Християнски Портал

*СЕДМИЧЕН БЮЛЕТИН*

Абонирайте се за седмичния ни бюлетин, за да получавате 5-те най-посещавани страници в български християнски портал (християни.ком) през изминалата седмица.
Подкрепете служението ни от тук: КЛИК
За информация, фактури или въпроси, моля, пишете ни на еmail: Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите.
 

Какво изучава история на религията, библейска история и археология и др.

Какво изучават история на религиите, библейска история и археология, исагогика и др. 

История на религиите:

1. Общо въведение:  Разглежда имена на учени етнолози и антрополози, техните писания, подходи за историческо изучаване на религията, кратка биография на учените етнолози и антрополози, историческо развитие на тази наука.

2. Конкретно за всяка религия: периодизации, развитие на религията, историческо развитие на култа и догмите на религията.

Библейска история:

Разглежда периоди от свещената история на Библията: праистория, библейска история, от Авраам до Египетско робство, Мойсей, Иисус Навин, Изход от Египет, Асирийски и Вавилонски плен, Съдии, Царе: Саул, Давид, Соломон и др. , пророци: ранни и късни, предпленнически, по време на плена и следпленнически, пророци от северното царство и пророци от южното царство, 
устройство на скинията и соломоновия храм, география и климат на палестина, управление на Макавеите, завладяването на Ерусалим от Александър Македонски, елините, римляните и др.

Библейска археология:

Въведение в археологията, методи на проучване, методи на разкопки, методи на съхранение и консервиране на находките, реставрации на находките, възстановка на събитието, методи на датировка,  систематизация,  историческа интерпретация на находките, имената на известни археолози и техните  находки, кратка биография на археолозите и др.,  известни археологически обекти: розетски камък, клинописна библиотека на Ашурбанипал, зикурат от Ур Халдейски, стела на Мернептах от Египет, надписите от Угарит и др.

Християнска философия:

Кратка биография на философите, техните имена, техните книги, писания и дела, тяхното философско учение и историческо развитие на философските идеи.

Въведение в Стария Завет:

Общо въведение: Имена на хора и техните писания и подходи към науката исагогика, преди Реформацията, след Реформацията, история на писменността на еврейския език, еврейски ръкописи, гръцки ръкописи, текстове палимпсест, текстове върху пергамент, папирус и хартия, таргуми: юдео-арамейски преводи: таргум Онкелос, таргум Йонатан и др.;  традиционен и еволюционен възглед за създаване на канона ,  произход на петокнижието Тора, мишна, преводът Септуагинта, Сирийски превод Пешито, Самаританска версия на петокнижието Тора,  боговдъхновеност на писанието: конфенсионални  възгледи и православен възглед,  връзка и отношение на исагогиката към други сродни науки, библейски гръцки език, кодекси : кодекс C (Кайро), кодекс A (Алепо), кодекс L (Санкт Петербург) ; 
рецензии на Стария Завет, преводът на Кирил и Методий, канонични , неканонични и апокрифни книги;  закон, писания, пророци и др.

  Частно въведение:
За всяка отделна книга, датировка на книгата, цел на написването, автор или автори на книгата, за кого е написана книгата, къде е написана книгата, на какъв език е написана книгата и др.

СПОДЕЛИ СВОЕ ПРЕЖИВЯВАНЕ ОТ ТУК

Дарение за развитие и популяризиране на евангелието в интернет: КЛИК
loading...