Християнски Портал

*СЕДМИЧЕН БЮЛЕТИН*

Абонирайте се за седмичния ни бюлетин, за да получавате 5-те най-посещавани страници в български християнски портал (християни.ком) през изминалата седмица.
Подкрепете служението ни от тук: КЛИК
За информация, фактури или въпроси, моля, пишете ни на еmail: Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите.
 

SCI беше санкционирана от комисията за защита на потребителите

SCI беше санкционирана от комисията за защита на потребителите

Компанията за мрежов маркетинг "Сейв къмпани интернешънъл", начело на която стои пловдивският пастор Светослав Петров, е била санкционирана от Комисията за защита на потребителите, пише Капитал.
SCI предлага карти за отстъпки и бизнес пакети, даващи възможност за допълнителни доходи при привличане на нови клиенти.Светослав Петров и Станчо Рангелов

Пастор Светослав Петров и Станчо Рангелов © Цветелина Белутова | Капитал

Това стана ясно от изказване на експерта в институцията Евтим Бонев пред "Денят започва" на БНТ, според когото след постъпила жалба, регулаторът е решил, че е налице нелоялна търговска практика и е издал заповед за прекратяването й през ноември. Това може да се окаже сериозна пречка пред бурно растящата компания, която се хвали с 50 хил. клиента и с потенциал да стигне Facebook.

За дейността на компанията, която се рекламира и оперира под английското си име Save Company International (SCI) и за подозренията, че вероятно извършва забранените от закона пирамидални продажби бяха изпратени сигнали до редица медии, сред които и "Християни.ком". Проблем експертите виждат с т. нар. "бизнес пакети" на компанията на цени между 600 и 3000 лв., срещу които клиентите получават разнообразни бонуси за привлечените от тях клиенти и направените от тях покупки в партньорската мрежа на SCI, които достигат и до ключове от BMW, изплащано от компанията на лизинг.

Двамата основатели на дружеството Светослав Петров и Станчо Рангелов потвърдиха пред БНТ, че е имало една-единствена жалба и че има такава заповед, но са изненадани от нея. Според тях през миналата година е правена проверка в SCI и тогава експертите на КЗП не открили нередности. Рангелов заяви още, че е получил становището едва вчера (4 февруари), тъй като е пътувал в чужбина, както и че броени часове след това заповедта вече е "невалидна". Не е ясно какво точно е имал предвид, като вероятно дружеството обжалва решението на КЗП, което спира изпълнението му.

Какво пише в закона

Конкретният текст от Закона за защита на потребителите (чл. 68ж, т. 14) причислява към забранените нелоялни търговски практики и "създаване, използване или насърчаване на пирамидални продажби, чиято основна цел не е продажбата или потреблението на стоки и услуги, а включването на други потребители в системата за продажба, при които потребителят плаща, за да участва, като получава възможност да си възстанови заплатената от него сума чрез привличането на други потребители в системата."

КЗП обаче няма особена практика с употребата на текст и експерти от регулатора признават, че доказването му е трудно, но явно в този случай са открили достатъчно доказателства, за да реши, че е налице нарушение. Максималната предвидена от закона санкция е 10 хил. лв., което едва ли ще представлява сериозен проблем за SCI.

Не така стои въпросът със заповедта за прекратяване на конкретната нелоялна практика, която според Бонев се изразява в "насърчаване на потребителите, чрез използването на техните социални контакти да включват други потребители срещу обещани парични бонуси, които не е 100% сигурно дали е възможно да бъдат получени".

Нов проблем, ново име

На фона на проблемите около сблъсъка си с регулатора, SCI предприема странни ходове по вътрешно реорганизиране и ребрандиране. Според заявени в Търговския регистър на същия 4 февруари документи, собствениците на дружеството са решили да го преименуват на "Сейвуей България". На проведеното ден по-рано общо събрание двамата съдружници Рангелов и Петров са решили още да преобразуват дружеството в ЕООД и да прехвърлят дяловете си на регистрираното в Германия Saveway International Holding GmbH, като според представените договори самото прехвърляне е станало на 4 февруари.

Представеното актуално състояние и дружествен договор на германското дружество показват, че то е регистрирано на 27 януари, а съдружници в него са Рангелов и Петров, така че не става дума за реална смяна на собствеността. Всеки от двамата е прехвърлил своите 2500 дяла по номинал - за по 2500 лв.

Друга любопитна промяна е, че основателите излизат от ръководството на българското дружество, а като управител е назначена Радосвета Йорданова. Според профила й във LinkedIn тя е COO (съкращение за Chief Operating Officer или оперативен директор в SCI), а снимки на дама с това име могат да се открият в галерии на сайта на SCI от организираните от тях събития. Мейлът за контакт на дружеството също е променен на Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите. . Рангелов и Петров все пак остават в ениджмънта на новата компания собственик, заедно с живеещия в Берлин Симеон Мандаджиев.

Решението още не е вписано, като в сайта на ведомството стои на статус "обработва се", като обичайно този процес отнема няколко дена. Засега няма официално съобщение за промените на сайта или Facebook страницата на SCI. Пред БНТ Рангелов отрече да има промяна в собствеността и каза, че може да коментира само официално вписани в Търговския регистър обстоятелства.СПОДЕЛИ СВОЕ ПРЕЖИВЯВАНЕ ОТ ТУК

Дарение за развитие и популяризиране на евангелието в интернет: КЛИК
loading...

Коментари   

 
-3 #1 Потребител 11-04-2014 21:15
И все пак това сме го чели и по най-жълтите вестници, а къде е вашето разследване, но не в все същия стил който платените медии имат?
Къде вие като медия си направихте труда да отразите нещо по-точно и неподправено?
Цитиране
 

Добавете коментар

Защитен код
Обнови