Християнски Портал

*СЕДМИЧЕН БЮЛЕТИН*

Абонирайте се за седмичния ни бюлетин, за да получавате 5-те най-посещавани страници в български християнски портал (християни.ком) през изминалата седмица.
Подкрепете служението ни от тук: КЛИК
За информация, фактури или въпроси, моля, пишете ни на еmail: Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите.
 

Внимание! Масови атаки срещу телефоните през 2015-а

Повечето потребители се излагат на риск, като не пазят данните си

Моят смартфон. Моите контакти. Моите снимки, Моите профили в социални мрежи. Моят имейл. Моите банкови сметки. Моят живот - всичко на едно място. Място, което в не малка част от случаите, обаче, се оказва незащитено от заплахи - било то вируси, било то други рискове като загуба или кражба.

Поне такива са резултатите от проучване на ESET, преведено във водещи социални мрежи. Проучване, което показва, че около 10% от анкетираните потребители са губили телефона си (или пък са ставали жертва на кражба на устройството си) през последните 12 месеца, 29% не заключват смартфоните си с никаква парола или PIN код, а почти 20% от участниците в допитването не правят никакво резервно копие на информацията си.

Целта на проучването, в което участват над 500 собственици на смартфони, е да събере информация за нивото на сигурност при използване на умните устройства.И всичко това на фона на прогнозите на множество организации от света на информационната сигурност, че 2015 г. ще бъде изпълнена с атаки, целящи да откраднат информацията, съхранявана на мобилните устройства. Причините за увеличения интерес към мобилните устройства от страна на кибер-престъпниците са много, но най-важните са две – все по-голямото количество ценна информация, която съхраняваме в телефона си (номера на кредитни карти, данни за достъп до онлайн банкиране, имейли, контакти, лични данни) както и ниското ниво на защита на тези устройства.

„За потребителите на Android e изключително важно да разполагат с решение за защита на информацията, тъй като през миналата година отчетохме рекорден брой заплахи за тази платформа – включително първият криптиращ вирус, искащ откуп, който бе открит от нашите изследователи,“ казва Рафаел Кастро, изследовател в ESET.

Според Кастро, друго задължително нещо, което трябва да правят потребителите, е редовен бекъп на информацията от смартфона. Според проучването 19,7% процента от потребителите не осигуряват копие на информацията си, като 35,7% го правят от „време на време“.

Най-сигурния начин да се предпазите срещу физическото посегателство към информацията е да заключвате устройството си. Въпреки това, цели 29,3% от анкетираните не заключват телефона си по никакъв начин – с PIN код или разпознаване на пръстов отпечатък. Друг начин да защитите физически устройството си е да използвате проактивна система против кражба, която може да ви помогне да го локализирате и откриете в случай на загуба или кражба. Можете също и да изтриете дистанционно цялата информация в устройството, което би ви предпазило от нежелан достъп до личните ви данни.

Проблемът с ниската степен на сигурност касае не само крайните потребители. Бизнес организациите също са застрашени. Един от най-добрите начини да се предпази достъпа до корпоративната мрежа е да се използва дву-факторна оторизация. Тази технология добавя още едно ниво на сигурност при достъп до определени услуги или системи. Тук изследването, проведено от ESET, разкрива една положителна тенденция – 64,9% от анкетираните използват поне една форма на дву-степенна оторизация за онлайн услуги (най-често текстови съобщения). Това допълнително ниво на сигурност е особено важно за някои услуги като онлайн банкиране, което се използва от 53% от анкетираните.

Източник: "Монитор"

СПОДЕЛИ СВОЕ ПРЕЖИВЯВАНЕ ОТ ТУК

Дарение за развитие и популяризиране на евангелието в интернет: КЛИК
loading...

Добавете коментар

Защитен код
Обнови