Християнски Портал

*СЕДМИЧЕН БЮЛЕТИН*

Абонирайте се за седмичния ни бюлетин, за да получавате 5-те най-посещавани страници в български християнски портал (християни.ком) през изминалата седмица.
Подкрепете служението ни от тук: КЛИК
За информация, фактури или въпроси, моля, пишете ни на еmail: Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите.
 

Турска община възстановява българска църква

Турска община възстановява българска църкваБългария

В Националния исторически музей (НИМ) е получено, чрез Министерството на културата и Министерството на външните работи, писмо от кметството на град Къркларели (Лозенград), в което се отправя молба за материали за българската църква в Лозенград „Св. Никола”. Кметството е започнало възстановяването й и т. нар. груб строеж е вече завършен, съобщават от НИМ.

Преди години от църквата са били останали само стените.

Директорът на НИМ Божидар Димитров е приел присърце задачата, още повече че родово е свързан с църквата. „Най-вероятно там са кръстени дядо ми и татко ми, които са от едно лозенградско село”, споделя Димитров.

Църквата „Св. Никола” е била катедрален храм на българите в Лозенград, които до 1913 г. са били близо 14 000 души. Храмът е един от трите български храма в града. Към него е имало и училище, съществувало до 1935 г.

Община Къркларели предлага съвместни действия на нашето Министерство на културата за възстановяване на храма и на училището като духовни средища.

Източник: Български РепортерСПОДЕЛИ СВОЕ ПРЕЖИВЯВАНЕ ОТ ТУК

Дарение за развитие и популяризиране на евангелието в интернет: КЛИК
loading...

Добавете коментар

Защитен код
Обнови