи ли това за всички случаи?".

За статията на Съливан директорът Бакет казва, че в сряда половин ден се е занимавал с този казус, изслушал е мнозина от водещите редактори и кореспондентите в чужбина и повече са казали, че не се чувстват застрашени, ако "Ню Йорк таймс" публикува карикатурите в Мохамед. Но в крайна сметка той е решил това да не се прави в името на безопасността на служителите, както и за да не се почувстват обидени читателите мюсюлмани.

"Отдавна имаме стандарт, който работи добре - има граница между сатирата и хуленето. Повечето от тези карикатури са охулване", коментира Бакет. "В кой момент тежестта на една новина става по-важна от собствените ти стандарти?", пита още той. "Ако я караме така, ще трябва да показваме най-отвратителни изображения", а това е неприемливо.

Коментарът на Съливан в блог секцията завършва с думите, че изглежда някои стандарти в "Ню Йорк таймс" ще трябва да преминат отново през дебат доколко са актуални.

ДНЕВНИК

СПОДЕЛИ СВОЕ ПРЕЖИВЯВАНЕ ОТ ТУК

Дарение за развитие и популяризиране на евангелието в интернет: КЛИК
loading...

Добавете коментар

Защитен код
Обнови