Християнски Портал

*СЕДМИЧЕН БЮЛЕТИН*

Абонирайте се за седмичния ни бюлетин, за да получавате 5-те най-посещавани страници в български християнски портал (християни.ком) през изминалата седмица.
Подкрепете служението ни от тук: КЛИК
За информация, фактури или въпроси, моля, пишете ни на еmail: Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите.
 

Чудо на Кръстова гора: Момченце проговори

Чудо на Кръстова гора: Момченце проговориХристияни.com

4-годишното дете се хванало за кръста и промълвило първите думи в живота си "О, Боже, Боже!"

Кръстова гора почерня от хора, дошли да се поклонят пред Бога в навечерието на Кръстов ден. Поляните пред манастира "Света троица" изглеждаха като претъпкан бежански лагер още в събота на обед, 12 часа преди настъпването на празника. Заради голямото стълпотворение колите бяха принуждавани да спират на километри от светата обител, а поклонниците тръгваха смирено към убежището Кръстова гора с надеждата за здраве и изцеление, описва в подробен репортаж вълнуващото бдение на вярващите "Стандарт".Че пред Бог всички са равни, не беше нужно да се разяснява. Под открито небе имаше място за всеки, защото се вярва, че когато човек спи на открито на Кръстова гора, Господ лекува в съня. Колко хора дойдоха - научи само Той. Според сметките на простосмъртните, обикновено на този ден минават между 15 000 и 20 000 души, водени от вяра, благодарност или пък от чисто любопитство.

Коли с регистрационни номера от цяла България паркират по тесния път от село Борово, което е на 7 км от манастира "Света Троица". Хора от всякакви възрасти вървят пеш към светата обител, носещи завивки и храна. Разпънати палатки има на всяка поляна. Това става часове, преди да настъпи Кръстовден и небето да се отвори за вярващите. На някои болката е видима, а на други - не. "Защо сте тук?" - този въпрос не се задава.

"Вярата ме доведе", казва леко смутено жена от Бургас, довела внучката си за първи път на литургия под звездите. Манастирът "Света Троица" е единственото място в България, където всеки петък се отслужва литургия през нощта. Вярва се, че небето се отваря и Господ излива своята благодат. "Тук е истината!", казва Катя от Перник, взела отпуск, за да дойде. За четвърти път е тук с тримата си синове, снахата и няколко братовчеди. "Знаете ли Господ изпраща покана да дойдеш, когато си готов убедена е жената. "Аз съм Му благодарна, че е чул молитвите ми. Големият ми син е женен от 6 г., но нямаше дете. Сега снаха ми е бременна. Дошла съм да Му благодаря", казва със светещи очи жената, пред репортера на "Стандарт".

"Свидетели сме на много чудеса. Хората се връщат за благодарствени молитви, записват благодарствени служби за това, че Бог е послушал техните молби, изпълнил техните желания и духовни просби", казва отец Серафим. "Миналата година дете проговори", казва разпалено леля Любка, която продава свещи в старата църква. "И сега настръхвам, като ви го разказвам", продължава жената. 4-годишният Виктор не можел да каже и дума. Баба му го довела да спи на Кръстова гора, а на третата сутрин го завела на кръста да се помоли. Хванало се момчето за кръста и казало: "О, Боже, Боже!". "Дойдоха да благодарят и донесоха детско столче с надпис "С благодарност и дълбок поклон от Виктор, който преспа 3 вечери пред олтара на тази свята обител и с Божието благоволение и обичта на Божията майка към децата проговори", добавя леля Любка.

"И днес четохме благодарствена молитва на друго детенце, избавило се от левкемия. Майка му дойде в храма. Жена от Пловдив пък стана харизанка при нас, даряваше труда си, след като е излекувала от рак с множество разсейки", казва още отец Серафим.

Всеки от поклонниците иска да се поклони пред Чудотворния кръст на върха, до който се стига, като минеш през параклисите на 12-те апостоли. Чака се поне 2 часа, но опашката не се приема като наказание. "Вървяхме 7 км пеш. Там ни спря полицията. Господ ни прати това изпитание, но ето, тук сме", казва жена, надхвърлила 60-те.

На Кръстова гора усещанията са различни. Човек се чувства превъзбуден и усеща енергия в повече. "Миналата година валя дъжд като из ведро, но никой от групата ни не се разболя, макар че бяхме мокри до кости. Господ просто изми греховете ни", сподели жената, идваща за трети път на поклонение.

Празникът започва с вечерня в 19 ч, която продължава 2 ч. Началото на тържествената литургия пък е 4 ч по-късно. "Празник, който за тази свещена планина е Великден. Обръщам се към всички вас с пасхалния поздрав Христос Возкресе. Честният кръст, на който се покланяме, на лицевата страна виждаме разпятието на Господа, а отзад е свещеното изображение на възкресението Христово", казва владиката. Дъждът, изсипал се за кратко в 23,30 ч, не стресна поклонниците, окупирали ливадите срещу църквата. "Ще спре.

Само ще отмие греховете ни казваха си помежду си. Луната пък току надзърташе какво се случва на Кръстова гора. А в полунощ към небето се отправиха хиляди погледи, за да видят какъв ще е знакът Господен. "Вярващите виждат кръстове, а синът ми дори е виждал Исус с ореол", казва Катя от Перник. Бдението продължава до сутринта. За радост на Емилия и групата от Волуяк, които автобусът стоварва в 22,30 ч на 14 км от Кръстова гора. "В 3,30 влязох в манастира, но успях да целуна ръката на дядо Николай. Щастлива съм! Голямо изпитание беше", казва жената, която е над 60 и е претърпяла сърдечна операция.

"Това е. Господ помага", казва леля Любка от старата църква. Дано тази година Бог е дарил със здраве, покой и изцеление повече хора от миналата.


СПОДЕЛИ СВОЕ ПРЕЖИВЯВАНЕ ОТ ТУК

Дарение за развитие и популяризиране на евангелието в интернет: КЛИК
loading...

Добавете коментар

Защитен код
Обнови