Християнски Портал

*СЕДМИЧЕН БЮЛЕТИН*

Абонирайте се за седмичния ни бюлетин, за да получавате 5-те най-посещавани страници в български християнски портал (християни.ком) през изминалата седмица.
Подкрепете служението ни от тук: КЛИК
За информация, фактури или въпроси, моля, пишете ни на еmail: Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите.
 

Свещеник си обра църквата. Излъгал полицията, че не е той

Опитал се да заблуди полицията, но след ареста направил пълни самопризнания


В Блатец хората говорят само за това от две седмици насам, заяви кметът на селото Красимир Динев

 

Свещеник обрал православния храм "Св. св. Кирил и Методий" в сливенското с. Блатец, където служи. Отец Михаил се опитал да заблуди полицията. Той лично подал сигнал, че някой посегнал на църквата. По-късно обаче служителите от участък "Запад" в Сливен успели да разкрият, че действителният извършител на престъплението е самият поп - разказаха жители на Блатец. Имал нужда от пари.

От полицията казаха за кражбата и уточниха, че инкриминираните вещи - кадилница от жълт метал и църковни книги - са върнати. 

"В Блатец обаче хората говорят само за това от две седмици насам" - заяви кметът на селото Красимир Динев.

Кражбата била извършена в последните дни на май. На всички им направило впечатление, че входната врата не била взломена. Веднага установили липсата на кадилницата и на книгата-миней с песнопения и четива за празнични служения. Изчезнало и ценно Евангелие от средата на 19 век. Шкафът, където заключвали постъпленията от дарения, бил разбит. Всичките 80 лева, оставени вътре, ги нямало.

Свещеникът пък бил разкрит и задържан само за няколко дни. Накрая той направил пълни самопризнания, притиснат от изобличаващите го факти, от гузната си съвест и срама.

В Блатец чувствата на местните жители за случилото се са противоречиви. Хората се възмущават, че духовник е потъпкал божите заповеди. 

През последните три години кметството направи много за църквата ни - разказват в селото. Покривът бил ремонтиран, стените били шпакловани и готови за изографисване. А през миналия октомври имало голям празник. Цялото село се струпало в храма, за да посрещне иконата "Света Богородица и 12 светии". Тя била дар от бесарабската българка Нина Ивановна, която имала корени в това населено място, и била осветена не къде да е, а на гроба Господен в Иерусалим. 

В същото време хората изпитват жалост към попа. Той и съпругата му имали три деца. Живеели много бедно. "А бе, жив зян са!" - казаха в селото.

В Църковното настоятелство единодушно решили, че не искат повече този свещеник да служи в храма.

СПОДЕЛИ СВОЕ ПРЕЖИВЯВАНЕ ОТ ТУК

Дарение за развитие и популяризиране на евангелието в интернет: КЛИК
loading...

Добавете коментар

Защитен код
Обнови