Християнски Портал

*СЕДМИЧЕН БЮЛЕТИН*

Абонирайте се за седмичния ни бюлетин, за да получавате 5-те най-посещавани страници в български християнски портал (християни.ком) през изминалата седмица.
Подкрепете служението ни от тук: КЛИК
За информация, фактури или въпроси, моля, пишете ни на еmail: Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите.
 

В събота започва Коледният пост за православните християни

В събота започва Коледният пост за православните християниКоледният пост

Коледният пост започва в събота, но се заговява още в четвъртък вечер. В петък може да се яде риба. Така повелява църковният календар тази година. Това е изключение от правилото, защото денят на свети апостол Филип се пада в петък – един от дните, в които задължително православните не ядат блажно.

Рождественските пости продължават до 24 декември – Бъдни вечер. В тези дни молитвите ни се препращат към небето като криле, които ни възкачват нагоре. Освен църковната практика в народните обичаи съществува поверие, че след вечерята на Заговезни се скрива лъжицата, с която е сипвана блажната гозба, и тя не се пипа 40 дни – чак до Коледа, когато става „отговяването”.

Постът е дар, казва свети Йоан Златоуст. Благата от поста са описани в евангелието: „Това е времето за духовно възрастване за семейството, майка на здравето, възпитател за младостта, украшение за старите, добър спътник за пътуващите, надежден съжител на обществото. Постът ражда пророците, дава крепост на силните, умъдрява законодателите. Постът е добър страж за душата, надежден спътник за тялото, оръжие за доблестните люде, училище за подвижниците. Той отстранява изкушенията, укрепва подвижниците в благочестието, става съжител на трезвостта, ражда целомъдрие в душите. Във война той извършва подвизи, във време на мир учи на безмълвие, освещава назорея, усъвършенства свещеника, а пресищането е начало на всякакви злини. Затова постът е оръжие за борба против пристъпите на злия, а „този род с нищо не може да излезе, освен с молитва и пост“.

Но ползата от поста не бива да ограничава хората само в едно въздържание от ядене на блажна храна, защото истинският пост е отдалечаване от злини, обясняват съвременните свещеници. Избягвай неправдата. Прости на ближния си оскърблението. Опрости делата на длъжника си. Не пости в караници и съдене – въздържайки се от вино, не се въздържаш от произнасяне на обиди; не ядеш месо, а изяждаш брата си; постиш цял ден, а ходиш по съдилища.

Човек трябва с делата си да покаже, че искрено се е разкаял за волните и неволните си грехове и да търси опрощение.

За пълно единение с Бога тези дни са забранени венчавките. Църковен брак не се позволява от 15 ноември до Въведение Богородично – 21 ноември, и от Игнажден – 20 декември, до Богоявление, Йордановден – 6 януари догодина.

Според някои духовници не е толкова важно да се спазва стриктно физическият пост.

Светият Синод разрешава при изключителни случаи енорийските свещеници да извършват венчавки от 26 декември до 4 януари, без да искат предварително разрешение от своя митрополит.

По време на постите може да се употребява олио и вино без сряда и петък. Не трябва да се ядат храни от животински произход – месо, мляко, сирене, яйца, кашкавал.

На Никулден – 6 декември, се разрешава риба. Изключение от Коледните пости църквата прави за децата, бременните жени, болните и възрастните хора, на които са разрешени мляко и млечни продукти.


СПОДЕЛИ СВОЕ ПРЕЖИВЯВАНЕ ОТ ТУК

Дарение за развитие и популяризиране на евангелието в интернет: КЛИК
loading...

Добавете коментар

Защитен код
Обнови