Християнски Портал

*СЕДМИЧЕН БЮЛЕТИН*

Абонирайте се за седмичния ни бюлетин, за да получавате 5-те най-посещавани страници в български християнски портал (християни.ком) през изминалата седмица.
Подкрепете служението ни от тук: КЛИК
За информация, фактури или въпроси, моля, пишете ни на еmail: Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите.
 

България започва спешни мерки в антитерористичното законодателство

Настояването за спешни мерки за промяна на антитерористичното законодателство в България може да се окаже една от основните теми на разговорите, които ще има българското правителство при поредицата от високопоставени визити в София, съобщава в. "Сега".

Кабинетът е възложил промени в Наказателния кодекс на междуведомствена група, в която влизат представители на ДАНС, разузнаването, министерствата на външните, на вътрешните работи и правосъдието. В работната група обаче няма представители на съда и прокуратурата.

Работата по изготвянето на промените е трябвало да започне още през декември, но е срещнала трудности от страна на Министерството на правосъдието, което настоява в обсъждането да участват и магистрати, съобщава изданието.

Къде са слабостите?

Критиките към българското законодателство са свързани с липсата на достатъчно широк обхват на описаните прояви на тероризма, с които да се криминализират всички форми на обучение, помагачество и финансиране.

Сред предложенията на чуждите дипломати влиза въвеждането на наказание за оказване на словесна подкрепа за екстремисти или санкции за лицата, които възнамеряват да преминат терористично обучение зад граница.

Проблемът с транзита на ислямисти през България беше повдигнат след акцията в Пазарджик, когато ръководството на ДАНС призна, че през страната преминават джихадисти, но без заповед за арест или без да извършват престъпление на българска територия, срещу тях не може да се вземат други мерки, освен да бъдат наблюдавани.

Контролът се затяга

В. Сега цитира заповед на МВР от 14 октомври 2014 г., която нарежда пълен граничен контрол дори за граждани на ЕС. Според вътрешното министерство благодарение на тази промяна са били заловени четирима заподозрени в тероризъм.

Дебатът за затягането на мерките за сигурност обхвана цяла Европа след атентата срещу "Шарли Ебдо" и продължаващото разследване на терористичната мрежа, която стои зад тридневния хаос в Париж.

Днес в София пристига външният министър на Великобритания Филип Хамънд, а в петък ще бъдат посрещнати американският държавен секретар Джон Кери и неговият заместник по въпросите на Евразия - Виктория Нюланд. Това е първо посещение на Кери в България.

Очаква се в края на януари да пристигне и генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг.

webcafe

СПОДЕЛИ СВОЕ ПРЕЖИВЯВАНЕ ОТ ТУК

Дарение за развитие и популяризиране на евангелието в интернет: КЛИК
loading...

Добавете коментар

Защитен код
Обнови