Християнски Портал

*СЕДМИЧЕН БЮЛЕТИН*

Абонирайте се за седмичния ни бюлетин, за да получавате 5-те най-посещавани страници в български християнски портал (християни.ком) през изминалата седмица.
Подкрепете служението ни от тук: КЛИК
За информация, фактури или въпроси, моля, пишете ни на еmail: Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите.
 

Папа Франциск: Изкушението на лицемерието е у всички нас.

Папа Франциск: Изкушението на лицемерието е у всички нас.

Папа Франциск назова три категории лицемериПапа Франциск: Изкушението на лицемерието е у всички нас.

Папа Франциск

„Интелектуалците без талант, специалистите по етика, които не познават доброто, и носителите на музейна красота – това са трите категории лицемери, които изобличаваше Исус”.

Това заяви папа Франциск по време на литургия в параклиса Domus Sanctae Marthae, спирайки се в проповедта си на феномен като лицемерието, който се наблюдава дори в църквата.

В своята проповед папата припомни, че „Господ многократно говори в Евангелието против лицемерието” и „против лицемерите”, и изброи трите най-значими епизода. Първият е, когато фарисеите искат да изпитат Исус с въпроса, правилно ли е да се плащат данъци на Кесаря (императора) (Матей 22:15–22).

Вторият е, когато садукеите предлагат на Исус да разгледа случая на жената, която става вдовица за седми път (Матей 22:24–30). Третия път, отбелязва папата, Исус е още по-критичен към лицемерите – в глава 23 от Евангелието на Матей Той се обръща към книжниците и фарисеите: „… Горко на вас, лицемери, които изпояждате домовете на вдовиците и за показ правите дълги молитви”. Към този тип лицемери, според папа Франциск, се отнасят тези, които следват „множество предписания и закони,” а също и „пътя на суетата”.

Изкушението на лицемерието е у всички нас. У всички християни”, изтъкна папата. Той призова да помним, че Исус „ни казва да се молим тайно, да помажем с благовоние главата си в деня на поста и да не тръбим пред всички, когато правим добро”.

В това е и смисълът на притчата, която Исус разказва в Евангелието на Лука (18:9–14). Тук ще ни помогне прекрасният образ на бирника: „Господи, смили се за мене, грешния!” В същата притча има още един образ, подражанието на който обаче следва да се избягва – този на фарисея. Папата го описва така: „Господи, аз правя всичко, аз участвам в различни организации...”.

Не трябва да бъде така. Напротив, нека се помолим Господ да ни предпази от лицемерие и да ни дари благодат, любов, щедрост, великодушие и радост”.


СПОДЕЛИ СВОЕ ПРЕЖИВЯВАНЕ ОТ ТУК

Дарение за развитие и популяризиране на евангелието в интернет: КЛИК
loading...

Коментари   

 
-1 #1 Очакване 28-06-2013 13:10
Интересно е подобна проповед да се чуе от човек, който принадлежи към "Обществото на Исус". Добре известен е девизът на йезуитите: "Целта оправдава средствата"...
Цитиране
 

Добавете коментар

Защитен код
Обнови