Християнски Портал

*СЕДМИЧЕН БЮЛЕТИН*

Абонирайте се за седмичния ни бюлетин, за да получавате 5-те най-посещавани страници в български християнски портал (християни.ком) през изминалата седмица.
Подкрепете служението ни от тук: КЛИК
За информация, фактури или въпроси, моля, пишете ни на еmail: Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите.
 

Рилският манастир стана национален обект

Рилският манастир стана национален обектРилският манастир

Вицепремиерът и министър на регионалното развитие Екатерина Захариева връчи вчера на игумена на Рилската св. обител, Адрианополския еп. Евлогий, правителствно решение, с което манастирът получава статут на национален обект.

Рилският манастир е първият, който получава подобен статут. Той е един от най-значимите културни паметници на България. Манастирът е символ на страната и е включен в списъка за световното наследство на ЮНЕСКО. Обявяването му за национален обект ще му осигури допълнителна подкрепа и помощ от държавата.

„Връчих на Андрианополския епископ Евлогий решението на Министерския съвет, с което Рилският манастир и неговото землище се обявяват за национален обект. Това е исторически важен момент, защото значението и смисълът на Рилската света обител за България е безспорен. Всеки трябва да познава делото на свети Иван Рилски – пазителят на българския народ”, каза Захариева, цитирана от КРОСС.

„Държавата трябва да разбере, че помощта за манастира е дълг. Вече има и други желаещи за получат такъв статут, като Бачковският и Троянският манастир. Поддържаме контакт със Светия Синод”, каза още Екатерина Захариева.

До септември 2015 г. трябва да е завършил ремонтът и рехабилитацията на пътя до Рилския манастир. Това заяви вицепремиерът след церемонията по връчването на документа.

Министър Захариева коментира, че това не е свързано със статута на национален обект на манастира, но е срамота достъпът и пътищата до един от най-посещаваните обекти в България да са в това окаяно състояние. „От министерството на 24 октомври пуснахме обществената поръчка за изпълнител на основната рехабилитация на пътя до Рилския манастир. Очакваме до септември 2015 г. да бъде ремонтиран и рехабилитиран основно”, заяви тя.


СПОДЕЛИ СВОЕ ПРЕЖИВЯВАНЕ ОТ ТУК

Дарение за развитие и популяризиране на евангелието в интернет: КЛИК
loading...

Добавете коментар

Защитен код
Обнови