Християнски Портал

*СЕДМИЧЕН БЮЛЕТИН*

Абонирайте се за седмичния ни бюлетин, за да получавате 5-те най-посещавани страници в български християнски портал (християни.ком) през изминалата седмица.
Подкрепете служението ни от тук: КЛИК
За информация, фактури или въпроси, моля, пишете ни на еmail: Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите.
 

Издигат статуя на Иисус Христос в Бургас

rio de janeiro statue

Предложението на НФСБ е монументът да посреща гостите на града на кръговото до Метро

Бургас ще стане като Рио де Жанейро и ще има статуя на Иисус Христос. Това ще се случи, ако общинските съветници подкрепят предложението на групата на НФСБ-СЕК.

Идеята на патриотите е така да символизираме, че градът е част от християнския свят. Монументът-триптих ще представлява обемно тяло, а от трите му края ще бъдат – Иисус Христос, покровителят на Бургас Свети Николай Чудотворец и пазителят на България – Свети Иван Рилски. НФСБ настояват височината да бъде минимум 12 метра.

Докладната ще се разисква на предстоящата сесия. Предложението, всъщност не е ново. Още през 2011 година подобна идея бе разглеждана в местния парламент и намери подкрепа сред градските старейшини, но средства за изпълнението на амбициозния проект така и не се намериха. Заради това и НФСБ сега внася докладната отново с надеждата, че това ще бъде заложено в Бюджет 2017.

В България има само една статуя на Иисус Христос – в Тополовград, където 3-метровия монумент бе вдигнат с дарения. Мини статуя на Спасителя е кацнала и върху бившия хотел на рапъра Ванко 1 в Пловдив, но и в двата случая те са доста по-малки в сравнение с тази, която трябва да се издигне в Бургас. Дали тя ще е точно 12 метра или ще гони по размери тази в Рио де Жанейро – 39,6 метра, предстои да се уточни на юлската сесия.

Оттук нататък обаче изникват няколко проблема, коментираха съветници, с които Флагман.бг разговаря по темата.

Първият – не е ясно какво ще е становището на Сливенската митрополия и дали е допустимо издигането на монумента-триптих на това място и в тази конфигурация.

Вторият - свързан с финансирането на проекта. Почти сигурно бюджетът за издигането на трите статии ще е внушителен. Практиката в други общини показва, че подобни проекти се изпълняват с дарения. Така се случи в Хасково, където през 2004 година издигнаха 14-метрова статуя на Света Богородица. Проектът се финансира изцяло с дарения на хасковлии, а средствата се събираха близо две години.

Третият проблем е нагласата в обществото за мястото на трите монумента. От години мнозина предлагат, ако има статуя на Свети Николай – пазителят на Бургас тя да се намира на площад Тройката, на мястото на незнайния войн на съветската армия – Альошата, който е трън в очите на демократично настроените бургазлии. Други смятат, че мястотото на монумента на Св.Иван Рилски е до едноименния храм в Бургас, а не в края на града.

Светещ монумент на Иисус Христос на първото кръгово може да се окаже и пречка за самолетите, чиито коридор за летището минава точно оттам.

СПОДЕЛИ СВОЕ ПРЕЖИВЯВАНЕ ОТ ТУК

Дарение за развитие и популяризиране на евангелието в интернет: КЛИК
loading...

Коментари   

 
+1 #1 Ilija123 14-07-2016 14:47
България се нуждае от молещи се на колене хора които да се молят за държавата, управниците и народа,a не от поредните идоли !
Цитиране
 

Добавете коментар

Защитен код
Обнови