Християнски Портал

*СЕДМИЧЕН БЮЛЕТИН*

Абонирайте се за седмичния ни бюлетин, за да получавате 5-те най-посещавани страници в български християнски портал (християни.ком) през изминалата седмица.
Подкрепете служението ни от тук: КЛИК
За информация, фактури или въпроси, моля, пишете ни на еmail: Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите.
 

ИЗ „ОХРИДСКИ ПРОЛОГ“ – 7 ДЕКЕМВРИ - Бог връща стократно заема даден Нему чрез сиромасите

te0

РАЗСЪЖДЕНИЕ


Бог връща стократно заема даден Нему чрез сиромасите. Имало една жена омъжена за мъж езичник. Живеели в любов и в бедност. Като спестили с мъка 50 сребърника, мъжът рекъл на жената, че трябва да дадат тези пари някому на заем с лихва, иначе сребърник по сребърник ще похарчат спестеното и пак ще останат без нищо. Жената му отговорила: „Ако искаш да ги дадеш на заем, дай ги на християнския Бог“. „А къде е християнския Бог?“ – запитал мъжът. Жената го отвела пред църквата и му казала да раздаде парите на просяците пред църквата и рекла на мъжа си: ‚ Християнският Бог ще приеме това от тях, защото всички те са Негови“. Раздал всички 50 сребърника на сиромасите и се върнали в дома си. Но след известно време останали в къщи без хляб. Тогава жената рекла на мъжа си да иде пред църквата и да получи парите от Бога Комуто ги бил дал. Отишъл мъжът но видял около църквата само просяци и в недоумение кой ще да му даде парите обикалял около църквата. Погледнал пред себе си, и неочаквано видял един сребърник. Той го взел, купил с него една риба и я отнесъл в къщи. Оплакал се на жена си, как не видял никой, и как никой нищо му не дал, но намерил случайно само един сребърник. Жена му отговорила: „Бог е невидим и по невидим начин урежда всичко“. Когато жена му разпорила рибата, намерила в нея някакъв блестящ камък. Тя го дала на мъжа си, а мъжът го отнесъл при един търговец, та да види дали може да получи нещо за този камък. Търговецът му предложил 5 сребърника, а мъжът се засмял, мислейки, че търговецът се шегува като предлага такава висока цена. Търговецът пък помисли, че мъжът му се присмива заради ниската цена, която предложил, и предложи 10, после 15, после 30, после и 50 сребърника. Онзи човек разбрал, че това е някакъв скъпоценен камък и започнал да се колебае. Търговецът вдигал цената все повече и повече докато не стигнал до 300 сребърника. Тогава човекът взел 300 -те сребърника и радостен отишъл у дома си. „Виждаш ли, колко е добър християнския Бог?“ – рекла жена му. Удивен мъжът веднага се кръстил, и заедно с жена си прославили Бога.

Беседа, за това, че всичко сътворено от Бога, е твърде добро

И видя Бог всичко, що създаде, и ето, беше твърде добро ( Бит.1, 31)

Когато, братя, частите на една сграда са добри, тогава тя и цялата е добра. Добра е всяка отделна тухла, и всеки камък, и хоросана, и варта, и гредите, и стълбовете, но човек се възхищава като гледа цялата сграда. Често пъти нещо от сградата му се струва неразумно и неуместно, но на мига забравя за него когато устреми погледа си върху цялата [сграда]. И наистина в този свят има доста неща, както в предметите, така и в случващото се, които за нас изглеждат неразумни и неуместни. Но когато ни се открият в цялост, ние ги проумяваме и се успокояваме. Много от страданията в нашия живот смятаме за жестоки и безсмислени, когато ни споходят. Но като минат дни и години, в нашата памет тези страдания блестят като скъпоценен камък, който осветява по- нататъшния ни житейски път. Затова, ако нещо, в Божието творение[1] те смущава – гледай цялото; ако нещо в живота те огорчава – изчакай търпеливо, с вяра и надежда следващите дни и години. И ако целия този живот да ти се струва мъчителен и скръбен, подигни духовните си очи към другия свят, и ще се успокоиш и зарадваш. Защото този видим свят не е съвършен във всичко – очаква ни и друг свят. Защото е казано: Бог сътвори небето и земята. И художникът препоръчва на зрителя да гледа картината отдалеч , за да я види в цялата и красота. О, Господи, о, безсмъртни Художнико, как е твърде добро всичко което Ти Си сътворил! На Тебе слава и хвала вовеки. Амин.

Автор – Св. Николай, еп. Жички и Охридски

[1] В ориг. – Божията природа

http://arhimandritsava.blog.bg/drugi/2016/08/31/iz-ohridski-prolog-7-dekemvri.1473548

СПОДЕЛИ СВОЕ ПРЕЖИВЯВАНЕ ОТ ТУК

Дарение за развитие и популяризиране на евангелието в интернет: КЛИК
loading...

Добавете коментар

Защитен код
Обнови