Християнски Портал

*СЕДМИЧЕН БЮЛЕТИН*

Абонирайте се за седмичния ни бюлетин, за да получавате 5-те най-посещавани страници в български християнски портал (християни.ком) през изминалата седмица.
Подкрепете служението ни от тук: КЛИК
За информация, фактури или въпроси, моля, пишете ни на еmail: Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите.
 

Католици и православни отправиха общ апел за единение и край на войната в Сирия

Католици и православни отправиха общ апел за единение и край на войната в Сирия

Духовните водачи на Католическата и Православната Църкви в Ливан откриха в понеделник в Бейрут своите синоди на които да обсъдят тежката обстановка на християните в Сирия, причинена от войната, която все повече се чувства в Ливан.Католици и православни отправиха общ апел за единение и край на войната в Сирия

Войната в Сирия

Синодът на Източно-православната църква се провежда в манастира в Баламанд, а на Мелкитската църква в манастира Аин Трез.

При откриването лидерите на двете Църкви отправиха общ апел за единение на християните и молитва за освобождаването на митрополитите Юнана Ибрахим и монс. Булос Язиги, отвлечени на 22 април в периферията на Алепо.

Преди началото на синода, гръко-православният Антиохийски патриарх Йоан Язиги, брат на отвлечения йерарх, заяви пред агенция Азиянюз: „Не можем да отречем че преживяваме драматичен момент, но съзнаваме че сме чеда на вярата и смелостта, здраво вкоренени в земята на която живеем, носейки Божието послание в сърцата, което ще продължаваме да свидетелстваме без да се страхуваме”.

Йерархът заявява, че неговия брат е жив и веротяно се намира в Турция, но досега все още на са осъществени преки контакти с похитителите. На синода на Мелкитската църква, католическият патриарх Григорий ІІІ Лахам разкритикува решението на САЩ и някои западни страни да изпратят оръжия на бунтовниците в Сирия, определяйки го като „неразбираемо”.

„Изглежда, че света разбира само езика на оръжията, на войната, насилието, разрушенията и тероризма”, коментира католическия йерарх. От името на Мелкитската църква той отправи апел към международната общност за незабавно спиране на оръжените доставки за Сирия и търсене на политическо ръшение, отколкото да се подпомагат „политическите, социалните, религиозните и трибални разделения” в арабския свят”. Патриарх Григорий ІІІ Лахам оповести създването на „комитет за солидарност” с Църквата в Сирия.

Целта му е да координира дейността на помощите на локално ниво и регистрира разрушените или засегнати църковни сгради. Заедно с това призова подкомитетие в Ливан, Египет, Йордания, Ирак, Кувейт арабските страти Европа, да окажат помощ на Мелитската църква в Сирия. „Църквата е едно тяло, едно християнско семейство и една нация - подчерта католическия йерарх - а това се изразява в милосърдни дела, но най-вече с действената любов към спешно нуждаещите се”.


СПОДЕЛИ СВОЕ ПРЕЖИВЯВАНЕ ОТ ТУК

Дарение за развитие и популяризиране на евангелието в интернет: КЛИК
loading...

Добавете коментар

Защитен код
Обнови