Християнски Портал

*СЕДМИЧЕН БЮЛЕТИН*

Абонирайте се за седмичния ни бюлетин, за да получавате 5-те най-посещавани страници в български християнски портал (християни.ком) през изминалата седмица.
Подкрепете служението ни от тук: КЛИК
За информация, фактури или въпроси, моля, пишете ни на еmail: Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите.
 

Православен храм падна в Пловдивско. Няма жертви..

Hram 3

Част от 160-годишна църква се срути в пловдивското село Черноземен. Всеки момент може да падне и камбанарията на храма “Св. Георги”. Хората в селото са гневни, защото още преди пет години е било осигурено финансиране за цялостен ремонт, но от Пловдивската митрополия са отказали да разпишат документите. Когато храмът рухва, в Пловдив са изложени за поклонение мощи на свети Георги.

Минути преди да се срути църковният навес, под него се е извършвало опело, на което са присъствали над 50 души. Според жители на селото те са се разминали с голяма трагедия.

От години хората в селото се опитват да осигурят средства за ремонт на 160-годишната си църква. През 2009-а успяват да спечелят европейски проект за над 700 000 лева. Получават всички необходими разрешителни, но не и подписа на пловдивския митрополит Николай. От епархията не одобряват схемата с междинни плащания и заявяват, че крайната сума трябва да се намали с над 100 000 лева.

Църквата започва да се разпада в неделя сутрин. В същия момент в Пловдив са изложени за поклонение мощи на свети Георги. В града е и цялото висше духовенство на Българската православна църква. За хората от Черноземен двете събития съвсем не са случайност, а Божий знак.

Тоня Христозова, кмет на село Черноземен: “Митрополит Николай. Неговото основание беше, че проектът е завишен и че ще ощетим европейския данъкоплатец, а на практика се оказа, че не е притеснен за миряните в селото.”.

От Пловдивската митрополия заявиха за БНТ, че е назначена комисия, която ще опише щетите и ще започне работа по ремонтиране на храма. Засега са издадени единствено предписания за обезопасяването на църквата.

Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СВОЕ ПРЕЖИВЯВАНЕ ОТ ТУК

Дарение за развитие и популяризиране на евангелието в интернет: КЛИК
loading...

Добавете коментар

Защитен код
Обнови