Християнски Портал

*СЕДМИЧЕН БЮЛЕТИН*

Абонирайте се за седмичния ни бюлетин, за да получавате 5-те най-посещавани страници в български християнски портал (християни.ком) през изминалата седмица.
Подкрепете служението ни от тук: КЛИК
За информация, фактури или въпроси, моля, пишете ни на еmail: Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите.
 

Какво представлява бракът

Какво представлява бракът

(Из брак и семейство)

Рекс Джаксън

Какво представлява бракът? Бракът е продукт на Божествен план. Той не е измислен или изобретен от човешките същества - създал го е Бог. Той избра Едемската градина, за да го учреди. Със Своето Слово го крепи. Потвърждава го присъствието на Христос на венчавката в Кана.

 

Ще научим как се отразява връзката на Христос с църквата Му във всеки брак, изграден върху Божествени основи.

Някой бе оприличил брака като комплект, който "съдържа всички части на нещо, което трябва да се сглоби". То изисква остъргването на някои груби части, малко лепене, малко изчукване, малко избърсване на прах, покриване с восък, и излъскване. Но резултатът е красив и струващ си труда. Бракът, който ще има траен и всеобхватен ефект за добро е онзи, изграден според модела и наставленията, дадени в Божието слово.

Бракът: Институция, дадена от Бога.

От Бога даден като Благословия за човека.

Бракът е единствената институция, или организация, на земята днес, която е установена преди грехът да се появи на света. Четем за него в Божието слово, Библията.

Тогава Господ Бог каза: "Не е добре за човека да бъде сам. Ще му създам подходящ помощник." Тогава Господ Бог даде на човека дълбок сън, и той заспа; и взе едно от ребрата му и изпълни мястото му с плът. Той създаде жената от реброто и му я приведе. (Битие 2:18, 21).

Виждаме, че Бог създаде Ева за да бъде помощник на Адам преди грехът да се появи на света. Така ние знаем, че Сам Бог даде на мъжа и на жената брачните взаимоотношения като част от Своя съвършен план за тях. Тъй като Бог включи брака в съвършените условия, които Той осигури в Едемската градина, ние можем да го приемем като Негов модел за всички хора за всички времена.

Бог е доволен, че хората се женят, но Той има стандарти за женитбата. Той очаква Неговите хора да следват тези стандарти, да спазват модела, който Той им дава за брак.

За нещастие, грехът влезе в Едемската градина. Оттогава грехът е изкривил и развалил много от благословиите, които Бог даде на човека. Грехът е разрушил милиони бракове. Ако искаш твоят брак да бъде чудесна връзка, на която Бог иска да се наслаждаваш, тогава следвай модела, който Той ти дава в Своето Слово, Библията.

Днес, както никога по-рано, се напада институцията брак и дом. Много дори биха напълно унищожили брака и биха го заменили със споразумения за временно съжителство без да са женени. Тези споразумения могат да се прекратят, когато единият от двамата пожелае. В много части на света две трети от браковете свършват с развод. Това е изцяло противно на Божия модел, даден в Неговото Слово. Той желае бракът ти да бъде връзка, в която Той може да изрази Своята любов към теб. Това може да стане само когато го почиташ, като търсиш Неговото напътстване и като следваш Неговия модел.

Библията ни дава много напътствия за брака и за дома, даден, за да учи на духовни истини.

Бракът, който Бог е планирал за теб е картина на любовта, уважението, съюза и общуването между Христос и църквата му. В Стария завет Бог нарича себе си съпруг на Своите хора. В Новия завет църквата се нарича невеста на Христа.

"Затова ще остави човек баща си и майка си и ще се привърже към жена си и те ще бъдат една плът." Тая тайна е голяма, но аз говоря това за Христа и за църквата: Но и вие, всеки до един, да люби своята жена като себе си; а жената да се бои от мъжа си" (Ефесяни 5:31-33).

Ще се молиш ли Бог да ти даде твоето, да отразява Неговата любов? Такова семейство, принадлежи един на друг за цял живот.

Бракът е съюз между мъж и жена, който според закона и морала свързва двамата в едно цяло за цял живот и изключва интимни връзки с всички останали. По този начин може да се създаде дом и да се поддържа семейството. Когато мъжът и жената се свържат в брак, "те стават една плът."

Любов и общуване. Бог каза, че не е добро за човека да бъде сам. Той взе една кост от мъжа и направи жената да отговаря на нуждата му за общуване.

Матю Хенри писа, че Бог не е взел кост от краката на Адам, че да тъпче жена си. Той не е взел кост от главата му, че да може жена му да го командва. Бог взе ребро от Адам, близо до сърцето му, така че мъжът да обича жена си, да я защитава и да я държи до себе си.

Щастието в брака зависи от любовта и общуването между мъжа и жената. Ева бе част от Адам. Мъжът и жената стават една плът. Животът и на двамата се свързва в един живот и никой от тях не е съвършен сам. Ефесяни 5:28 казва: "Мъжете трябва да обичат жените си както обичат себе си."

Щастието в брака зависи от това дали имаш достатъчно пари да се наслаждаваш на живота си, или това, че мъжът е господар на дома в отношенията на любов и споделяне между мъжа и жената.

Бащинство и майчинство. Бракът обикновено донася на мъжа и на жената връзка и отговорности на бащинството и майчинството. Техният брак изгражда дом и семейство, където децата могат да се родят и да получат любов и грижи от баща и майка. Божието слово към Адам и Ева показва, че родителството е част от Неговия план: "Плодете се и се размножавайте, напълнете земята и обладайте я" (Битие 1:28). Когато в едно семейство се родят деца, родителите имат отговорността да се грижат за тях и да им осигурят стабилен и хармоничен дом. Бог е много загрижен за това на децата да се даде подходяща обстановка, в която да растат и да се запознаят с Него. Прочетете Марк 10:13-16, което ще ви помогне да разберете отношението на Исус към децата.

Бракът: Свещен съюз. Един мъж - една жена.

Освен Адам и Ева нямаше други хора на света. Някой може да си мисли, че Бог е трябвало да даде на Адам повече от една жена така, че светът да се засели по-бързо. Но Бог, който винаги знае най-добре, му даде само една жена. Това бе Божия замисъл; това бе Божия идеал за брак. В идеалния брак, който Той учреди, Бог даде една жена на един мъж.

"Затова ще остави човек майка си и баща си и ще се привърже към жена си и те ще бъдат една плът." И така, те вече не са двама, но една плът. Това, което Бог е съединил, човек няма да раздели (Мат. 19:5-6).

Исус каза, че мъжът и жената ще станат една плът. Независимо от обичаите, това е учението на Библията. В някои части на света обичаите позволяват на един мъж да се ожени за повече от една жена. В една страна има обичай жена да се жени за повече от един мъж. В друга област всички синове от едно семейство се женят за една и съща жена. А сред някои народи мъжете купуват и продават жените си. Някои хора се развеждат и се женят отново и отново. Другите просто живеят заедно без да се женят. Така, че вие виждате, че обичаите не ви предлагат практическо ръководство и правилен брак. За това трябва да се обърнете към Божието Слово.

Исус учи, че нищо не трябва да разруши този съюз, или единство на мъжа с жена му. Когато Бог даде на Мойсей законите, които наричаме Десетте Божи заповеди, Той включи и закони против греховете, които бяха разрушили съюза на мъжа и жената: "Не прелюбодействай. Не пожелавай жената на ближния си" (Изх. 20:14-17).

Всеки от брачните партньори, който има сексуални връзки с друго лице, извършва прелюбодеяние и нарушава Божия закон. Това е неморално. Дори само пожелаването на нечия друга съпруга или съпруг е грях. "Но аз ви казвам, че всеки, който гледа жена, за да я пожелае, вече е прелюбодействал с нея в сърцето си" (Матея 5:4). Новия завет подчертава Божието у всички, и леглото неосквернено; защото Бог ще съди блудниците и прелюбодейците (Евреите 13:4).

Бракът: значение за света. Можете да видите, че бракът е част от Божия план за човечеството. Когато следваме Божието учение и модел за брак, ние можем да имаме щастлив дом. Нашите преживявания в дома ще ни помогнат по-добре да разберем много духовни истини.

Целта на Бога е мъжът и жената, родителите и децата, да намерят в семейството любов, приятелство и грижа, от които всеки има нужда. Той също така е основал семейството като основна единица на обществото. Неговите закони поставят морални стандарти, според които трябва да живеят мъжете и жените. Онези, които идват от щастливи домове, където са се научили да живеят в мир заедно, ще открият, че това им помага да се разбират с другите. Високо уважаваните общества са съставени от честни и почтени семейства. Добри семейства съставят добри общества, и добри общества съставят добри нации.

Колко важно е тогава всяко семейство да приеме Божиите стандарти и да живее според Неговите правила за щастие! Колко е важно да се пазим от всичко, което би разрушило дома! И колко важно е да научите това, което Бог има да ви каже за семейството ви и за дома ви! Бог да ви благослови, докато учите и прилагате на практика това, което научавате във всеки урок.

И защо точно сега не отделите време да се помолите за дома си и за всички членове на вашето семейство. Помолете Бог да направи така, та семейството ви да има истинско влияние в обществото. Той може да ви помогне да приложите на практика това, което научавате.

Помолете Бог да ви благослови и да ви помогне да се сдобиете с такъв дом, какъвто Той иска вие да имате.

 

***

Каква е тайната на успешния брак?

- Непрекъснато й говоря: "Ти си великолепна. Ти си всичко, което иска сърцето ми. Ти си страхотна". Защо го правя ли? Ами, първо - това й помага да разцъфти, защото жената отразява любовта на мъжа към нея. И второ - това помага на моето сърце да бъде постоянно влюбено в нея. Помнете, че жената се явява отражение на любовта на мъжа.

Джон Бивиър

 

***

Всеки казва, че любовта боли, но това не е вярно. Самотата боли. Отхвърлянето боли. Загубата на някой боли. Всички тези неща се бъркат с любов, но в действителност, любовта е единственото нещо в този свят, което премахва всички болки и ни кара да се чувстваме отново прекрасно.

Оскар Уайлд

 

СПОДЕЛИ СВОЕ ПРЕЖИВЯВАНЕ ОТ ТУК

Дарение за развитие и популяризиране на евангелието в интернет: КЛИК
loading...

Добавете коментар

Защитен код
Обнови