Християнски Портал

*СЕДМИЧЕН БЮЛЕТИН*

Абонирайте се за седмичния ни бюлетин, за да получавате 5-те най-посещавани страници в български християнски портал (християни.ком) през изминалата седмица.
Подкрепете служението ни от тук: КЛИК
За информация, фактури или въпроси, моля, пишете ни на еmail: Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите.
 

Вдигат двойно цените на свещите

От 15 декември т. г. цената на свещите, които се продават в храмовете на Българската православна църква, се увеличава двойно.

Това са решили синодните архиереи на заседанието си още на 8 декември (с решение, включено в прот. № 30), но засега драстичното повишение се пази в тайна. Новата продажна цена на църковните свещи за пакет от един килограм е определена на 80 лв. при 40 лв. досега. От тях повече от половината пари постъпват в бюджета на Св. Синод, повече от една четвърт - в църковното настоятелство и над 13 процента - в епархийския бюджет. Прави впечатление, че производствената цена (означена като "доставна") остава същата, което пък означава, че не тя е причина за повишаването на продажната цена, а просто стремежът на митрополитите е бил да се получава от продажбата на свещи повече печалба (над 55%) в постоянно проблемния църковен бюджет.

За увеличаването на цените на свещите се заговори от миналата година, когато стана ясно, че свещите ще се произвеждат по нова технология. Бяха въведени и восъчни свещи, които обаче се купуват много по-малко, при това качеството на тяхното горене е проблемно. Не се е подобрило за жалост и качеството на парафиновите свещи, а неповишаването на производствената цена означава, че в тази насока синодът не е предвидил нищо.

Основният въпрос, който интересува всички християни, е за единичната цена на свещите от 15 декември 2015 г. За това няма указание в синодното окръжно, подписано от патриарха (виж факсимилето), но е логично да се предположи, че тя ще бъде двойна на сегашната. Т. е. свещи от 20 ст. пак ще има, но те ще са с размера на досегашните от 10 ст. Най-масовата досега свещ, тази от 20 ст. сигурно ще струва вече 40 ст., от 50 ст. ще се продава за 1 лв, от 1 лв - за 2 лв и от 2 лв - за 4 лв. Съответно двойно увеличение може да се очаква и за восъчните свещи.

Трябва да признаем, че при непрекъснатото поскъпване на живота у нас вече за 10 ст. може да се купи само 1 свещ (до утре включително!) или... едно лукче. Така че поскъпването на свещите можеше да стане отдавна, стига, разбира се, да се повиши и качеството им. Защото печалбата от свещите е единственият по-висок приход за БПЦ. А липсата на ефективен контрол върху продажбата на нецърковни (от съображения за политкоректност няма да употребим най-разпространеното им определение) свещи из цялата страна вероятно ще остане и занапред ахилесовата пета на църковния бюджет. Или ако искате да го прочетете по православному - най-голямото изкушение за свещеници и църковни настоятели.


Изпращайте ни новини и събития, видео материали и снимкови изображения на следните координати:

email: Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите.

email: Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите.

skype: sitemasterbg

vyber: 0893429295

Християнски форуми: www.hristiqni.com/forum

Подкрепете служението ни от следната връзка: http://www.hristiqni.com/dareniya

СПОДЕЛИ СВОЕ ПРЕЖИВЯВАНЕ ОТ ТУК

Дарение за развитие и популяризиране на евангелието в интернет: КЛИК
loading...

Добавете коментар

Защитен код
Обнови