Християнски Портал

*СЕДМИЧЕН БЮЛЕТИН*

Абонирайте се за седмичния ни бюлетин, за да получавате 5-те най-посещавани страници в български християнски портал (християни.ком) през изминалата седмица.
Подкрепете служението ни от тук: КЛИК
За информация, фактури или въпроси, моля, пишете ни на еmail: Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите.
 

Откриха океани в недрата на Земята (видео)

Откриха океани в недрата на Земята (видео)

Преди сто и петдесет години фантастът Жул Верн описа в “Пътуване до центъра на Земята” огромно море дълбоко в недрата на планетата ни.Океани

Германският учен Ханс Кеплер предупреждава, че не трябва да се спекулира с количествата вода. Освен това тя най-вероятно е заключена в скали, допълва геологът от университета в Байройт.

Днес научен доклад е на път да потвърди фантаста. Учени обявиха в сряда, че са открили рядък минерал, който говори за наличието на огромен воден резервоар, намиращ се между 400 и 600 км под повърхността на Земята. Там може да има вода колкото тази във всички океани, взети заедно, пишат учените в сп. “Нейчър”. Доказателството идва от влаголюбив минерал на име рингудит. Той е разновидност на оливина и идва от преходната зона между горните и долните слоеве на земната мантия.

Името му идва от австралийския учен Тед Рингууд. Според него преходната зона е изградена от този минерал.

Анализ на находката показва, че 1,5% от камъка има водни молекули.

През 2008 г. група търсачи на скъпоценни камъни в бразилския щат Мато Грасо се натъкват на малкото, мръсно парче скала, наричано кафяв диамант. То е дълго едва три милиметра и няма търговска стойност. Попада при учени, които търсят други минерали.

“Това беше миниатюрно парче късмет, подобно на много научни открития”, казва професор Греъм Пиърсън от канадския университет в Албърта.

Необходими са години спектроскопия и рентгеноструктурен анализ, за да се докаже, че находката е рингудит.

До момента учените спорят дали преходната зона съдържа вода и ако да, колко.

Германският учен Ханс Кеплер предупреждава, че не трябва да се спекулира с количествата вода. Освен това тя най-вероятно е заключена в скали, допълва геологът от университета в Байройт.

Видео


СПОДЕЛИ СВОЕ ПРЕЖИВЯВАНЕ ОТ ТУК

Дарение за развитие и популяризиране на евангелието в интернет: КЛИК
loading...

Добавете коментар

Защитен код
Обнови