Християнски Портал

*СЕДМИЧЕН БЮЛЕТИН*

Абонирайте се за седмичния ни бюлетин, за да получавате 5-те най-посещавани страници в български християнски портал (християни.ком) през изминалата седмица.
Подкрепете служението ни от тук: КЛИК
За информация, фактури или въпроси, моля, пишете ни на еmail: Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите.
 

П О К А Я Н И Е

Покаянието е едно основно библейско учение. Необходимост, като начало на един нов живот!
Много вярващи хора нямат правилна представа за истинското покаяние. Някои не са сигурни дали са го преживяли, а други се считат за покаяни, но в техния живот не се вижда живот съответстващ на изповедта им.
Искам да разгледам накратко тази толкова важна тема, в Духа на Божието Слово.
Йоан Кръстител, който подготви пътя на Христос, започна с тази проповед: "Покайте се защото наближи небесното царство."/Матея3:2/
Исус Христос като изпращаше учениците си двама по-двама, даваше им власт над нечистите духове "И те излизаха и проповядваха, че човеците трябва да се покаят."/Марка6:12/Такава беше и проповедта на ап.Петър в Атина./Деяния 2:37,38/
Всички не се покайваха, а само ония,които отваряха сърцата си безпрепятственно за ИЗОБЛИЧЕНИЕТО ОТ СВЯТИЯ ДУХ. А където не се приема изобличението на Божието Слово-истина,не може да настъпи истинско очистване и свобода чрез жертвата на кръста!
Когато се говори Божието Слово с помазанието на Светия Дух,то може да докосне само истински сърцесъкрушените. Човек сам решава да допусне Думите на Бог да работят в сърцето му,той се отваря за Божието действие чрез Святия Дух,или препятства това,като се закоравява,или съпротивява чрез НЕПОКОРСТВО на ИСТИНАТА.
НО НЕКА ДА РАЗБЕРЕМ СЕГА,КАКВО НЕ Е ПОКАЯНИЕ?
1.Покаянието НЕ Е СТРАХ!
Много хора в дни на бедствие, страдания призовават Бога. Но след като преминат бурите, опасността,продължават успокоени по-старому. Когато благовествах на един моряк, той си спомни за един случай, когато е преживял страшна буря в океана. Тогава всички изгубили надежда, че ще се спасят. Макар и всички на кораба да били атеисти,някой от началниците призовал моряците, да започнат да се молят на Бога,в който не са вярвали дотогава, с надежда, ако Той съществува, да им помогне. Всички започнали да викат за помощ и бурята внезапно утихнала. Тогава аз запитах: Какво стана след това? Той ми отговори: Нищо, всичко си тръгна по-старому, и това се забрави.
Много невярващи, при загуба на близки хора, се замислят, понякога се и отзовават да слушат за Бога, но с времето това отминава и постепенно заглъхва. Отново ги завладява празнотата, суетата и греха в ежедневието им.
Някога Фараона не искаше да пусне Израелския народ по-Божието нареждане чрез Моисей. Но когато Бог започваше да нанася язви върху Египетската земя, Фараона признаваше своята вина, само докато язвите престанат.
Езическия пророк Валаам, който беше тръгнал да прокълне Еврейския народ, когато видя ангела застанал с изтеглен меч на пътя му, се уплаши за живота си. НО ТОЙ, КАКТО И ФАРАОНА, НЕ СЕ ПОКАЯ! Не промени намеренията си, защото земните подаръци и непокаяната му природа, го заслепяваха.
2.ИЗОБЛИЧЕНИЕТО НА СЪВЕСТТА, ЧЕСТО И ИЗОБЛИЧЕНИЕТО ЗА ГРЯХ, ВСЕ ОЩЕ НЕ Е ПОКАЯНИЕ!
Някога Исав, видя, че много евтино,за паница леща се отказа от ценното за тогава ПЪРВОРОДСТВО, с което се получаваха обещаните благословения от Бога, чрез бащата. Макар и късно, Исав осъзна грешката си, но пак не се покая.
Юда Искариотски предаде Господа, своя Учител. Той по-късно се разкая с думите:"Съгреших,предадох невинна кръв."-Но той не се покая.
3.Покаянието не е постене, или изтезаване на тялото, както учат някои индийски учения. ПОСТА е сила за човека, когато той е преживял истинско покаяние!
4.Изоставянето на някои определени грехове, също не е покаяние. Например: Младеж пуши,пие,или използва наркотици, руши тялото си. Родители,или приятели успяват да го убедят за вредата и опасността в това, което той върши,и той успява да се откаже от тия лоши пороци. НО ИЗОСТАВЯНЕТО НА ЕДИН ЛОШ НАВИК, ИЛИ ГРЯХ, Е КАТО ОТРЯЗВАНЕ НА КЛОН ОТ ДЪРВОТО. КОГАТО ЦЯЛОТО ДЪРВО ТРЯБВА ДА БЪДЕ ИЗКОРЕНЕНО. Това, което може да направи само Божия Святи Дух!
НО КАК СЕ ДОСТИГА ДО ИСТИНСКОТО ПОКАЯНИЕ?
Когато изобличението на Святия Дух чрез Божието Слово,се възприема от човешкото сърце, съвестта се пробужда и вика за пълно отричане от стария живот. Когато Божията Святост и Любов в лицето на страдащия за греховете на света,Божий Агнец-Исус Христос,
достигне като силна светлина в сърцето на човека,и освети всяка тъмнина и грях, тогава идва и силното желание за пълна свобода и очистване в Христовата Свята жертвенна кръв на Голгота. Тогава идва и твърдото решение-каквото и да става, да последва своя Спасител и Неговия призив- "Ако някой иска да дойде след Мене,нека се отрече от себе си,нека дигне кръста си,и така нека ме последва. Защото,който иска да спаси живота си,ще го изгуби,а който изгуби живота си заради Мене,ще го намери."/Матея16:24,25/
При едно истинско ПОКАЯНИЕ,човек тръгва точно в противоположната посока на тази,в която е вървял до сега: От неверие във вяра! От безмирие в мир! От непокорство в ПОСЛУШАНИЕ и решителна готовност,чрез отричане,с различно поведение и действия да следва Божията воля. От душевни терзания,обърканост,страх,в радост и доверие в Божията верност !От съмнения в надежда,от слабост в сила! Слава на Бога за ПОКАЯНИЕТО, което идва чрез едно искрено ОБРЪЩЕНИЕ!
ПОКАЯНИЕТО Е СТАРТА ПО-ПЪТЯ, КОЙТО ХРИСТОС ОЧЕРТА, ЧРЕЗ СОБСТВЕНАТА СИ КРЪВ, И ОТВОРИ ВРАТАТА ЗА БОЖИЕТО ВЕЧНО ЦАРСТВО!
Образец на истинско покаяние срещаме при Давид. Когато осъзна падението си, Давид се смири и се изпълни със скръб по Бога.
Защото,"Скръбта по Бога, докарва СПАСИТЕЛНО ПОКАЯНИЕ, "четем в/2Коринтяни7:10/
Дълбокото и истинско покаяние Давид изрази в псалмите 32-ри и 51-ви.
Той разкрива в тях силния си копнеж за Божията близост и приемане: "Сърце чисто сътвори в мене Боже и дух постоянен обновявай вътре в мен!""Смили се за мене, според милосърдието си. Според благите си милости, изличи беззаконията ми.""Поръси ме с исоп и ще бъда чист, измий ме и ще стана по-бял от сняг.""Избави ме от виновността за кръвта Боже, Боже на спасението ми! И езика ми ще пее високо за твоята правда!"
Там където има истинско покаяние,идва и дух на хваление и поклонение! Божия Дух слиза върху човека и го вдъхновява и изпълва с помазание в което се проявяват и естественните,и духовни дарби,които притежава той.
Ще завърша с примера: Попитали един новоповярвал военен, какво означава за него покаянието. Той отговорил с думите: "СТОЙ!""КРЪГОМ!"и"ХОДОМ МАРШ!"


Автор: Гошо Янев

СПОДЕЛИ СВОЕ ПРЕЖИВЯВАНЕ ОТ ТУК

Дарение за развитие и популяризиране на евангелието в интернет: КЛИК
loading...

Добавете коментар

Защитен код
Обнови