Християнски Портал

*СЕДМИЧЕН БЮЛЕТИН*

Абонирайте се за седмичния ни бюлетин, за да получавате 5-те най-посещавани страници в български християнски портал (християни.ком) през изминалата седмица.
Подкрепете служението ни от тук: КЛИК
За информация, фактури или въпроси, моля, пишете ни на еmail: Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите.
 

За първи път в историята космически апарат кацна на комета

За първи път в историята космически апарат кацна на комета

сондата Фила се приземи върху кометата Чурюмов

сондата Фила се приземи върху кометата Чурюмов

Точно в 18 часа българско време сондата "Фила" се приземи върху кометата Чурюмов - Герасименко

Ключово постижение в изследването на Космоса. За първи път в историята космически апарат успя да кацне на комета.

Точно в 18 часа българско време сондата "Фила" на Европейската космическа агенция се приземи върху кометата Чурюмов - Герасименко. Успехът е огромен - досега нито един друг космически апарат не е успявал да се приземи на комета.

Веднага след радостта обаче дойде и тревогата. Оказа се, че харпуните, които трябва да задържат космическия апарат на повърхността, не са се изстреляли. Инженерите проверяват къде и как точно космическият апарат е успял да кацне. Въпреки повредата, мисията е огромен успех. "Фила" вече изпрати и първите снимки.

Кацането беше най-трудната част от мисията, продължила 10 години. Огромната трудност идваше от факта, че кометата е сравнително малка и гравитацията ѝ е много ниска. Сондата трябва да започне да изпраща снимки на всичко, което я заобикаля - странен пейзаж от дълбоки дупки и високи ледени късове.

В 10:35 българско време сондата се отдели от апарата „Розета”, за да започне кацането на кометата "Чурюмов-Герасименко". „Успокоихме се. Бяхме заедно 10 години. Време беше за раздяла. Днес двата апарата се разделиха. Сондата вече е сама, зависи от гравитацията да я приземи”, коментира д-р Стефан Уламец.

Мисията е историческа, но и изключително трудна. Тя ще хвърли светлина върху мистериите, забулващи кометите - ледени реликви от времето на формирането на Слънчевата система.

„Никога не е имало приземяване на толкова малко космическо тяло, затова то е новост за нас. Необходима ни е много прецизна навигация. Приземяването на повърхността е най-вълнуващият момент”, заяви ръководителят на мисията Паоло Фери.

Освен вълнуващ момент, кацането е и изключително трудно. Заради ниската гравитация на кометата, сондата може да бъде отпратена в открития космос. Затова, при приземяването си, „Фила” се закачи с няколко харпуна и започна историческата си мисия.

„Сондата има предаватели, които излъчват акустични вълни. Тези вълни преминават през повърхността, стигат до ядрото и излизат от другата страна. Така ние ще установим състава на ядрото на кометата”, допълни Харалд Крюгер.

Мнението на учените е, че кометите съдържат информация за първоначалната материя, от която е била създадена Слънчевата система преди 4 и половина милиарда години. Според една от теориите, именно кометите са пренесли водата на планетите. А според друга, дори са населили Земята с веществата, необходими за зараждането на живота.


СПОДЕЛИ СВОЕ ПРЕЖИВЯВАНЕ ОТ ТУК

Дарение за развитие и популяризиране на евангелието в интернет: КЛИК
loading...

Добавете коментар

Защитен код
Обнови