Християнски Портал

*СЕДМИЧЕН БЮЛЕТИН*

Абонирайте се за седмичния ни бюлетин, за да получавате 5-те най-посещавани страници в български християнски портал (християни.ком) през изминалата седмица.
Подкрепете служението ни от тук: КЛИК
За информация, фактури или въпроси, моля, пишете ни на еmail: Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите.
 

Проф. Донка Байкова: Трябва да си хапваме, за да отслабваме!

Проф. Донка Байкова: Трябва да си хапваме, за да отслабваме!

С какво да се храним след края на великденските пости? Какви са най-честите грешки, които се допускат в режима ни на хранене? Да използваме ли медикаменти, когато сменяме диетите? Колко и какво да си хапваме, когато сме гладни? Има ли универсална диета и коя е тя, как да сваляме килограми здравословно и кои храни ще ни помогнат в борбата с тях?Проф. Донка Байкова: Трябва да си хапваме, за да отслабваме!

Трябва да си хапваме, за да отслабваме!

С една дума, какво да ядем и колко, след като спрем да постим.

На всички тези въпроси потърсихме отговор от проф. Донка Байкова, диетолог, преподавател в Медицинската академия в София, в Катедрата по обществено здраве.

- Проф. Байкова, какви са най-честите грешки, които допускаме след дългия великденски пост?
- Най-честите грешки, когато сме постили дълго време, са да желаем да приемем в голямо количество и колкото се може по-бързо любимите ни храни, които са били изключени в този период. Грешка е нахвърлянето изведнъж върху храната. След литургията в църквата, когато се приберат час-два след полунощ, хората с голямо нетърпение започват да консумират агнешкото, приготвено от предишния ден, козунак, яйца… Истина е, че те са прегладнели. Но всъщност проблемът би настъпил малко след това - една невероятна тежест, болка в стомаха, и ще си помрачат настроението от хубавия празник, ако не спазят поне малко препоръките на диетолозите.

- Какви са вашите препоръки?
- Говорим за един вид захранване, което предполага да не се нахвърляме отведнъж на храната. След дълъг пост включваме поетапно всяка от изключените от периода на постене храни. Но по един вид… Приемаме ги заедно с храни, които са фигурирали по време на поста. Например да започнем с някакъв вид млечен продукт, защото и той е бил изключен, а и те са най-лесно смилаеми. Това са киселото мляко, изварата, немазните сирена и кашкавали. В следващ прием, и то в малки количества, яйце с плодов сок или зеленчук. Следва малка порция месо – все пак е празник! Добре е да оставим козунака за сутрешна закуска или за следобедна заедно с кафе или чай. Ето го и баланса – всички храни ще ги имаме на празничната си трапеза, но в малки количества и постепенно, разпределени в различни приеми през деня, за да може организмът ни да успее да отдели достатъчно храносмилателни сокове, в които има ензимни системи, които той не е отделял през предишните 40 дни.

- Може ли да приемаме някакви медикаменти, за да може организмът ни по-лесно да се пренастрои към прием на повече храна?
- Когато се захранваме внимателно, разумно и поетапно добавяме храните към менюто си, не се налага прием на медикаменти. Но ако си познаваме характера, ненаситния апетит, със сигурност може да вземаме един комплексен продукт, съдържащ много ензими, който да улесни преди голямото „плюскане” храносмилателните ни процеси. Трябва да се знае, че всеки орган и система в човешкото тяло, поставени в режим на свръхработа, реагира често пъти

с риск от отключване на болестен процес –

в случая това е възпаление. Дали е на стомаха, на тънките черва, на дебелото черво – някъде се появява… Но тъй като говорим за един бермудски триъгълник, имаме ли проблем, възникнал в стомашно-чревния тракт, ние със сигурност можем да очакваме по рефлекторен път подобен проблем и на панкреаса, най-голямата храносмилателна жлеза в човешкото тяло, и на жлъчно-чернодробната система. Представете си колко много органи могат да реагират с възпалителен процес!

- Коя е най-прилаганата диета в момента?
- 90-дневната диета е доста актуална напоследък. Според мен тя е разумна диетична програма. Факт е, че от нищо не лишава организма. В тялото на човека запасът от жизненоважни хранителни вещества стига за около 22-24 дни, след което те се изчерпват, ако определена храна липсва за даден период от време в нашето меню. Тази хранителна програма позволява на организма да не страда от хранителни недоимъци – дните и храната се редуват балансирано.

- Ако искаме да отслабнем, трябва ли напълно да изключим от менюто си хляба, тестените изделия, сладките неща?
- Неведнъж съм го казвала: Няма вредна храна! Има неправилни комбинации между храни и неточни количества на прием. Не изключвайте хляба от менюто си! Най-полезен е пълнозърнестият, защото в него цялото зърно е запазено. Там се намират витамините и минералите, в зародиша са белтъците и мазнините. Ако човек не консумира достатъчно от този вид храни, организмът му задължително започва да ги търси чрез приема на трици - дали овесени, дали пшенични. Защото страда от дефицит на т.нар. диетични фибри – това са влакнини, които винаги имат полезно действие по отношение на перисталтиката на червата и изхвърляне на голяма част от

попадналите токсични агенти от околната среда

- „Отслабвай без глад” може ли да се случи?
- Когато правим режим за редукция на теглото, със сигурност трябва да даваме нещо на организма. Ние сме биологична система от рода на двигател с вътрешно горене, т.е. имаме нужда от енергия за функциониране на всички вътрешни органи и системи. Затова трябва да си хапваме, за да отслабваме! Много хора по време на пълнолуние приемат само вода и сокове – това също е отслабване без глад.

- Трябва ли непременно да закусваме?
- Организмът ни се подчинява на определени физиологични ритми. В 8, 10, 12, 16 и 19 часа ние изливаме храносмилателни сокове като фонтанчета в стомашно-чревния тракт, без да ни пита дали искаме, или не искаме това да се случва. Ако не подадем храна около тези часове, те стават агресивни и предизвикват гастрити, колити. Ако все още сме устойчиво здрави, първата приета хапка след дълго гладуване винаги се насочва към депата под форма на мазнини. Ако не закусим добре, рискът да имаме свръхтегло е много голям. Порциите също не трябва много да се ограничават – това е силно стресиращо за организма.

- Палмовото масло в сирената опасно ли е?
- Над 30% от съвременните злокачествени новообразувания се дължат именно на подобни несвойствени съставки в храната. Палмовото масло бурно навлезе в традиционните ни млечни продукти. Ако то е натурално, само по себе си няма опасност, но то е хидрогенирано и тогава се вкарва в състава на тези млечни продукти. При този процес, на висока термична обработка на палмовото масло в присъствието на водород, ненаситените мастни киселини, течната фаза на палмовото масло преминава в твърда. Това се прави, за да не се разтече, когато се вложи в сирената и кашкавалите. В този процес тези трансмастни киселини, несвойствени за човешкия организъм, влизайки в тялото ни, се натрупват, не могат да бъдат разпознати като натурални хранителни съставки,

предизвикват затлъстяване,

увреждане на ред органи и системи, на първо място сърдечносъдовата система. Тези киселини са атерогенни, повишават холестерола, триглицеридите, това, което прави маргаринът с организма ни. Приемайки продукт - сирене или кашкавал с палмово масло, ние все едно си хапваме маргарин, дори въобще да не го използваме… И то от тези маргарини, произведени по старите технологии, които изобщо вече не се използват за мазане.

Много искам да успокоя читателите ви, като кажа, че от 2014 г. и у нас върху етикетите ще бъде задължително обявяването на тези трансмастни киселини – вече го правят в Швеция, Финландия, Холандия, Дания. Малко остана това безвремие, в което фирмените производители на млечни продукти могат да влагат тези твърди, хидрогенирани палмови и всякакви други растителни масла.

- Проблем ли е сухото мляко, както и допълнителният калций?
- В сухото мляко също има консерванти, Е-та, но все пак има и антиоксиданти. То е натурален продукт и защото в България има дефицит на всякакво мляко – краве, козе, овче, се добавя сухо мляко, за да има производство. Възможно е да го определим като отрова в храната – все пак го приемаме всекидневно! Но както споменах, то си има своите допълнителни съставки, за да бъде трайно, в суха форма, и все пак е нещо по-натурално, отколкото палмовото масло.

2-седмичен диетичен хранителен режим при свръхтегло

Общи правила:

Храненията са в 8, 10, 12, 14, 16, 18 и 20 ч. - т.е. 7 пъти на ден.
Количеството храна в порциите не е от значение - с изключение на високомаслените млечни продукти.
Задължителен прием на поне 2 литра течности на ден - чай, вода, кафе.
Активен двигателен режим – поне 40 мин. дневно.

Първа седмица
Последователност:

I ден - в 8 ч. - плод, в 10 - плод, 12 - зеленчукова супа, 14 - плод, 16 - плод, 18 – зеленчукова супа, 20 ч. - зеленчукова супа.
В останалите дни часовете са същите, но продуктите са с друга последователност.

II ден - зеленчук - зеленчук - зеленчукова супа - зеленчук - зеленчук - зеленчукова супа - зеленчукова супа

III ден - плод - зеленчук - зеленчукова супа - плод - зеленчук - зеленчукова супа - зеленчукова супа

IV ден - банан - банан - зеленчукова супа - кисело мляко - кисело мляко - зеленчукова супа - зеленчукова супа

V ден - плод - зеленчук – месо или риба - плод - зеленчук – месо или риба - зеленчукова супа

VI ден - плод - зеленчук – месо или риба - плод - зеленчук – месо или риба - зеленчукова супа

VII ден - плод - зеленчук - ориз+зеленчуци - плод - зеленчук - зеленчукова супа - зеленчукова супа

Втора седмица
Нискокалориен диетичен режим

VIII ден
- 8 ч. чай (вода/кафе) с лимон и мед + плод; след интервал от 15-30 мин. - млечен продукт с плод; 10 ч. - чай (кафе) + плод; 12 ч. - чай (вода) + зеленчукова салата. След кратък интервал - белтъчна порция: месо/риба/яйца/млечен продукт + зеленчуци; 16 ч. като в 10 ч.; 19 ч. като в 12 ч.

IХ ден - като VIII ден - с еднакви храни, които може да са различно приготвени.

Х ден - 8 ч. чай (вода/кафе) с лимон и мед + плод; след интервал от 15-30 мин. - 3-4 супени лъжици овесени ядки + плод; 10 ч. - чай (вода/кафе) + плод; 12 ч. - чай (вода) + зеленчукова салата + белтъчна храна: месо/риба/яйца/млечен продукт + зеленчуци;
16 ч. като 10 ч.; 19 ч. постно зеленчуково ястие (салата/манджа/супа и пр.) + малко млечен продукт.

ХI ден като Х ден;

ХII ден - 8 ч. чай (вода/кафе) със/без лимон и мед + плод (предястие); млечен продукт + плод; 10 ч. - чай (вода/кафе) + плод; 12 ч. - чай (вода) + зеленчукова салата; белтъчна храна: месо/риба/яйца/млечен продукт + зеленчуци; 16 ч. като 10 ч.; 19 ч. – постно зеленчуково ястие + млечен продукт.

ХIII ден като ХII ден.

ХIV ден - разтоварващ: 8, 10, 16 ч. – кисело мляко + плодове; 12 и 19 ч. – кисело мляко + зеленчуци.


Люба МОМЧИЛОВАСПОДЕЛИ СВОЕ ПРЕЖИВЯВАНЕ ОТ ТУК

Дарение за развитие и популяризиране на евангелието в интернет: КЛИК
loading...

Добавете коментар

Защитен код
Обнови