Християнски Портал

*СЕДМИЧЕН БЮЛЕТИН*

Абонирайте се за седмичния ни бюлетин, за да получавате 5-те най-посещавани страници в български християнски портал (християни.ком) през изминалата седмица.
Подкрепете служението ни от тук: КЛИК
За информация, фактури или въпроси, моля, пишете ни на еmail: Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите.
 

Базилика определя Бургас като център на християнството (ВИДЕО)

>

Видео TV7

Археолозите я намерили на полуостров Форос

Раннохристиянска базилика от втората половина на V и началото на VI в. е най-новото откритие на археолозите на полуостров Форос. Обектът в бургаския квартал в Крайморие показва, че Бургас е бил център на християнството.

В притвора на базиликата е запазено подовото ниво с оригиналните тухли. В централния кораб е открит гроб, вероятно на лице с висок духовен ранг. Скелетът е с дължина около 2 метра.

Открити са многобройни находки като керамични лампи, съдове, над 800 бронзови монети и мраморен съд за светена вода. В централния кораб също има оформени художествени пана.

"Най-впечатляваща е настилката, която не се среща толкова често", твърди археологът Доротея Гайджийска.

Размерът на храма от 19 на 14 метра подсказва, че това най-вероятно е епископска базилика. "В абсидата открихме реликварийна камера, която е изградена в основата на стълба, на който е поставена олтарната маса. Самата камера е доста голяма - за 3 мощехранителници, което говори за много силно християнско чувство", обясни Милен Николов,директор на Бургаския регионален исторически музей.

Освен епископската базилика до този момент на Форос са разкрити 285 метра от крепостна стена, 4 бойни кули, сгради от VI в., пристанищни постройки и луксозна римска сграда от ІІІ в.

Миналата година археолозите намериха и патриаршески печат с лика на Богородица. Община Бургас и собственика на терена са готови да осигурят достъп до археологическите разкопки, така че да се посещават от туристи.

Видео

СПОДЕЛИ СВОЕ ПРЕЖИВЯВАНЕ ОТ ТУК

Дарение за развитие и популяризиране на евангелието в интернет: КЛИК
loading...

Добавете коментар

Защитен код
Обнови