Християнски Портал

*СЕДМИЧЕН БЮЛЕТИН*

Абонирайте се за седмичния ни бюлетин, за да получавате 5-те най-посещавани страници в български християнски портал (християни.ком) през изминалата седмица.
Подкрепете служението ни от тук: КЛИК
За информация, фактури или въпроси, моля, пишете ни на еmail: Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите.
 

ТРЯБВА ЛИ БУКВАЛНО ДА СИ СЕЧЕМ РЪЦЕТЕ И КРАКАТА И ДА СИ ВАДИМ ОЧИТЕ?

mig

(Един от често задаваните въпроси от новоповярвали хора)
Матей 18: 8-9
"Ако те съблазни ръката ти или ногата ти, отсечи я и хвърли я; по-добре е за тебе да влезеш в живота куц или недъгав, отколкото с две ръце или с две нозе да бъдеш хвърлен във вечния огън.
И ако те съблазни окото, извади го и хвърли го; по-добре е за тебе да влезеш в живота с едно око, отколкото да имаш две очи и да бъдеш хвърлен в огнения пъкъл."
Писанието е дошло до нас в контекста на юдейската култура от първи век. За да разберем правилно думите на Исус в този текст, трябва да разберем как са мислели и говорели хората тогава.
В еврейския език много често са си служели с хиперболи (преувеличения), за да подчертаят определена екстремност. Използвали са много силно преувеличение, за да привлекат вниманието, или по-скоро да стреснат слушателя, за да го накарат да осъзнае важността на нещо. (Можете да видите това в поговорката за камилата през иглено ухо. Това е била много разпространена поговорка тогава, за да се изрази нещо абсолютно невъзможно.)
В случая, Господ Исус използва това преувеличение, за да подчертае екстремната важност на това да се пазим от изкушения.
Размислете, кракът ли ни съблазнява наистина, или решението да отидем някъде, където знаем, че не бива да ходим?
Наистина ли окото ни съблазнява, или картината в главата ни, появила се след като сме погледнали нещо?
Ръката ли ни съблазнява наистина, или пожеланието да си вземем нещо, което не ни принадлежи -- предмет, или РЪКОводене, власт?
Това са трите основни категории съблазни, с които сатана се опита да изкуши Исус в пустинята. За същите говори и Йоан -- похотта на плътта, пожеланието на очите и тщеславието на живота.
С тези думи Господ Исус Христос ни казва, че да се пазим чисти от греха е много по-важно от много важни неща за нас --- по-важно дори от ЗДРАВЕТО, по-важно от способността да виждаме, да се движим, да функционираме. Изобщо, ПО-ВАЖНО ОТ ТОЗИ ЖИВОТ, защото, ако този живот е по-важен за нас от пазенето от грях, ние ще загубим истинския живот. (Матей 10:39; Матей 16:25)
Преведено на съвременен език, тези думи могат да означават например:
Ако трябва да избираш между чудесна възможност за бизнес, да спечелиш много пари и да си решиш жизнено важен проблем и това да направиш компромис с греха --- по-добре остани с вързани ръце в бизнеса (без финанси), отколкото да съгрешиш. Въпреки, че щети се струва, че са ти отрязани ръцете...
Ако трябва да избираш между това, да отидеш на най-мечтаното място и това, да направиш компромис с греха --- по-добре не ходи, макар да ти се струва, че са ти отрязани краката...
Ако си изкушаван често от порното, през интернет, по-добре си изключи интернета, макар че ще ти се струва, че са ти извадени очите....
Така че не става въпрос за буквално рязане на крайници и вадене на очи. Исус учеше и демонстрираше точно обратното --- буквално изцеляване на крайници и очи.

От Миглена Петрова

СПОДЕЛИ СВОЕ ПРЕЖИВЯВАНЕ ОТ ТУК

Дарение за развитие и популяризиране на евангелието в интернет: КЛИК
loading...

Добавете коментар

Защитен код
Обнови