Християнски Портал

*СЕДМИЧЕН БЮЛЕТИН*

Абонирайте се за седмичния ни бюлетин, за да получавате 5-те най-посещавани страници в български християнски портал (християни.ком) през изминалата седмица.
Подкрепете служението ни от тук: КЛИК
За информация, фактури или въпроси, моля, пишете ни на еmail: Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите.
 

Йеромонах Висарион от Света гора: Защо врачката ръмжи като куче и плаши, че ще стори зло

Йеромонах Висарион от Света гора: Защо врачката ръмжи като куче и плаши, че ще стори зло

Крайно време е да се каже истината, защото цели поколения благодарение на Дънов и Ванга се възпитаваха в окултизъм.Снимка: Християни.ком

Арихв. Снимка: християни.ком | Йеромонах Висарион

Ванга не е нищо повече от една съвременна магьосница. Крайно време е да се каже истината, защото цели поколения благодарение на Дънов и Ванга се възпитаваха в окултизъм. В него боравят уж с понятия, които се използват в християнството, но това е уловка. Обществото сам може да намери аргументи за това Ванга светица ли, е или не е. Достатъчен е поглед към силите, с които тя общува, и как те са се държали с нея.

“Не се обръщайте към ония, които извикват мъртъвци, и при магьосници не ходете.

Аз съм Господ, Бог ваш” (Лев. ,19:30). Тези думи ясно показват, че някои духовни практики не само не са угодни на Бога, но и водят до тежки последици за човека. Бог категорично ни предпазва да прибягваме към “общуващите с мъртви” и врачуващите.

Дали Ванга е общувала именно с невидими сили, които са имали характеристиката на личности, или с някакъв безличен вселенски източник на информация (както сега мнозина се опитват да изкарат), по този въпрос най-добре свидетелства самата врачка на много места в книгите на нейните поклоннички.

Племенничката Красимира Стоянова пише: “Какви са тези същества, които общуват с Ванга и често населяват нейния дом? Според Ванга между тях съществува някаква йерархия, защото има “началници”, които идват по-рядко. “Тогава Ванга пребледнява, припада и от устата започва да излиза глас, който няма нищо общо с нейния. Той е много силен и със съвсем различен тембър. Думите и изреченията, които излизат от нея, нямат нищо общо с думите, които Ванга употребява във всекидневния си речник.”

И нейната поклонничка Величка Ангелова разказва: “Ванга отново седна на дивана, обляна в пот, и едва проговори: “Ох, много голям транс беше, изморих се. Какво се каза?” Разказахме , каквото чухме, а аз (В. Ангелова) се осмелих да попитам Ванга: “Калимано, защо не помниш какво казват по време на транс?” “Когато искат да говорят чрез мен, аз

излизам като дух от тялото си и стоя встрани, а те влизат в мен и говорят, а аз не чувам нищо”, отговори Ванга.”

Магьосницата въобще не е знаела какво става с нея по време на транс, страхувала се е да изпада в това състояние, а след него често е имала главоболие и се е чувствала зле. Тоест тя е била нещастна жена, измъчвана от тъмните сили. В книгата си “Пророчествата на Ванга - единствената връзка между небето и земята” Величка Ангелова описва случаи, в които тези сили са карали Ванга да се съблича и да се облича, да събира паяжини през нощта, после пак да се съблича и пак да се облича. Безсмислени неща. Когато пък

Ванга опитала да се възпротиви, силите я блъснали по стълбите

и тя си счупила крака Бог не се държи като тиранин със своето създание - човека. Трансът на Ванга не е някакво божествено състояние, а напротив. Тъмни сили я обладават и използват тялото като бездушна вещ и затова тя е говорила с чужд глас и въобще не е съзнавала какво е казала и правила. Не някой нарочно се опитва да очерни Ванга, а самите нейни поклоннички пишат тези неща.

Някои ще кажат: Дори и жертва да е била, тя е помагала на хората. Тази помощ може да има два източника - единият е божественият, който се проявява чрез светиите, от Бога, чрез изцеление от икони. Другото е уловка, защото тъмните сили не могат просто така да привличат хората към себе си, като проповядват смърт, разрушение и като правят зло. Уловката им е да покажат една привидна помощ. И хората без духовни критерии се обръщат към такива като Ванга, към екстрасенси и пр. Божието слово казва, че на врачки, които са се занимавали с извикването на мъртви (а самата Ванга твърди, че е общувала с души на мъртви), мястото им не е при Бога, а в огненото езеро - в ада. Руският архимандрит Варнава описва случай скоро след смъртта на Ванга. Тя се явява на сестра си Любка и казва: “Стига,

стига литургии. Те не ми помагат. Напротив, аз се намирам на дъното на ада и те ме изгарят”.

Има огромна разлика между окултната езическа екстатика - врачуване, гледачество и изпадане в транс като при Ванга, и истинското християнско богообщение и светците обясняват това.

Св. Йоан Златоуст е кристално ясен: “В идолските капища, когато някой човек бивал обладан от нечист дух и пророкувал, той бил като че ли свързан и воден от духа, без въобще да съзнава това, което говори. За такъв гадател е било свойствено да бъде в изстъпление, да търпи принуда и насилие и да изпада в неистовство като бесноват. А истинският пророк не е такъв, той говори всичко с трезва душа и здрав разсъдък, знаейки какво говори...

Платон пише: Прорицателите и гадателите говорят много и добре, но самите те не знаят какво казват.

Това показва и принуждението, с което бесовете си служат, и насилието, което хората търпят, предавайки себе си на демони. При служителите на истинния Бог не е така. Пророците са пророчествали с разсъдък и съвсем свободно. Бог не ги е принуждавал насила, а ги е съветвал, без да помрачава разсъдъка им.”

Така Йоан Златоуст описва причината за демоничните трансове. А че петричката врачка е имала пристъпи и очевидна бесноватост, говорят много свидетелства. Величка Ангелова описва Ванга как ръмжи като куче, заплашва околните, че ще им стори зло, чупи кости по време на обяд. Но въпреки всичко

защо Ванга често е казвала и верни неща.

Тъмните сили именно затова са опасни, защото са лукави и понякога говорят напълно верни неща. Показателен е случаят от Новия завет, когато св. ап. Павел с Божията сила изгонил “дух на предричане” от една слугиня, въпреки че в този случай нечистият дух е казвал самата истина по отношение на апостолите: “тия човеци са раби на Бога Всевишний и ни възвестяват път за спасение” (Деяния, 16:16-18). Тази слугиня е докарвала голяма печалба на своите господари с врачуването си (подобно на врачката Ванга, която също е докарала доста приходи на комунистите). Слугинята успешно е предричала и така е привличала народа към себе си, т.е. в очите на хората тя е била “пророчица”. Не ви ли напомня тази слугиня и нейният “дух на предричане” на “пророчицата” Ванга и нейните “сили”?

В днешния бездуховен свят много по-трудно е да се намерят такива хора като ап. Павел, които толкова ясно и категорично да разкрият истината. Затова и не трябва да разчитаме на “общественото мнение” или пък на екзалтирани статии по духовни въпроси, а внимателно да се ръководим от учението на нашия Господ Иисус Христос и примера на апостолите и светците.

Ванга има много богословски заблуждения от теософски характер. Тя говори за прераждане и подкрепя Людмила Живкова в окултното учение на Рьорих агни йога,

което е отречено от Църквата. Понякога врачката говори, че е православна, но другаде казва: “Всички религии ще изчезнат. Ще остане само учението на Бялото братство.” Тя смята Дънов за светец, а той официално е обявен за самоотлъчил се от църквата, за еретик, за опасен лъжеучител. За фатализъм говори Ванга, за метемпсихоза (преминаване на човешка душа от едно тяло в друго). Т.е. при Ванга има вече едно изкривяване на християнската вяра заради постоянното й общуване с тъмните сили.

Направил съм детайлно сравнение как са лекували светите отци и как е лекувала Ванга. Разликата е поразителна. При Ванга има много магьоснически елементи. Примерно

за страхова невроза казва да заколи петел, да му вземе сърцето, да го сложи във вино, после да изяде сърцето и изпие виното.

Друг път съветът бил да полеят един бесноват човек с вода от реката и после да счупят стомната, без да се обръщат. Точно заради връзката си с бесовете и Ванга е могла да “помага”. Но въпреки, че може да има едно телесно изцеление, душата на тези хора се оказва още по-здраво свързана от бесовското влияние. Само че ние не трябва да гледаме само какво става с тялото, а трябва да гледаме по-дълбоко - какво става с грешната душа. Бог неслучайно казва, че хора, които извикват мъртви, са гнусота пред Бога.

Людмила Живкова направляваше културата на България, а врачката бе много близка с нея и кръга . Тези хора са повлияли върху цялостното движение на българското общество и точно гледачката е получила най-голям чадър и покровителство от висшата власт.

На практика тя е станала връзка между окултното и обикновените хора, защото при нея са ходили не само партийни функционери, а и хора от народа. И именно Ванга е била мостът, по който тъмнината се е придвижила и е влязла в душата на българина.

Аз сега се надявам да се получи обществен дебат по тези важни въпроси. Искам учението на Христос да бъде чуто.

А всеки сам може да си направи избор и извод на кого да вярва - на врачки, окултисти и на Светлин Русев или на учението на Христос. Нека обаче се даде възможност човек да направи този избор.СПОДЕЛИ СВОЕ ПРЕЖИВЯВАНЕ ОТ ТУК

Дарение за развитие и популяризиране на евангелието в интернет: КЛИК
loading...

Коментари   

 
-1 #3 sofia1 03-12-2013 20:27
Коментарът е премахнат от модератор, тъй като нарушава условията за коментиране.
Цитиране
 
 
-6 #2 Има сили над нас 27-10-2013 15:12
Едни от привидно най-религиознит е хора на света-руснаци,г раждани на САЩ,латиносите в Мексико и Южна Америка,гърци,т урци,евреи,араб и имат и едни от най-големите престъпления в историята на човечеството като кланетата им продължават и до днес.
Едните в името на "Христа",другит е в името на "Аллах",третите и най-наглите в името на "Яхве".
Пазете се от тъмните сили и тъмните хора,от лицемерието на религиозните хора,поне на много от тях.
Много е изписано против врачки,баячки,а стролози,но тези хора помагат и понеже те са истински и правят конкуренция на дяволите в черни носии каращи ни да се кланяме на рисувани идоли от дърво и обещаващи ни "рай на небето",както и комунистите са обещавали "безплатен обяд" за всички и рай на земята.
Сами ще откриете истината за умствените заблуди и религии-секти,к оито промиват мозъците на хората и как между истините написани в религиозните книги има много лъжи и заблуди и между религиозните хора-много дяволи.
Първо сред редиците си търсете дяволите,но после вижте нерелигиозните, "еретиците",ате истите и така нататък.
Аз макар и покръстен не вярвам в неща,които не са ми се случили директно на мен и неща,които не са обективни и очевидни.Това е мислене,другото е вяра.
Това,в което вярвам са самостоятелно мислещите хора и това,че на хората не им е нужен страх за да имитират добрина и морал.Страхът е контрол,Бог е контрол.
Макар и покръстен не съм съгласен с промивките на семитските попове и все думата "Иисус" и "Бог" са им на устите,но хората не са глупаци като едно време.
Твърде са напреднали технологиите за да продължават хората да бъдат правени на глупаци-религия та е най-силна в примитивните общества без добър живот и сред най-големите престъпни и жестоки народи и нации на Земята-при последните това е просто лицемерие,двули чие и маска за изродщините,кои то имат като грехове към хората и това,че са вълци облечени в агнешки кожи.
Външният вид е отражение на вътрешният вид!Грозотата е порок!Външно грозните са такива и вътрешно,освен ако грозотата им не е вследствие на травми,операции и т.н.
Астрологията /но не по вестници и списания а в специализиранит е сайтове за нея/ е истина и разкрива истината за човешкият характер и душа,както и за характерът и душите на хората около нас,знаейки рожденна дата,час и минута на раждане!
Затова е и забранена от религиите,защот о е истина,но хората са подвеждани да стоят на тъмно,незрящи=незнаещи!
Наред с много хубави вечни истини написани в религиозните книги в тях има и много лъжи,затова ги прочетете за да знаете къде,в какво и за какво сте лъгани!Библията е една от книгите,която всеки истински християнин би трябвало да чете цялата и редовно!
Но знаейки привидната лицемерна религиозност на много хора съм наясно,че доста хора не са я чели,не им пука и не живеят живота си като християни.
Ако не съм прав нямаше да живеем в страна като България и светът нямаше да е толкова лош и жесток,пълен с лъжи,измами,насилие.
И за финал-не се правете на невинни жертви,от които нищо не зависи,чакайки "Бог" да ви спаси и някой да оправи животите ви!Помогнете сами на себе си и разпространявай те и правете добри дела заради самата идея,за да бъдете самите вие източници на промените,които искате!Нали "Бог" е навсякъде и във всичко?Вършете делата му и папазите и фалшиви гурута ще станат ненужни за вас,а тях това ги мори-да нямат власт над умовете и душите ви!
Цитиране
 
 
+13 #1 dimitar todorov 16-10-2013 21:36
edno zabelqzah nerdno ... ne ikonite izcelqvat bolnite ,no sa Svqtiqt Boji Duh i to ne chrez durvo ili izobrajenie (zashtoto te sa murtvi ) , az chrez horata,moleshti se ili pomagashti ruce .
Цитиране
 

Добавете коментар

Защитен код
Обнови