Християнски Портал

*СЕДМИЧЕН БЮЛЕТИН*

Абонирайте се за седмичния ни бюлетин, за да получавате 5-те най-посещавани страници в български християнски портал (християни.ком) през изминалата седмица.
Подкрепете служението ни от тук: КЛИК
За информация, фактури или въпроси, моля, пишете ни на еmail: Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите.
 

ИЗЯВЛЕНИЕ ОТ ЗАЩИТАТА НА ПЕТКО САВОВ ПЕТКОВ ОТ ЛЯСКОВЕЦ

Адв. Виктор Костов

Софийска адвокатска колегия

23 март 2015 г.

ИЗЯВЛЕНИЕ ДО МЕДИИ

БНТ, Нова телевизия, bTV, ТВ7, БНР, Дневник, Стандарт и др.

Копие: Съвет за електронни медии

Фондация „Национален съвет по журналистическа етика”

ОТ ЗАЩИТАТА НА ПЕТКО САВОВ ПЕТКОВ ОТ ЛЯСКОВЕЦ

относно: Право на справедлив процес за обвиняемия и медийно отразяване на случая

Уважаеми дами и господа журналисти,

продуценти, водещи, редактори и дописници,

Отправям към вас този апел в качеството си на един от защитниците на г-н Петко Савов Петков, обвиняем по дело №462/2014 г. при наказателно отделение в Окръжен съд Велико Търново, известно като „случаят Лясковец”.

Искането ни към медиите е за етичното и законово издържано медийно отразяване на факти относно личността и предполагаемата вина на нашия подзащитен. Многократно, без никакви гаранции за точността на данните, и изцяло в съответствие с версиите, тиражирани в подкрепа на МВР и обвинението, по медиите се твърди, че Петко Петков е „убиецът от Лясковец”, че е „застрелял спецполицай”, че е „психично болен”, че се бил „барикадирал” в засада в дома си, че в стил екшънгерой е убивал и ранявал полицаи, докато едва в „11:30 часа” бил „ранен и обезвреден”.

Тези и подобни твърдения, обрисуващи Петко Савов Петков и старата му майка, нападнати от тежковъоръжен специализиран и таен отряд на МВР на 14.03.2014 г., докато спят в ранните часове на деня, са в услуга на версиите на нападателите и на обвинението. Подобни квалификации, които не се съобразяват, че към момента все още е в ход съдебен процес срещу г-н Петков, на практика предрешават делото в очите на обществото, признавайки го за виновен. В същото време не е ясно защо репортажите не уточняват откъде имат тази информация, докладвана охотно на обществото, което я възприема като достоверна и фактологически точна. А тя не е.

Няма репортер, който да е бил вътре в апартамента на г-н Петков и г-жа Савова по време на атаката, иначе той или тя биха били свидетели по делото срещу г-н Петков. По време на нападението са изстреляни стотици патрони, най-вероятно над 500. При подобна стрелба, превърнала дома на Петков и майка му в полесражение, неминуемо хаосът, димът, объркването допринасят за трудното отчитане на фактическата обстановка. Затова изясняването на станалото на 14.03.2014 г. в Лясковец следва да е процес на внимателно и подробно следствие. Следствието към момента е на етап съдебна фаза, все още не е приключило. Не е безспорно установено и доказано какво точно се е случило вътре в дома на Петкови в злополучния ден. Няма влязла в сила присъда.

По тези причини считаме, че всяка употреба на квалифициращи вината и действията на г-н Петко Петков термини, за времето на злополучните събития от 14 март 2014 г., нарушават правото му на защита и справедлив процес, както и етиката на медийно отразяване на събитията по делото. Конкретната защита на обвиняемия от незаконно предрешаване на делото в негова вреда е записана в Европейската конвенция за правата на човека и основните свободи (ЕКПЧ) – чл. 6, ал. 2, Конституцията на България – чл. 31, ал. 3, и Наказателно-процесуалния кодекс – чл. 16: обвиненият в престъпление е невинен до доказване на противното със законна присъда. В медийния етичен кодекс също е записан ангажимент, че журналистите ще уважават презумпцията за невиновност.

Нашият апел е новинарските и репортерски екипи, продуценти и водещи, при отразяване на общоизвестни факти около делото „Лясковец”, да се придържат към ангажимента на пресата и медиите в едно свободно и демократично общество, а именно – да зачитат правото на обвиняемия да бъде считан за невинен до момента на установяване на противното с влязла в сила законна присъда, както и да съдействат на правосъдието и обществения интерес за изясняване на обективната истина.

Правата на г-н Петков да получи един независим и справедлив процес са вече достатъчно застрашени. Засекретяването на цялото съдебното заседание под предлог за наличие на опасност от разкриване на „държавна тайна” е предпоставка обществеността да остане неинформирана или дезинформирана по съществени аспекти на това важно наказателно производство.

Защитата на обвиняемия г-н Петков ще продължи да настоява за открити заседания, тъй като считаме, че има пълноправно законово основание за това, и то без да се нарушава „държавна тайна”. Ние считаме, че не може процесът да бъде провеждан при закрити врати, когато таен отряд на МВР, тежковъоръжен и специално подготвен, атакува български гражданин в дома му в ранните часове на деня, без той да е извършил насилствено деяние, без да е терорист, без да държи заложници и да е отправял заплахи срещу живота или здравето на някого, и чието начално деяние може дори да бъде квалифицирано и като административно нарушение, а не престъпление. Според нас не е налице „държавна тайна”, която да оправдава укриването от обществото на причините за провеждането, и самото провеждане, на подобна акция, извършена с непропорционална и прекомерна употреба на оръжие и полицейска сила.

Основна функция на МВР е да опазва закона, реда и правата на гражданите. С оглед дори на общоизвестните факти по делото, имаме основание да считаме, че по отношение на обвиняемия по казуса „Лясковец”, г-н Петков, и възрастната му майка, тази функция не е изпълнена.

Разчитаме на медийното отразяване на случая като гаранция за правовия ред и свободата в едно демократично общество, за установяване на истината и справедливостта. Разчитаме, че г-н Петко Савов Петков от Лясковец ще бъде третиран от медиите като невинен до доказване на противното.

С уважение,

адв. Виктор Костов

Защитник на Петко Савов Петков,

обвиняем по наказателно дело №462/2014

по описа на Окръжен съд, Велико Търново


ОЩЕ ПО ТЕМАТА

ФЕЙСБУК СТРАНИЦА - ИСТИНАТА ЗА ЛЯСКОВЕЦ

СПОДЕЛИ СВОЕ ПРЕЖИВЯВАНЕ ОТ ТУК

Дарение за развитие и популяризиране на евангелието в интернет: КЛИК
loading...

Коментари   

 
0 #2 ognyan asenov 18-05-2015 00:04
a бе тоя дибил вместо да гние в затвора, тръгнал да се жалва етва е наглост
Цитиране
 
 
-1 #1 Бенковски 20-04-2015 21:14
И ХАДЖИ УРКО - СЕКРЕТАРА СТАРИ , В 5 часа пристъпи с хищни си другари.

към таз жъртва силна, към тоз горд юнак,

който му избегна с такъв славен бяг,

………………………………...............


И РЪКА МУ ВЗЕЛА РЕВОЛВЕРА С МОЩ

като че се готви зарад битка йощ,

и уста му бледни, открити към свода,

като че ще винат: смърт или свобода!

И усети почит и трепет, и студ,

и викна уплашен: "КОИ Е ТОЯ ЛУД?"Хвала Петко - Български Юнак!


Смърт на мвр!
Цитиране
 

Добавете коментар

Защитен код
Обнови