Християнски Портал

*СЕДМИЧЕН БЮЛЕТИН*

Абонирайте се за седмичния ни бюлетин, за да получавате 5-те най-посещавани страници в български християнски портал (християни.ком) през изминалата седмица.
Подкрепете служението ни от тук: КЛИК
За информация, фактури или въпроси, моля, пишете ни на еmail: Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите.
 

Един от френските заложници в интервю: Терористите бяха любезни

Репортер на френския Канал 4 интервюирал Мишел Кателано - мъжът заложник в печатницата в градчето Дамартен, в която се криеха нападателите на редакцията на "Шарли ебдо" братя Куаши.

Кателано използва думата "любезни", описвайки двамата джихадисти, пише The Guardian, цитирайки интервюто. Освен това мъжът превързал раната на единия от братята, докато е бил в плен.

"Когато ги видях, помислих, че животът ми е свършил... но те не бяха агресивни", разказва Кателано.

По думите на 26-годишният графичен дизайнер, преди да започнат престрелка с полицията, терористите го инструктирали да се качи на горния етаж на печатницата, за да бъде в безопасност. Казали му "Не се притеснявай, всичко с теб ще бъде наред".

Мишел три пъти казал на похитителите, че е единственият човек в сградата, страхувайки се да не намерят колегите му, които той скрил на горния етаж, предаде нюз.бг.

Главният прокурор на Франция Франсоа Молен потвърди, че хората се прикрили "под мивка в столовата" на горния етаж на печатницата.

Графичният дизайнер бил "ужасен", но успял да установи връзка с полицаите, обградили сградата, изпращайки им текстови съобщения. Изпращал информация на спецчастите за помещенията в сградата, както и за това какво си говорели Саид и Шериф Куаши.

Молен твърди още, че оръжието, което бе използвано от терористите в Париж, е пристигнало от някоя балканска страна, пише БГНЕС.

Оръжието, което използваха терористите за убийството на 17 души е АК-47 и най-вероятно то идва от Балканите, каза още Молинс.

"След края на войните в Хърватия, Босна и Херцеговина и Косово няколко милиона парчета автоматично оръжие бе откраднато и продадено в страните от Южна Европа, а част от него се намира и на територията на Франция", съобщава портала "Ганполиси". Според експертите само във Франция има между 10 и 20 млн. нелегални оръжия. По голямата част от тях са закупени на Балканите.

В информацията се подчертава, че в отделни държави един автомат АК-47 може да се закупи за не повече от 1100 евро. Според "Интернешънъл бизнес таймс" в Албания много лесно може да се закупи автомат Калашников и за петдесет евро.

Информациите по отношение на събитията в градчето Дамартен, както и за цялата терористична драма във Франция, са разнопосочни. Някои издания информираха във вчерашния ден, че е възможно братята Куаши дори и да не са знаели, че имат заложник. Според други пък заложникът се здрависал с един от джихадистите, когато влизали в печатницата, а по-късно му било позволено да си тръгне. Появиха се и публикации, според които той успял да избяга, когато братята открили огън срещу силите за сигурност. Разминавания има и по отношение на името и възрастта на мъжа.

От днешното интервю, цитирано от The Guardian, става ясно, че в сградата най-вероятно е имало и други хора.

pik.bg

СПОДЕЛИ СВОЕ ПРЕЖИВЯВАНЕ ОТ ТУК

Дарение за развитие и популяризиране на евангелието в интернет: КЛИК
loading...

Добавете коментар

Защитен код
Обнови