Християнски Портал

*СЕДМИЧЕН БЮЛЕТИН*

Абонирайте се за седмичния ни бюлетин, за да получавате 5-те най-посещавани страници в български християнски портал (християни.ком) през изминалата седмица.
Подкрепете служението ни от тук: КЛИК
За информация, фактури или въпроси, моля, пишете ни на еmail: Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите.
 

Йеховисти атакуват Столипиново на турски

Вместо чужди емисари, наши пенсионерки дебнат последователи с безплатни брошури

Емисари от "Свидетели на Йехова" сноват из Столипиново, като вербуват последователи с брошури на турски. Освен че е издала списанието си "Стражева кула" на езика на общността, организацията е приспособила и съдържанието към културата, образованието и вярванията на етноса. За да не предизвикат моментален отпор на опита за смяна на вярата например, от сектата никъде в агитационните материали не споменават Библия или Коран, а Свещената книга.

С цел посланията да са по-близки за местните, освен за Исус и Йехова, в книжките се говори и за мюсюлманските пророци Еюп и Давут. В изданията на турски информацията е поднесена доста по-опростено в сравнение с българските, съобщава "Марица".

Емисарите са сменили тактиката си. Вече ги няма двойките от чуждестранни мисионери, които обикалят от врата на врата и се опитват да завържат разговор на развален български. Те са заменени от двойки наши пенсионерки, които стоят ненатрапчиво, но упорито пред хипермаркети и по-малки хранителни магазини в кв. "Изгрев". Разпъват стелажи, на които се предлага литература на български и на турски, като разчитат любопитните сами да дойдат, примамени от това, че книжките са безплатни. Който се зариби, получава покана да посети сбирките на ул. "Орловец" 3 в махалата.

Да се уважават съпругът и съпругата, да харчат колкото имат, без да затъват в кредити, да не гледат порнография и редовно да се молят - това призовават последователи на сектата „Свидетели на Йехова” в Столипиново. След дългогодишни опити да привлече последователи християни, сега тя започва инвазия сред мюсюлманите. Посланията са в списанието „Стражева кула”, което от организацията вече са издали на турски език. Емисари го предлагат заедно с бг вариантите.

Мисионерите вече не са чужденци, които звънят от врата на врата, а наши пенсионерки, които дебнат за последователи пред хипермаркети и квартални хранителни магазини в „Изгрев”.

Брошурите, предназначени за малцинствата, са с по-опростено съдържание в сравнение с българските. Даже снимките вътре са различни - почти няма европейци и американци, а негри и представители на различни нации с по-мургава кожа.

Акцентът в посланията е поставен върху семейството. Отделна брошура е посветена само на това как да се постигне щастлив семеен живот, а съветите към турската общност са съпрузите да бъдат откровени един към друг, да се подкрепят, да споделят тежки моменти, да не крият пари от половинката. Призовават също да не се прекъсва брачният партньор, а да бъде изслушан и разбран. Проповядва семейните двойки да не се карат, а да са любезни помежду си. Според изданията на йеховистите само да погледнеш чужда жена вече е прелюбодеяние. Не позволявайте парите да създават дрязги у дома, пише още в брошурите. Те съветват фамилиите да се простират според чергата си, да не харчат повече от възможностите си и да не затъват в заеми, а ако остане нещо в края на месеца, мъжът и жената да решават заедно за какво да похарчат парите.

Агитационните материали призовават също за уважение към възрастните, а децата да се възпитават според божиите закони.

Друго издание е посветено специално на страховете от война, развод, бедност, природни бедствия и опасението за бъдещето на децата. Да се тревожиш, не е непременно лошо - това е нормално, ако си на изпит или на интервю за работа, казват още агитматериалите на сектата.

Най-големи са различията в български и турския вариант относно това как е възникнал животът. Българските се позовават в по-голяма степен на учени, които оспорват теорията на Дарвин и вероятността живи клетки да са се появили случайно в океана. Турскоезичните пък имат по-познавателен характер като учебник по човек и природа - описани са Слънчевата система, живата и неживата природа, а дялът за Дарвиновите теории е значително опростен и съкратен, за да бъде съдържанието достъпно за по-ниско образована аудитория.

В опита си да стъпят сред мюсюлманската общност йеховистите са доста премерени - не говорят нито за Библия, нито за Коран, а за Свещена книга. Освен Исус и Йехова, в турскоезичните издания има позовавания и на мюсюлманските пророци Еюп и Давут. Във всички обаче се твърди, че официалните религии преиначават Библията, робуват на частни, икономически и политически интереси и това води до проблеми и войни. Като верен път е посочено човек да изучава Библията с помощта на емисарите, без посредничество на свещеници и имами. „Йехова казва да се молиш. Когато мине време, ще го заобичаш и ще го последваш. Ако в брака си намериш място за Бог, той ще стане по-здрав. Бог ти прати Исус да те доведе до добри неща”, гласят брошурите на турски.

За всеки, който се заинтересува, е предложен сайт на организацията с още четива, Библията на 100 езика и указател за най-близкото до него място за сбирки на йеховистите.

Мюфтийството не знае

Проверка на „Марица” показа, че в Районното мюфтийство няма информация за опитите на „Свидетели на Йехова” да привлекат свои последователи измежду мюсюлманите под тепетата. Не съм чул и не мога да коментирам, без да съм запознат, каза председателят на мюсюлманското настоятелство Ерсин Ахмед. Не се нае и с позиция дали разпространяваното учение е опасно за мюсюлманската общност. Ахмед каза, че знае само за сбирки на евангелисти, които са от години на ул. "Бъндерица"

В отговор на репортерските въпроси от централата на „Свидетели на Йехова” в София обясниха, че ръководителят на организацията у нас Кели Скот в момента е в отпуск в родината си САЩ. Сътрудничката му Дженифър Дженкин пое ангажимент друг представител на религиозната общност да се свърже с вестника. До приключването на редакционния брой вчера нямаше отговор на журналистическите въпроси защо сектата се цели в мюсюлманите и колко последователи има вече в Пловдив.

СПОДЕЛИ СВОЕ ПРЕЖИВЯВАНЕ ОТ ТУК

Дарение за развитие и популяризиране на евангелието в интернет: КЛИК
loading...

Добавете коментар

Защитен код
Обнови