Християнски Портал

*СЕДМИЧЕН БЮЛЕТИН*

Абонирайте се за седмичния ни бюлетин, за да получавате 5-те най-посещавани страници в български християнски портал (християни.ком) през изминалата седмица.
Подкрепете служението ни от тук: КЛИК
За информация, фактури или въпроси, моля, пишете ни на еmail: Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите.
 

Синдром на рицаря на белия кон.

СИНДРОМ на РИЦАРЯ на БЕЛИЯ КОН

    Рицарят – смел воин, подкрепящ слабите. Белият кон – символ на надеждата. Даже е израз в народопсихологията:

„Чакам рицаря/ принца на белия кон” 

Image may contain: outdoor

   Човешката помощ и милосърдие са не само достойни за уважение, а и необходими в живота ни. 
   Да помогнеш на някого от добро сърце – важно е! Да го обичаш – необходимо е! Да знаеш кога да се отдръпнеш без да прекаляваш – мъдро е!

  Но, ако вживявайки се в ролята на Рицаря на Белия кон, тръгнеш да помагаш на някого, за да го промениш според собственото си разбиране, мислиш ли, че „помагаш”? Или се вкарваш във филм, с главен герой ТИ? 
   Дали пък не се разболяваш от „ Синдрома на Рицаря на Белия кон”?

   От този Синдром могат да прихванат както мъже, така и жени. Даже и хора, искрено вярващи в Бога.

  МИСИЯ на „Рицарят на Белия кон” – осъзнато или не, но се стреми към хора, които са наранени и уязвими. Надява се, че поради действията си на любов и милосърдие, "Рицарят" ще промени хората към добро.

   Виждали сме не малко „рицари”, които са се опитвали да променят жената в живота си. Жена, която не само ги използва и харчи парите им, но и се удоволствува в това.        Жена, която изглежда слаба и беззащитна. Жена, която гъделичка „рицарското” в мъжа, но в същото време супер успешно подхранва егоизма му и собствената си зависимост.

  Какво да кажем за „рицарките”, втурнали се да „спасяват” мъжете около себе си? Дундуркат ги, глезят ги, опитват се да снабдят всяка нужда, често с цената на лични жертви.

   Всеотдайно се опитват да спасяват другия, но от какво ли? От неговите грешни избори и зависимости, защото; „Видиш ли? Какво ще кажат хората?” Спасяват другия от „последствията”, защото го обичат.

   Майки, превърнали синовете си в „мамини синчета”, ревниво търсещи дали пък бъдещата снаха няма да ги превъзхожда?

   Съпруги, превърнали мъжете си в безгласни букви, но пък очакващи от тях инициатива и дейност. Понеже обикновено това не е налице,” търкат сол на главата”; „Добре, че бях аз!” 
   И удвояват натиска си, пардон „любовта си” Любов, която задушава като плевел.

   ОСНОВЕН СИМПТОМ на” Рицаря на Белия кон”- очакване другите да те видят, да те разпознаят, да те оценят и възхитено да цъкнат с език „Браво”!

   НО ако не го направят, губиш ли мотивация? Чувстваш ли се незаменим? Вярваш ли, че ТИ знаеш какви са потребностите на другия, а той/тя не ги осъзнава? Вярваш ли, че ТИ знаеш какво другия ТРЯБВА да прави, а той/тя не го вижда?Защо ли?
   Вярваш ли, че живота ти е пълен с жертва, себеотдаване и лишен от егоизъм? ”Мани мене, аз за другите гледам, най-вече за децата да има”
   Хм, имащо външен вид на благочестие, но отречено от силата му!

   „Рицарят на Бял Кон” изпитва нужда да се докаже. Прави хората от обкръжението си зависими, защото това му дава чувството на важност и значимост. Резултат – огорчение и разочарование.

   Питам се:„Дали има „Пастор на Бял kон”? Дали е погълнат от нуждите на другите дотолкова, че искрено вярва, че без него те ще се провалят и делото Божие ще пропадне? Дали гледа на хората като ресурс, който да задоволи собствената му нужда за значимост.

   Питам се:”Дали има мъже, които се плашат от силни жени? Жени,чиято сила идва от смирението им да вярват думите на Спасителя!”

  Питам се:”Дали има жени, които се плашат от силни мъже?  Мъже, които не уповават на мъжкарската си природа. Силни, понеже не робуват на „не ми дадвай акъл, аз мога, аз съм мъж”, а се доверяват на Христос за мъдрост в живота си.

   Христос плати цена за нас, за да бъдем свободни. Истината от Божието слово сама по себе си не може да освободи никого. Тя трябва да бъде осъзната не само на нивото на интелекта в ума, но приета и разбрана в сърцето като откровение.

   Тогава ще можеш да помагаш на другите и да бъдеш щастлив, защото си ОБИЧАН от БОГА.

   Помагаш - не за да ти ръкопляскат и благодарят, а защото обичаш! Помагаш - даже и да не го оценят, няма да изпаднеш в депресия!

   Не вярвам Христос да е „посегнал към антидепресанти” понеже изцерил 10те прокажени, а пък видиш ли, срамота, само един се върнал да Му благодари!

  Помагаш – даже и да не се върнат да ти благодарят! Помагаш – и казваш „Да”или „Не” за неща, които нуждите на другите изискват от теб! Без да се чувстваш виновен!

ПОМАГАШ, ЗАЩОТО ЗНАЕШ КОЙ СИ и КОЙ ЖИВЕЕ В ТЕБ!!!

   И от опит си научил да не запълваш хоризонта пред очите на хората със себе си. Щастлив си да помогнеш, не само с думи, а и на дело. Щастлив си да доведеш нуждаещия се пред Престола на Благодатта!

   Щастлив си да се отдръпнеш, за да видят НЕГО, ТВОРЕЦЪТ !

   От опит казвам, че разочарованието ще побегне от теб! Няма нужда като Дон Кихот да се биеш с вятърни мелници, да се сравняваш и себедоказваш. Ти не можеш да промениш никого! Не е и нужно!

   Но можеш да живееш така, че заразени от искрите в очите ти, хората около теб да искат да се срещнат с Този Исус, Който ги е запалил там.

   Този, Който изпълва живота ти с достойнство, мир,увереност и любов. А ти? Просто раздаваш! Раздаваш, защото не свършва! Искаш ли? ОПИТАЙ!
    Ваня Дуцова 
/благодарна на Бога за истинския мъж, съпруг, приятел и пастор в живота си/

СПОДЕЛИ СВОЕ ПРЕЖИВЯВАНЕ ОТ ТУК

Дарение за развитие и популяризиране на евангелието в интернет: КЛИК
loading...

Добавете коментар

Защитен код
Обнови