Германски специалисти ще реставрират патриаршеската катедрала "Свети Александър Невски".

Към момента документи с експертна оценка, план за работа и разбивки на дейностите на колективи, предвид спецификата на задачата, е подала само една фирма, която е и сериозен кандидат.

Това съобщи за "Монитор" Тивериополският епископ Тихон, който е председател на църковното настоятелство на храма. Появяват се и други, които обаче само говорят, без да покажат нищо черно на бяло като сериозно намерение, допълни той.

Въпросната фирма е световноизвестната "Remmers", която има регистриран клон и в нашата страна - "Remmers – Bulgarian" и е работила по реставрацията на католическата катедрала в Кьолн.

Според европейския класификатор в този бранш тя е с най-висок клас в сферата на строителната химия, реставрацията и консервацията, листвана е в ЮНЕСКО и института "Пол Гети", а заклетият й експерт д-р Ханс-Херман Нойман е застрахован за 7 млн. евро, което според познавачи е индикатор за особено високо доверие на компаниите от бранша.

Парите за самата реставрация, укрепителните дейности и ремонта ще се набавят по европейски проекти. За тях обаче няма да кандидатства страната ни, а това начинание ще бъде предоставено на германската фирма. Тя има опит в печеленето на проекти, поясни епископ Тихон и допълни, че настоятелството на храм-паметника се е отказало от идеята да обявява SMS и DMS номер за набиране на суми. Причината била, че са нужни много пари, които чрез телефонни съобщения се събират твърде трудно.

Спонсори обаче вече са започнали да изпращат суми по дарителската сметка на "Свети Александър Невски".