Християнски Портал

*СЕДМИЧЕН БЮЛЕТИН*

Абонирайте се за седмичния ни бюлетин, за да получавате 5-те най-посещавани страници в български християнски портал (християни.ком) през изминалата седмица.
Подкрепете служението ни от тук: КЛИК
За информация, фактури или въпроси, моля, пишете ни на еmail: Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите.
 

Папа Франциск: Бог гради историята заедно с нас

Упование в Бог, дори и в най-мрачните моменти, дори и да не разбираме понякога историята, която Той изгражда с нас и която винаги е история на спасението. Това посочи Папа Франциск в проповедта си на литургията в религиозен дом „Санта Марта“ във Ватикана.

Бог пожела да ни спаси в историята. Ето защо, нашето спасение не е „стерилно или извършено в лаборатория, а е историческо, защото Бог върви със своя народ през историята“, подчерта Папата. Затова, „не съществува спасение без история. А за да се стигне до днес бе извървяна една много дълга история“:„Историята се гради стъпка по стъпка. Бог гради историята, но също и ние я изграждаме. Когато грешим Бог поправя историята и ни води напред, придружавайки ни винаги по пътя. Ако не разберем това, не ще разберем и Рождество Христово! Не ще разберем никога въплъщението на Словото! Цялата история е един път. С Рождеството историята не свършва, защото и сега Господ ни спасява и върви със своя народ“.

В тази история са поместени Божиите избраници, онези, които Той избира „за да помагат на народа Му да върви напред“, като Авраам, Мойсей, Илия. В техния живот, посочи Папата, „има много мрачни и трудни моменти“. Те са хора, които искаха да живеят спокойно, но „Господ смути техния спокоен живот. Господ смущава и нашия живот, за да изгражда историята! Понякога ни кара да вървим по пътища, които ние не искаме да преминем“. Ето защо, в един определен момент Мойсей и Илия предпочитат да умрат, но след това се поверяват на Господ, посочи Папата.

Евангелието за деня, говори „за един друг лош момент от историята на спасението“, този в който Йосиф открива, че неговата бъдеща съпруга, Мария, е бременна: „Той страда, вижда жените от селцето да говорят на пазара. Страда, защото познава Мария, която е добра и богобоязлива“. Ако я обвини, ще я убият с камъни. Но не иска, дори и да не разбира. Йосиф знае, че „Мария е неспособна на изневяра“. В тези лоши моменти – подчерта Папата - тези Божии избраници, за да изграждат историята трябва да се натоварят с проблема, дори и да не я разбират. По този начин Господ изгражда историята“.

„Това прави и Йосиф, който в най-лошия и мрачен момент от неговия живот, взима върху си проблема. Обвинява себе си пред очите на другите, за да защити своята годеница. Може би някой психоаналитик ще каже, че сънят на Йосиф е концентрация от неговите терзания, които търсят някакъв изход. Какво прави Йосиф? След съня, взема със себе си своята съпруга. „Не разбирам нищо – си мисли Йосиф – но Господ ми каза това и този, който ще се роди ще бъде като мой син“.

„За Бог изграждането на историята с неговия народ, означава да върви редом и да поставя пред изпитания избраниците си, които накрая спасява“. „Нека винаги си припомняме да казваме, с вяра, дори и в най-лошите моменти, дори в моментите на болест, когато трябва да искаме последното помазание: „Господи, историята не е започнала с мен, нито ще свърши с мен! Ти върви напред, аз съм готов!“. Нека се поверим в ръцете на Господ. Това е на което ни учат Божиите избраници“.

„Бог върви с нас, изгражда заедно с нас историята, поставя ни в изпитания и ни спасява в най-лошите моменти, защото е Отец. Според свети Павел, Той е нашия Баща. Нека Господ ни помогне да разберем тайната на съвместния Му път с неговия народ през историята, на изпитанията Му за избраните и величието на тяхното сърце, които взимат върху себе си болките, проблемите и грешниците, за да изграждат историята“.

svt/ rvСПОДЕЛИ СВОЕ ПРЕЖИВЯВАНЕ ОТ ТУК

Дарение за развитие и популяризиране на евангелието в интернет: КЛИК
loading...

Добавете коментар

Защитен код
Обнови