Християнски Портал

*СЕДМИЧЕН БЮЛЕТИН*

Абонирайте се за седмичния ни бюлетин, за да получавате 5-те най-посещавани страници в български християнски портал (християни.ком) през изминалата седмица.
Подкрепете служението ни от тук: КЛИК
За информация, фактури или въпроси, моля, пишете ни на еmail: Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите.
 

Митрополит Гавриил остро разкритикува изложбата 'Човешкото тяло'

Митрополит Гавриил: Изложбата "Човешкото тяло" е абсурдна и нехуманна

Христовото откровение за човешкия произход, призвание и спасение е святата основа на православната антропология – църковната богословска наука за човека.Патриархът отслужи Златоустова света литургия за Цветница

изложбата 'Човешкото тяло'

Това се казва в становище на ловчанския митрополит Гавриил във връзка с изложбата "Човешкото тяло - разкрито и реално".

"Христовото изкупително и спасително дело ни откри в пълнота колко висока е ценността на човека за Бога. Защото Бог не се погнуси от нашето паднало заради греха естество, но снизходи до него, възприе го в неговата пълнота – сиреч в дух и тяло, приласка го, очисти го, облагодати го, възкреси го и го възнесе, за да пребъдва човешката природа в благостта на Света Троица отново! "Словото стана плът, и живя между нас, пълно с благодат и истина; и ние видяхме славата Му, слава като на Единороден от Отца" (Йоан. 1:14). Тази велика тайна св. Ириней Лионски обяснява така: Синът Божий стана Син Човешки, за да може и синовете човешки, т.е. всички ние, да станем отново чеда Божии. Великият светител на Църквата Атанасий Александрийски казва: "Бог се въчовечил, та ние да се обожим". Иисус Христос дойде на Земята не само за да просвети душите ни, но за да освети и спаси и телата ни, така че ние целите да се обожим. Ценността на нашите тела, обаче, не се проявява в тях, взети сами по себе си, а в това доколко те са целомъдрени съсъди на нашите верни на Господа души, подчертава митрополит Гавриил.

С други думи, човешкото тяло е призвано да съслужи на човешкия дух и на действащата в него Божия благодат, така че човешката личност да постигне същинското си призвание – в тялото и духа си да придобие християнската святост. В Православната църква Бог ни показва, че именно това е нашето призвание и то е напълно постижимо – св. нетленни мощи на православните светии са едно от доказателствата за преобразяващата сила на Светия Дух, чрез която материята придобива благодатни, свръхестествени свойства на нетление, благоухание и чудотворство.

А какво ни се предлага да "съзерцаваме" в изложбата "Човешкото тяло - разкрито и реално"? Нещо достойно ли? Точно обратното! Предлага ни се да заплатим, за да разгледаме изложба на абсурда, в която човешката личност е редуцирана до нейната телесност. На нашето внимание се предлагат експонирани човешки трупове, които би следвало да ни демонстрират "съвършеното устройство" на човека и това да ни послужи като импулс по-добре да опазваме своето здраве, както пишат организаторите. Сякаш физическото здраве може да бъде отделено от здравето на човешката душа. В анонса към изложбата, публикуван на нейния сайт [http://bodies.bg/bg/gallery.html], се казва още, че тя "показва истински части от човешкото тяло". Но това са части от мъртво, разлагащо се тяло, гледка грозна и стресираща, заявява митрополит Гавриил.

В нас възниква естествено човешко, нравствено и духовно-пастирско съпротивление срещу подобна инициатива! Защото изложбата не се представя само за тесни медицински специалисти и студенти по медицина, а е отворена за пенсионери, и дори за ученици и деца до 5 години. А предвидени ли са последствията, които експозицията с мъртви човешки тела би могла да нанесе върху психиката на посетителите и върху тяхната представа за човешката същност по принцип, пита ловчанският митрополит. Той заявява, че мъртвото, разлагащо се човешко тяло обикновено влияе отрицателно върху човешката психика, създава отрицателни емоции. Хората могат да получат от такова зрелище сериозни дълготрайни психически травми.

Кой от организаторите може да успокои християнската ни съвест, която с болка вижда как с комерсиални мотиви е нарушено правото на починалите "експонирани" хора да пребивават след смъртта си в мир и покой? Даже някои от "експонатите" приживе (лично) или посмъртно (чрез техни родственици) да са изявили изричното си съгласие телата им да бъдат ползвани по такъв кощунствен начин, дали това се отнася за всички хора, чиито ампутирани торсове и отрязани крайници се излагат като обикновени изложбени експонати, пита отново Гавриил.

Не бива никога да забравяме, че Господ е отредил за човека: "ще се върне пръстта в земята, каквото си е била; а духът ще се върне при Бога, Който го е дал" (Екл. 12:7). Затова Църквата благославя единствено християнското погребение в земята.

Св. Църква допуска излагането за поклонение на св. мощи и достъпа до тях, което обаче става при съблюдаването на най-висока почит към починалия и прославен от Бога светия, при това - в свещената среда на православния храм. Затова считаме за недопустимо осквернение и за обида, както към мъртвите, така и към живите, в Централния универсален магазин на София да бъдат изложени човешки тела. Как бихте се почувствали, ако подложените на пластинация човешки останки принадлежаха на вашите родители, на ваш брат или сестра, на вашето дете? Бихте ли счели, че да стоят телата им върху изложбени поставки или в стъклени витрини би било почтително към тях и че би отразило богатството на техните неповторими личности? Не е ли по-редно телата им да почиват в земята, а ние живите, вместо да ги разглеждаме като музейни експонати, да разказваме за добрите им дела и да се молим за вечното спасение на техните души и тела?

В навечерието на Възкресение Христово архипастирски ви призоваваме: да не посещавате тази безбожна, нехуманна и опасна за здравето на човешката душа изложба. "Не знаете ли, че вие сте храм Божий, и Духът Божий живее във вас? Ако някой разори Божия храм, него Бог ще разори; защото Божият храм е свет; а тоя храм сте вие" (1 Кор. 3:16-17). Да обичаме и опазваме телата си, но най-вече да се потрудим в тях да царува духът, като придобиваме истински спасителното познание за нас самите и за смисъла на земния ни път. А това познание се състои в очистването на нашите сърца от заблудите на страстите, в даряването на искрена любов на нашите ближни и в молитвеното единение и вярно служение на Отца, Сина и Светия дух! Амин, завършва становището си митрополит Гавриил.

БГНЕС припомня, че изложбата Bodies Revealed ще бъде открита на 25 април на третият етаж в ЦУМ. Тя е създадена от американската компания Premier Exhibitions. Компанията е водещ организатор на изложби, свързани с човешката анатомия, като освен Bodies Revealed, тя организира и The Exhibition, Титаник, Тутанкамон и още много други. Продукциите на компанията са отразявани от световноизвестни телевизионни водещи като Опра Уинфри и Марта Стюарт.

Изложбата е посетена от над 30 милиона души в цял свят. За първи път е показана във Флорида през 2005 г. Гостувала е в почти всички големи градове в Европа, Северна и Южна Америка. Сега тя пристига у нас след изложение в Белград. Образователната изложба Bodies Revealed е създадена с единствената цел – да подпомогне изучаването на човешкото тяло без да е необходимо медицинско образование. Някой от експонатите в изложбата са реални и показват без никаква визуална намеса истинската същност на частите на човешкото тяло. /БГНЕС /

СПОДЕЛИ СВОЕ ПРЕЖИВЯВАНЕ ОТ ТУК

Дарение за развитие и популяризиране на евангелието в интернет: КЛИК
loading...

Добавете коментар

Защитен код
Обнови