Християнски Портал

*СЕДМИЧЕН БЮЛЕТИН*

Абонирайте се за седмичния ни бюлетин, за да получавате 5-те най-посещавани страници в български християнски портал (християни.ком) през изминалата седмица.
Подкрепете служението ни от тук: КЛИК
За информация, фактури или въпроси, моля, пишете ни на еmail: Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите.
 

ЯЛОВИ ПОСЛАНИЯ

Всеки път, като чуя красива, подредена, красноречива проповед, изпълнена с интересни аналогии, метафори и символизми, НО без конкретно практическо значение за живота на Божието дете, за изграждането на Тялото Христово, в ума ми изплува изразът "ЯЛОВО ПОСЛАНИЕ".
Това е стара дума, която съм чувала от бабите си. Означава нещо, което не ражда, безплоден, безрезултатен.

Млад проповедник
Такива послания могат да те привдигнат за кратко, да ти инжектират ендорфини, но скоро ефектът им преминава и състоянието ни си остава същото. Но хората продължават да си въобразяват, че проповедта, която са чули е вилика и е проповядвана от, ако не велик, то много добър проповедник.
Говоря от личен опит и никого не обвинявам.
И аз самата съм реагирала и мислела дълго време по този начин.
Но ако в края на проповедта не можеш да кажеш "Това означава за мен да предприема конкретни действия" и ако не предизвика поне промяна в разбирането ти за твоя досегашен живот, тази проповед е била ялова.
(Не разглеждам случая, когато проповедта е добра и изграждаща, а слушащият просто отказва да приеме посланието.)
Обикновено такива ялови проповеди слагат ударението на нашата позиция, на нашите права, на бонусите. Тоест, ако вярваш, че имаш тази позиция, имаш тези права, ти получаваш бонусите.
Акцентът е на какво има в цялата работа за нас, какво ще получим ние, от всичко това.
И хората вземат това за чиста монета, вярват силно, прокламират, изповядват позицията си пред Бога, изискват си бонусите и благословенията и се чудят защо нещо не се получава...
То е все едно да си четеш брачния договор, или брачното свидетелство, да го цитираш на глас, да гледаш снимките от сватбата и ... да не общуваш с мъжа/жена си.
В еврейската традиция сватбата има три аспекта – законов, церемониален и реален/практически.
Когато се сгодяват двамата млади мъж и жена (държа да уточня), се сключва договор, който може да бъде разтрогнат само с развод. В очите на закона те са женени. На сватбата, пред свидетели, двамата млади разменят обети и в очите на обществото – те са женени.
Но женитбата им става реалност за тях, когато те се съединят, когато станат една плът.
И продължават да се съединяват по време на брака си.
Така е и в Християнския живот. Ако не се съединяваме с Божия Дух, ако не се изпълваме редовно с Него, ако не общуваме чрез Словото Исус Христос, ако не престояваме в присъствието Му, не можем да очакваме привилегиите и благословенията да са наши безусловно.
Изобщо, дори мотивът да четем и да се молим за да си получим бонусите е много извратена и изкривена представа за причината да сме християни.
Истинските проповедници на Бога ни сочат към Исус, водят ни към Исус, учат ни да познаваме Исус повече и повече. И това е вечният живот – да Го познаваме.

Miglena Petrova

СПОДЕЛИ СВОЕ ПРЕЖИВЯВАНЕ ОТ ТУК

Дарение за развитие и популяризиране на евангелието в интернет: КЛИК
loading...

Добавете коментар

Защитен код
Обнови