Християнски Портал

*СЕДМИЧЕН БЮЛЕТИН*

Абонирайте се за седмичния ни бюлетин, за да получавате 5-те най-посещавани страници в български християнски портал (християни.ком) през изминалата седмица.
Подкрепете служението ни от тук: КЛИК
За информация, фактури или въпроси, моля, пишете ни на еmail: Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите.
 

Изложба с човешки трупове измислиха в София

Изложба с човешки трупове измислиха в София

В София тече подготовката и рекламната кампания на скандалната изложба "Човешкото тяло - разкрито и реално" на д-р Гюнтер Фон Хагенс, придобил световна слава покрай опитите си да превърне тленни останки на мъртъвци в музейни и изложбени експонати, съобщава сайтът "Православие.БГ".Изложба с човешки трупове измислиха в София

Изложба с човешки трупове измислиха в София

В открития наскоро сайт www.bodies.bg се рекламира представянето на "колекцията" от човешки трупове на третия етаж на ЦУМ през 2013 г. Датата на отриването е посочена за 25 април. Труповете в изложбата на д-р Фон Хагенс са реални човешки останки, обработени с т. нар. метод на пластинацията - процес, при който се спира процеса на гниене на мъртвото тяло, а течностите в него се заместват с полимерни химични съединения.

Обработените тела са разчленени, с отстранена кожа, с извадени на показ вътрешности - в изложбата присъства например трупът на млада бременна жена с разтворена утроба, в която се вижда и мъртвото дете, както и много други "експонати", в които труповете са "манипулрани" с претенцията за "образователни цели" и "артистичност", отбелязва "Православие.БГ".

Според юристи подобно отношение към човешките останки е в нарушение на българското законодателство и по-специално на Закона за здравето (чл. 208). За повече информация виж например статията на Стоян Ставру "Какво представляват пластинатите?". През 2005 г. в-к Култура и Православие.БГ публикуваха статията на Пламен Сивов "Пластинатора и нашият лабиринт", която разглеждаше моралните и християнските аспекти на "изкуството" на Фон Хагенс. Осем години по-късно изложбата вече е в България и този факт е сериозен повод Българската православна църква да излезе с ясно становище и послание към вярващите както по отношение на недопустимостта на тази гавра с човешките останки от християнска гледна точка, така и с юридически коментар относно правната недопустимост на подобни прояви у нас, заявяват от Православие.БГ.

А ето и как изложбата се рекламира в сайта www.bodies.bg: "Още от незапомнени времена, едни от най-големите умове на планетата са изучавали и описвали човешкото тяло. Мислители като Аристотел, Платон и Хипократ са посветили талантите си на физиката и структурата на организма ни. Към тях, разбира се, трябва да добавим и едни от най--великите артисти на всички времена като Леонардо Да Винчи, Микеланджело и Рембранд. Всички те са допринесли с творчеството си за изучаването на човека, комбинирайки изкуство и наука. Но защо всички са изучавали и са се интересували толкова много от човешкото тяло?

Отговорът не е толкова труден - тялото ни е единственото нещо, с което сме неразделни през абсолютно целия ни живот. Изучаването му ни дава най-практическата и полезна информация. Най-странното е, че всеки човек знае колко е важно да разбира тялото си, но голяма част от нас, не се замислят и вредят на най-важния си спътник в живота. Нездравословно хранене, липса на движение, прекаляването с алкохол и цигари или други вредни напитки и храни все повече застрашават здравето ни.

Повечето от тези навици за нас за ежедневие, но са истинско изпитание за тялото ни и доста често са породени от незнание от наша страна. За съжаление, огромна част от болестите са причинени от точно това неразбиране и незнание как да се грижим за тялото си. Най-доброто лекарство против всички болести е редовната грижа за нашия най-верен другар и спътник в живота. За да разбираме нашето тяло, трябва да го изучаваме постоянно. За тази цел вече не е необходимо и да имаме медицинско образование, защото изложбата "Човешкото тяло - разкрито и реално" е създадена с една единствена цел – да ни помогне да научим повече. Всички експонати в изложбата са впечатляващо реални и показват без никаква визуална намеса истинската същност на частите на тялото. Моделите са изложени така, че да могат да бъдат разгледани от всички страни много детайлно, защото най-добре се учим, когато гледаме.

Изложбата "Човешкото тяло - разкрито и реално" разкрива един друг поглед върху нашето тяло. Посетителите могат да се запознаят с мускулната, скелетната, храносмилателната, репродуктивната, дихателната, отделителната и кръвоносната системи, както и с кожата, жлезите, ноктите и косата на Човека", се казва в рекламата за изложбата.


София / България

СПОДЕЛИ СВОЕ ПРЕЖИВЯВАНЕ ОТ ТУК

Дарение за развитие и популяризиране на евангелието в интернет: КЛИК
loading...

Добавете коментар

Защитен код
Обнови