Християнски Портал

*СЕДМИЧЕН БЮЛЕТИН*

Абонирайте се за седмичния ни бюлетин, за да получавате 5-те най-посещавани страници в български християнски портал (християни.ком) през изминалата седмица.
Подкрепете служението ни от тук: КЛИК
За информация, фактури или въпроси, моля, пишете ни на еmail: Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите.
 

Християни, евреи, мюсюлмани разтревожени от атакитe срещу религиозната свобода в Америка

Християни, евреи, мюсюлмани разтревожени от атакитe срещу религиозната свобода в Америка

САЩ: християни, евреи, мюсюлмани разтревожени от атакитe срещу религиозната свободаСАЩ

САЩ

„Американското общество е изправено пред голямо предизвикателство, провокирано oт опитите да се омаловажи ролята на религията”: това изтъкнаха представителите на различни религиозни общности, които се събраха по повод Националната конференция за Религиозната свобода, която се проведе в края на юни във Вашингтон Лидери на християнски, еврейски, мюсюлмански и сикхски общности изразиха своята обща ангажираност в борбата срещу политиките, подкрепящи практиката на аборт и легализацията на съюзи между лица от еднакъв пол, които водят до ограничаване на свободата на съвестта на всички, които възнамеряват да зачитат своите религиозни вярвания и морални ценности.

От 21 юни дo 4 юли се повежда Национална кампания за мобилизация Fortnight for Freedom “Две седмици за свободата”, насърчена от католическите епископи и посветена именно на религиозната свобода, към която са призовани да се присъединят и други религиозни общности. "Живеем в свят в който заплахите срещу една религия със сигурност могaт да засегнaт и други религии, a най-голямото ни предизвикателство е да се справим с тези, които искат да оспорят ролята на религията в обществото”, посочи равин Абба Коен, представител на организацията Agudath Israel в Америка. Новите политики в подкрепа на аборта - изтъкна равин Коен - биха създали "общи представи относно една религия, което може да има последици и за други”. Равинът заключава, че: "ако съществува враждебност към религията, това ще доведе до лоши закони и регламенти, а лошитe регламенти, от своя страна ще доведaт до враждебност към религията".

Представителят на Православната семинария Св. Владимир в Ню Йорк, Чад Хатфилд, подчерта, че в САЩ "е в ход непрекъсната репресия срещу свободата на религията" и изрази надежда, че държавните органи ще защитят "свободата на словото". Шайкха Реима Йосиф, представителка на мюсюлманската общност, отбеляза, че "заплахите са породени от малки групи, които се опитват да диктуват какво е религията и от други, които се стремят да наложат религиозни практики по свой собствен начин".

Дискусията за защитата свободата на съвестта, провела се във Вашингтон, вече носи и конкретни резултати В неотдавнашно съвместно писмо, подписано от архиепископа на Балтимор, Уилиам Едуард Лори, председател на Комисията за религиозната свобода на Конференцията на католическите епископи на САЩ и от председателя на комисията по религиозна свобода на общността на баптистите от Юга, Ръсел Мур, се настоява за одобрението на т. нар. Закон за правото на съвест в здравеопазването (Health Care Conscience Rights Act S. 1204) относно зачитане правата на съвестта, който засяга предимно здравните работници. В писмото се подчертава, че католицитe и баптиститe от Юга, въпреки че имат различни богословски перспективи, "са обединени от убеждението, че Конгресът трябва да предприеме действия за запазване на нашата религиозна свобода и свободата на съвестта".

Инициативата “Две седмици за свободата”, насърчена от католическите епископи, се провежда за втора година и има за цел да подчертае значението на християнското наследство и свободата в Америка.


СПОДЕЛИ СВОЕ ПРЕЖИВЯВАНЕ ОТ ТУК

Дарение за развитие и популяризиране на евангелието в интернет: КЛИК
loading...

Добавете коментар

Защитен код
Обнови