Християнски Портал

*СЕДМИЧЕН БЮЛЕТИН*

Абонирайте се за седмичния ни бюлетин, за да получавате 5-те най-посещавани страници в български християнски портал (християни.ком) през изминалата седмица.
Подкрепете служението ни от тук: КЛИК
За информация, фактури или въпроси, моля, пишете ни на еmail: Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите.
 

Пушене – ето колко години от живота ни „краде“?

cigarette 280x210

Пушене – колко години от живота ни „краде“?

Много хора мислят, че пушенето е безобиден навик, който не е вреден за здравето, а ние сме изправени пред най-сериозните последици от зависимостта от тютюна.Цигарите съдържат големи количества токсични вещества и често причиняват различни сериозни заболявания, включително рак.

Пушенето намалява продължителността на живота, освен това, е един от тези навици, които водят огромен брой смъртни случаи в света.

В едно скорошно проучване е установено, че пушенето може да ни струва 10 години от живота ни, защото това до голяма степен се отразява на вътрешните органи и ускорява стареенето на кожата.

Според данните, предоставени от Световната здравна организация (СЗО), всяка година на 6 милиона души в света умират вследствие на тютюнопушенето, 5 милиона души са активни пушачи, а 1 милион – пасивни.

ФАКТИ!

Пушенето е вредно за здравето като цяло и причинява повече смъртни случаи, отколкото човешкия имунодефицитен вирус (HIV), алкохолизмът и употребата на наркотици.

Как пушенето се отразява на тялото?

Пушенето увеличава риска от сърдечно-съдови заболявания, инсулт, емфизем и хронично обструктивно белодробно заболяване, бронхит, белодробен рак, рак на хранопровода, рак на стомаха, рак на панкреаса и рак на кожата.

Изследване, проведено съвместно от САЩ, британски и канадски учени, показва, че човек може да си съкрати с до 10 години от живота си с този навик.

Това проучване е публикувано в списание по медицина в САЩ и е проведено за оценка на риска от пушенето.

Изследователите събират данни за почти 217 000 случая между 1997 и 2004 година. Тези данни показват, че рискът от преждевременна смърт на пушача е 3 пъти по-висок от непушачите.

Изследванията показват, че хората, които не пушат имат два пъти по-висок шанс да живеят до 80 години, в сравнение с хората, които пушат.

Добрата новина е в това изследване е, че хората, които се откажат от пушенето навреме, може да „спечелят“ 10 допълнителни години живот. Тези хора, които се откажат от пушенето между 25 и 34 години, между 35 и 44 години, между 45 и 54 години, съответно, може да получат десет, девет и шест години от живота си обратно.

Възможно ли е да се откаже човек от пушенето?

Отказването на цигарите е трудно, но не невъзможно. При отказ от цигарите пушачите често изпитват тревожност и други симптоми на абстиненция.

Позитивното мислене и решителността може да ни помогне да се откажем от пушенето, въпреки че трябва да се направи известно усилие за това.

Внезапното спиране на пушенето дава много добър резултат – всички негативни последици от тютюнопушенето лесно се махат.

Никотиновите заместители са друг популярен начин – да заменят цигарите с други продукти, съдържащи никотин, но в по-малки количества. Това може да са лепенки, дъвки или спрей. Този метод облекчава жаждата за цигари.

http://www.zdrave.ws/

СПОДЕЛИ СВОЕ ПРЕЖИВЯВАНЕ ОТ ТУК

Дарение за развитие и популяризиране на евангелието в интернет: КЛИК
loading...

Добавете коментар

Защитен код
Обнови