Християнски Портал

*СЕДМИЧЕН БЮЛЕТИН*

Абонирайте се за седмичния ни бюлетин, за да получавате 5-те най-посещавани страници в български християнски портал (християни.ком) през изминалата седмица.
Подкрепете служението ни от тук: КЛИК
За информация, фактури или въпроси, моля, пишете ни на еmail: Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите.
 

ВАЖНО! Ето как да наблюдаваме слънчевото затъмнение без опасност за ретината!

Акад. Петя Василева предупреди: Гледайте само през специални очила! Всички, които си правят селфи, също трябва да имат такава защита!

Астрономическото шоу на годината - пълното слънчево затъмнение на 20 март, от нашата страна ще се наблюдава като частично. Но това не прави риска за очите по-малък. Небесният спектакъл задължително трябва да се наблюдава със специална защита за очите. Иначе има опасност от загуба на зрение. Коварното е, че уврежданията настъпват без болка в момента, а загубата на зрение се установява до няколко часа по-късно

Всяка година има 2-5 слънчеви затъмнения, но пълната фаза на затъмнението обикновено се вижда от малък участък от Земята. Днес това са северната част на Атлантическия океан, архипелагът Шпицберген и Фарьорските острови.

За София явлението ще започне в 10 часа, 41минути и 51 секунди и ще продължи 2 часа, 16 минути и 16 секунди. Максималната фаза на затъмнението е в 11часа, 49 минути и 5 секунди, когато Луната ще е закрила почти 53% от слънчевия диск. Това обясни Пенчо Маркишки от Националната астрономическа обсерватория на Рожен.

Повечето такива филтри имат тънък слой сплав на хром или алуминий, които намаляват видимата и невидимата инфрачервена радиация, обясни офталмоложката. Тя предупреди, че обикновени слънчеви очила (даже и няколко чифта един върху друг), фотографски негативи, рентгенови снимки, опушено стъкло, фотографски филтри с неутрална плътност и поляризационни филтри не могат да осигурят адекватна защита. Повечето от тези

подръчни средства не възпрепятствят преминаването на невидимата инфрачервена радиация, която предизвиква увреждане на ретината.

“Фактът, че при гледането през подобни филтри светлината силно намалява, както и липсата на дискомфорт по време на наблюдението не трябва да ни заблуждава, че очите са защитени. Само специалните очила и филтри предпазват зрението - категорична е акад. Василева. - Съществуват и слънчеви филтри, предназначени за вграждане в окуляра на любителските телескопи, но се допуска, че при определени ситуации и те може да се напукат неочаквано от прегряване, когато телескопът е насочен директно към Слънцето. А дори за краткия период, докато се отдръпнем от окуляра, може да настъпи увреждането на ретината.”

Снимките с iPhone, таблет или фотоапарат може да са толкова опасни, колкото и прякото наблюдение на Слънцето

Всички, които си правят селфита, трябва да носят специални защитни очила, блокиращи опасните лъчи, които се отразяват от дисплея, предупреди офталмоложката. Като гарантирано най-безопасен вариант тя предлага всички да наблюдаваме затъмнението по телевизията - заснето от специализирана апаратура. И от точки на Земята, откъдето е най-атрактивно.

В различните части на страната максималната фаза на затъмнението ще бъде с малка разлика в закриването на диска на Слънцето и ще настъпи с минути разлика.

“Слънчевото затъмнение може да се наблюдава със специални защитни очила, предлагани от обсерваториите и по-големите специализирани оптики. Наблюдаването без нужните предпазни мерки е извънредно опасно за зрението. То може да доведе до т.нар.

слънчева слепота или изгаряния на ретината

- предупреди акад. Петя Василева, шеф на очната болница “Акад. Пашев” в София. - Дори когато по-голямата част от слънчевия диск е закрита по време на частичните фази, лъчението от останалия слънчев полумесец е достатъчно силно, за да доведе до увреждане на ретината. Даже при наблюдаване на пълно слънчево затъмнение има опасност. Слънцето може да се наблюдава директно само през специални филтри.”

СПОДЕЛИ СВОЕ ПРЕЖИВЯВАНЕ ОТ ТУК

Дарение за развитие и популяризиране на евангелието в интернет: КЛИК
loading...

Добавете коментар

Защитен код
Обнови