Християнски Портал

*СЕДМИЧЕН БЮЛЕТИН*

Абонирайте се за седмичния ни бюлетин, за да получавате 5-те най-посещавани страници в български християнски портал (християни.ком) през изминалата седмица.
Подкрепете служението ни от тук: КЛИК
За информация, фактури или въпроси, моля, пишете ни на еmail: Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите.
 

Откриха дома, в който е израснал Исус Христос

В резултат на разкопки, продължили почти девет години, британски археолози откриха в Назарет дома, в който вероятно е израснал Исус Христос, съобщава сп. Biblical Archeology Review, цитирано от megavselena.com.

"Византийците и кръстоносците са писали, че Христос вероятно е израснал именно на това място, където ние работим през всички тези години. След като бъдещият месия е напуснал Назарет заедно с Мария и Йосиф, на мястото, изоставено от тях, е издигнат храм", казва британският археолог Кен Дарк от университета на Рединг.

По думите му за това, къде да се търси жилището на Мария и Йосиф, различни изследователи са писали още в края на XIX век, но до 2006 година никой не се решавал да провери техните предположения.

Наскоро британските учени открили тук останки от каменни стени, изсечени директно във варовикова скала. Останките от откритото жилище се отнасят към първи век от новата ера. Стаите и стълбите били издялани от варовикови скали в самия хълм.

Еврейските семейства обикновено строели жилища от варовик, тъй като вярвали, че този материал не може да е нечист. В дома са се съхранили входната врата и част от пода. Учените установили, че това жилище е било украсено с мозайка във византийския период и очевидно е било почитано от местните жители.

„Положихме големи усилия, за да се доберем до останките на това здание – разказва Кен Дарк пред изданието Mail Online. – Дали това е домът на Христа? По археологически признаци това не може да се каже. От друга страна, няма причини да се твърди, че тази идентификация не е вярна. Двете гробници и домът са били украсени с мозайки във византийския период и ние смятаме, че те са имали специално значение, вероятно са почитани.“

В библейски източници се посочва, че Мария и Йосиф са живели в Назарет, когато архангел Гавриил донесъл вестта, че Мария ще роди Божия син. Предстои още работа, преди учените да потвърдят или опровергаят тази версия.

Екипът археолози под ръководството на Кен Дарк вече девет години провежда разкопки в Назарет. Те са открили съдове за приготвяне на храна, както и артефакти от варовик и фрагмент от вретено.

За това, че под женския манастир се крие дом, за първи път станало известно през 1880 г.: монахини случайно открили древни артефакти. За първи път разкопки тук са провеждани през 1936 г.

През 2009 г. друг екип археолози – от Управлението по древностите на Израел – открили жилище от I век и го взели за дома на Исус Христос, но така и не успели да съберат доказателства.

СПОДЕЛИ СВОЕ ПРЕЖИВЯВАНЕ ОТ ТУК

Дарение за развитие и популяризиране на евангелието в интернет: КЛИК
loading...

Коментари   

 
0 #1 ognyan asenov 18-05-2015 20:47
Чш алоууу, нидеити му търси къщътъ,а търсете словото ИДИОТИ.
Цитиране
 

Добавете коментар

Защитен код
Обнови