Християнски Портал

*СЕДМИЧЕН БЮЛЕТИН*

Абонирайте се за седмичния ни бюлетин, за да получавате 5-те най-посещавани страници в български християнски портал (християни.ком) през изминалата седмица.
Подкрепете служението ни от тук: КЛИК
За информация, фактури или въпроси, моля, пишете ни на еmail: Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите.
 

Турция съобщи, че няма претенции към отомански имоти в България

Турция съобщи, че няма претенции към отомански имоти в България

Турция няма никакви претенции към България по отношение на каквито и да е недвижими имоти.Джумая джамия

Изображение: 24 часа

Това се посочва в изявление на посолството на Турция у нас, разпространено до медиите в четвъртък.

Изявлението е по повод публикации в медиите, свързани с неофициалното посещение на заместник министър-председателя на Турция Бекир Боздаг в България на 6-8 август по повод Рамазан Байрам.

"С подписаните през 1909 г., 1913 г. и 1925 г. договори страните са се отказали от взаимните си претенции към недвижими имоти, припомнят от посолството и изразяват съгласие с обстоятелствата, посочени в изявленията на Администрацията на президента и Министерство на външните работи на България.

Изказванията на заместник министър-председателя на Турция Бекир Боздаг в Пловдив бяха изтълкувани като претенции на Турция спрямо вакъфските паметници на културата в България. След цялостен анализ на всички изказвания на г-н Боздаг се разбира, че става въпрос за недвижими имоти, които Главно мюфтийство на България се стреми по законов път да си върне обратно", се казва в изявлението.

"Главното мюфтийство на България е институция, създадена съгласно законите на страната. Воденето на процедури от страна на Главно мюфтийство за връщане на одържавени през 1944-1989 г. недвижими имоти би следвало да се приема като естествено право, посочват от посолството. Превръщането в политическа полемика на търсенето по законов път на религиозните права от страна на мюсюлманската общност, чийто представители са пълноправни български граждани, е в противоречие с принципа "subjudice" (неприключил съдебен процес), целящ предпазване на съдебния процес от натиск", отбелязват от турското посолство.

В изявлението се подчертава, че "Турция и България са добри съседи, приятели и съюзници чрез суверенна равнопоставеност и взаимно уважение". Приоритет за Турция е прозрачност в отношенията с България. Съществуващото приятелство и сътрудничество между двете страни прави излишно безпокойството, породено от посещения, чиято цел е общуване между хората по време на религиозни празници. В тази връзка в недалечното минало български държавни мъже са осъществявали подобни посещения в Турция и са се срещали с представители на българската общност.

Турското посолство припомня, че в последните 14 месеца на българската общност в Турция са върнати общо 9 недвижими имота - седем от които в Истанбул и два - в Одрин.

В края на документа се изразява увереност, че Турция и България, добруващи повече от сто години, свързани исторически и с чисто човешки фактори, ще продължават в духа на 21 век да решават възникналите технически въпроси конструктивно, чрез цивилизовани методи.СПОДЕЛИ СВОЕ ПРЕЖИВЯВАНЕ ОТ ТУК

Дарение за развитие и популяризиране на евангелието в интернет: КЛИК
loading...

Добавете коментар

Защитен код
Обнови