Християнски Портал

*СЕДМИЧЕН БЮЛЕТИН*

Абонирайте се за седмичния ни бюлетин, за да получавате 5-те най-посещавани страници в български християнски портал (християни.ком) през изминалата седмица.
Подкрепете служението ни от тук: КЛИК
За информация, фактури или въпроси, моля, пишете ни на еmail: Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите.
 

Само в България: Превърнаха 140-годишна църква в обществена тоалетна

140-годишна църква е превърната в обществен нужник в габровското село Кметовци. Божият храм е един от най-старите в региона. Построен е през 1875 г. от Уста Генчо Кърнев, който е един от учениците на Кольо Фичето, с когото заедно са издигнали и каменния мост край град Бяла.

Църквата е била осветена лично от Търновският митрополит Климент и писателя Васил Друмев, който е бъдещ депутат и два пъти министър-председател на България, пише „Телеграф“.

За строежа жителите на селото събират 14 800 гроша. Църквата е действаща чак до идването на демокрацията. След като е затворена, тя няколко пъти е разбивана и разграбвана. През 2002 г. пада кубето на храма и от тогава тя ежедневно е изложена на капризите на времето. Днес храмът изглежда потресаващо. Олтарът е осквернен и е превърнат във вонящ селски нужник. Липсват стенописи, стените са олющени.

СПОДЕЛИ СВОЕ ПРЕЖИВЯВАНЕ ОТ ТУК

Дарение за развитие и популяризиране на евангелието в интернет: КЛИК
loading...

Добавете коментар

Защитен код
Обнови