Християнски Портал

*СЕДМИЧЕН БЮЛЕТИН*

Абонирайте се за седмичния ни бюлетин, за да получавате 5-те най-посещавани страници в български християнски портал (християни.ком) през изминалата седмица.
Подкрепете служението ни от тук: КЛИК
За информация, фактури или въпроси, моля, пишете ни на еmail: Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите.
 

Папа Франциск: Христовата светлина дарява мир в сърцето

Папа Франциск: Христовата светлина дарява мир в сърцето

„Където е Исус, там винаги има смирение, кротост и любов”. Това посочи Папа Франциск в проповедта си на литургията в религиозен дом „Санта Марта” във Ватикана. Папата постави акцент върху разликата между „светлината на Исус, даряваща мир и говореща на нашето сърце” и светлината на света, която ни прави горделиви и високомерни.Папа Франциск: Христовата светлина дарява мир в сърцето

Арихв. Снимка: bg.radiovaticana.va

Християнската идентичност, „е идентичност на светлина, а не на мрак”, посочи Папата, позовавайки се на думите на свети Павел от първото четиво на днешната литургия (1Солун. 5, 1-6.9-11), отправени към Христовите ученици: „Вие братя не се в тъмата, а сте всички чеда на Светлината”. Тази Светлина, отбеляза Папата, „не е обичана от света”. Исус, подчерта Папа Франциск, „дойде, за да ни спаси от греха, Неговата светлина ни спасява от мрака”.

„Днес може да се опознае всичко със светлината на науката. Но Христовата Светлина е съвсем различна. Тя не е светлина на незнанието, а на мъдростта. Светлината, която ни предлага света е изкуствена, може би по-сила от тази на Исус, но е като светлината на светкавицата, на фойерверките. Христовата светлина е мека, спокойна, тя е светлина на мир, също като тази в нощта на Рождество Христово: без претенции”.

Тя е Светлина, която „се дарява и дава мир”. Светлината на Христос, продължи Папата, „е светлина идваща от сърцето”. Въпреки това, предупреди той, „дявола често се маскира като ангела на светлината: на него му харесва да имитира Исус, говори ни така, както говори на Исус по време на изкушенията в пустинята”. Ето защо, трябва да искаме от Господ „мъдростта да разпознаваме кога Исус ни дарява своята светлина и кога тя идва от дявола”:

Колко много хора вярват, че живеят в светлината, а се намират в мрака и не го разбират. Но каква е светлината, която ни предлага Исус? Можем да я разпознаем, защото е смирена светлина, която не се налага. Тя е една мека светлина със силата на кротостта. Тя е светлина, която говори на сърцето, но също светлина, която ни предлага Кръста. Ако ние в нашата вътрешна светлина сме смирени, ще чуем гласа на Исус в сърцето и ще гледаме без страх на Кръста: това е светлината на Исус”.

Папа Франциск посочи начина по който да разграничаваме истинската светлина от фалшивата. „Където е Исус, там винаги има смирение, кротост, любов и Кръст”. Никога, прибави Светият Отец, „няма да намерим Исус, който да не е смирен, кротък, който да е без любов и без Кръста”. Ето защо, трябва „без страх” да вървим след Него, да следваме Неговата светлина, защото „тя е толкова красива и ни действа добре”. В днешното евангелие (Лука, 4, 31-37) Исус изгонва демона и хората са „обзети от ужас” пред думите, изгонващи нечистите духове:

„Исус не се нуждае от войски, за да гони демоните, не се нуждае от високомерието, от силата или гордостта. „какво слово е това, дето с власт и сила заповядва на нечистите духове, и те излизат?, се пита народа. Това са смирени и изпълнени с любов думи, които ни придружават в моментите на Кръста. Нека поискаме от Господ да ни дари днес благодатта на Неговата светлина и да научи да разграничаваме кога тази светлина е от Него и кога е изкуствена светлина, предложена ни от неприятеля, за да ни заблуди”.СПОДЕЛИ СВОЕ ПРЕЖИВЯВАНЕ ОТ ТУК

Дарение за развитие и популяризиране на евангелието в интернет: КЛИК
loading...

Добавете коментар

Защитен код
Обнови