Християнски Портал

*СЕДМИЧЕН БЮЛЕТИН*

Абонирайте се за седмичния ни бюлетин, за да получавате 5-те най-посещавани страници в български християнски портал (християни.ком) през изминалата седмица.
Подкрепете служението ни от тук: КЛИК
За информация, фактури или въпроси, моля, пишете ни на еmail: Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите.
 

В България регистрираха и Китайска църква

В България регистрираха и Китайска църква

България вече има Китайска християнска църква.Снимка: Християни.ком

Арихв. Снимка: християни.ком |

Софийският градски съд е регистрирал новата религиозна общност официално още на 9 май тази година, но без становище на дирекция „Вероизповедания” към Министерския съвет, съобщава в-к „Преса”. Църквата е на евангелистка основа. Юридическите лица, които я представляват, са големи търговци на „Илиянци”. Фирмите им са с широк обхват на дейност: внос-износ, складова дейност, ресторантьорство.

Към 30 септември т. г. официално регистрираните вероизповедания у нас са 126. Само за тази година съдът е узаконил 9 нови. Дирекция „Вероизповедания” е дала положително становище за осем от тях. За деветото – Китайска християнска църква – съдът не е поискал експертно мнение. А ако го беше поискал, то щяло да е отрицателно. Според звеното в МС и Националния съвет на религиозните общности християнството е универсална религия (всъщност щеше да се изяви формалното изискване да се промени само името, което едва ли би било проблем за кандидатите, ако се поставеше като условие за регистриране - б. р.).

Според държавния експерт в дирекцията Георги Кръстев, цитиран от „Преса”, е недопустимо на етнически принцип да бъде създавана религиозна институция. „Това е вторият случай, в който СГС не ни е поискал становище и е направил регистрация. Първият беше за Истинноправославната църква в България (регистрирана през 2007 г.), за която сигнализирахме прокуратурата за заличаване, защото се опитваха да раздават кредити”, заявява също той.

В Китай днес около 7% от населението са християни. Признати религии в Китай са само католицизмът, православието, протестантизмът, будизмът, даоизмът и ислямът, образуващи т. нар. „патриотично обединение” и над които се упражнява строг държавно-партиен контрол. През последните години все по-голяма популярност добиват т. нар. „домашни църкви”, от които най-голяма е църквата „Китай за Христос” (12 милиона) и Китайско евангелско братство (10 милиона). Режимът не ги признава за официално изповедание.СПОДЕЛИ СВОЕ ПРЕЖИВЯВАНЕ ОТ ТУК

Дарение за развитие и популяризиране на евангелието в интернет: КЛИК
loading...

Добавете коментар

Защитен код
Обнови