Християнски Портал

*СЕДМИЧЕН БЮЛЕТИН*

Абонирайте се за седмичния ни бюлетин, за да получавате 5-те най-посещавани страници в български християнски портал (християни.ком) през изминалата седмица.
Подкрепете служението ни от тук: КЛИК
За информация, фактури или въпроси, моля, пишете ни на еmail: Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите.
 

Днес е Въведение Богородично - денят на християнското семейство

Днес е Въведение Богородично - денят на християнското семействоСофия, България

На 21 ноември всяка година целият християнският свят празнува Въведение Богородично, който се смята да ден на християнското семейство.

През 1929 г. Светия синод на Българската православна църква въвежда честването на този празник в България. Освен като един от дните, посветени на Пресвета Богородица, той е обявен и за Ден на християнското семейство, и на православната християнска младеж.

До 9 септември 1944 г. този ден е бил неучебен. Започвал е със Света литургия, на която присъствали всички ученици. Тогава те се причестявали. Първоначалният замисъл на този празник бил да се християнизира семейството, да има по-пълно общение с Иисус Христос и неговата църква.

След 1947 г. вярващите християни го почитат само у дома, нелегално, защото цялото християнство като вяра и религия са забранени от комунистическата власт. След промените, честването е възстановено както в миналото.

Светото Писание разказва, че на този ден малката 3-годишна Мариам (бъдещата Пресвета Богородица) била въведена в Ерусалимския храм от нейните родители Св. Анна и Св. Йоаким.

В православната църква на Константинопол празникът се е чествал още през VІІ век. Той е въведен от патриарх Тарасий. Римокатолическата църква започва да го почита от 1374 г., въведен от папа Григорий ХI.


СПОДЕЛИ СВОЕ ПРЕЖИВЯВАНЕ ОТ ТУК

Дарение за развитие и популяризиране на евангелието в интернет: КЛИК
loading...

Добавете коментар

Защитен код
Обнови