Християнски Портал

*СЕДМИЧЕН БЮЛЕТИН*

Абонирайте се за седмичния ни бюлетин, за да получавате 5-те най-посещавани страници в български християнски портал (християни.ком) през изминалата седмица.
Подкрепете служението ни от тук: КЛИК
За информация, фактури или въпроси, моля, пишете ни на еmail: Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите.
 

Латиноамериканците масово се отричат от католицизма

Латиноамериканците масово се отричат от католицизма

Латиноамериканците, родени в римокатолически семейства, все по-често напускат католическата вяра в полза на някоя от протестантските църкви, докато много други изобщо се отказват от организираната религия като цяло, което е голяма промяна в религиозната идентичност в Латинска Америка. Това показват данните от ново изследване, цитирано от „Асошиейтед прес".Папата

Папа Франциск

Докато 84% от възрастното население в Латинска Америка посочва, че са израснали като католици, само 69% от тях сега се идентифицират като такива. В същото време, протестантските църкви печелят членове. Около един на 10 латиноамериканци са израсли като протестанти, но близо един на всеки пети сега се самоопределя като протестант. Около 4% от латиноамериканците посочват, че са израсли без религия, но 8% казват, че нямат връзки с никаква вяра.

Проучването очертава предизвикателство за католическите лидери в региона, който някога беше крепост на католическата вяра. В Латинска Америка все още има около 425 млн. католици, което прави 40% от католиците в целия свят. Но тенденцията е категорична - все повече хора напускат Католическата църква.

Това беше и една от основните причини за избирането през 2013 г. на папа Франциск, бивш архиепископ на Буенос Айрес, който е първият латиноамерикански папа в историята. В повечето страни в региона, две трети или повече от запитаните оценяват положително Франциск. Но авторите на проучването изтъкват, че бившите католици са по-скептични към папата от хората, които все още са част от Католическата църква. Само в Аржентина и Уругвай екскатолиците гледат благосклонно спрямо Франциск.

Коментирайте темата в Български Християнски Форуми: КЛИКСПОДЕЛИ СВОЕ ПРЕЖИВЯВАНЕ ОТ ТУК

Дарение за развитие и популяризиране на евангелието в интернет: КЛИК
loading...

Добавете коментар

Защитен код
Обнови