Християнски Портал

*СЕДМИЧЕН БЮЛЕТИН*

Абонирайте се за седмичния ни бюлетин, за да получавате 5-те най-посещавани страници в български християнски портал (християни.ком) през изминалата седмица.
Подкрепете служението ни от тук: КЛИК
За информация, фактури или въпроси, моля, пишете ни на еmail: Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите.
 

СЪВРЕМЕННО ИДОЛОПОКЛОНСТВО

Идолопоклонството е почитане, преклонение на образ, идея или обект, в противовес на почитането на Бога.

То е един от основните грехове пред Господа.В древността идолопоклонството е било свързано с изработване на образи образи (статуетки идоли, кумири на животни) притежание на рода. На тях хората са възлагали надеждите си да им помагат в живота, да ги пазят от зло. Изработвали ги от дърво, мед, сребро или злато. Поставяли ги на определено място в дома, а на път ги носели със себе си.

Когато Бог им се разкрива на израелтяните , чрез Мойсей и закона, Той им забранява да се покланят на каквито и да са идоли и изображения. Още в началото на Декалога Той заповядва: „Да нямаш други богове, освен Мене. Не си прави кумир или какво да било подобие на нещо, което е на небето горе или което е на земята долу или което е във водата под земята” Изх. 20:3,4. Племената , през чиито земи преминавал еврейския народ отивайки към обещаната земя, също се покланяли на идоли. За да не се повлиявали Бог изисквал кумирите на боговете им да се изгарят с огън Изх.7:25. Бог забранява също и да се прави видимо изображение на Негов образ: ”Внимавайте добре на себе си, защото в деня, когато Господ ви говори на Хорив изсред огъня, вие не видяхте никакъв образ” -Втз.4:15. Народът , обаче трудно е устоявал на тази заповед: ”Скоро се отклониха от пътя, в който съм им заповядал да ходят, направиха си леяно теле, поклониха му се, пожертваха му и рекоха: Тия са боговете ти, о Израилю, които те изведоха из Египетската земя” - Изх. 32:8.

В историята на християнството винаги е имало опасност от отстъпление и поклонение на стари или ново измислени божества. Вярващите са се стараели да се разграничават от поклонението към лъжливите „богове” и борбата никога не е преставала.

Времената се промениха, идолите - също. Сега идол може да бъде колата, парите, телесната красота, новите технологии за комуникация, информация и игри, музиката, актьори и музиканти, спортни състезатели и др. Идоли могат да бъдат и нашето его, себелюбието, децата ни, дори кучето или друг домашен любимец.

Можем да го формулираме така: обект, на когото човек възлага надежда за добър живот и самочувствие, удовлетвореност и щастие, изисква подчинено поведение, отделяне на прекалено много време и финанси. Темата за съответния идол е приоритетна, човекът постоянно мисли и говори за него, тя измества всички други интереси и занимания. Той изпитва емоционална необходимост от връзката си с идола.

Например на парите се разчита изцяло като възможност за добър живот, място сред обществото, където връзките с влиятелни хора ще осигурят необходимите услуги или подкрепа, възможност за властване; колата дава по-високо самочувствие и говори за престиж; красотата на тялото - средство да получи възхищение от околните, което също повдига самочувствието и т.н. Всъщност всички те са обекти, чието обожествяване замества Бога.

Нека обърнем внимание на следните стихове в Мат 4:9,10: „Пак Го завежда дяволът на една много висока планина , показва Му всичките царства на света и тяхната слава и казва Му: Всичко това ще ти дам, ако паднеш да ми се поклониш”. Това са думите на сатана към Христос в пустинята. Защо ги споменаваме? Защото зад пристрастяването към всичко това стои сатана. Чрез тези заместители човек всъщност се покланя на него. Той се скрива зад тях. Така поклонението на дявола замества поклонението към Бога. Затова идолопоклонството може да се нарече още сатанопоклонство.

Важно е да разпознаваме посланията и да знаем как да се държим с хората, които имат потребност от духовно отрезвяване. Верен критерий е доброто познаване на Божието Слово. Затова и Бог не веднъж напомня да четем и разбираме Неговото Слово, за да можем да правим сравнение. Апостол Павел пише: „Моля се любовта ви да бъде все повече и повече изобилно просветена и проницателна във всичко, за да изпитвате нещата , които се различават, за да бъдете искрени и безупречни до деня на Христос” – Фил. 1:9,10. Когато е необходимо да помолим Святия Дух да ни даде необходимите думи и смирение за благовестие. Добре е да сме запознати с различните теории и отклонения от Словото. Да се молим специално Святия Дух да ни открива това, което не забелязваме. Разбира се да внимаваме много и без Божията защита да не се занимаваме с непознати, духовни предложения.

И да не забравяме какво се казва в Еф 5:5: ” Защото добре знаете това, че никой блудник или нечист или сребролюбец , (който е идолопоклонник), няма наследство в царството на Христа и Бога”.

В Новия Завет апостол Йоан напомня „Дечица, пазете себе си от идоли„ - 1 Йн. 5:21.

Ан. Василева
Юли 2015

06.03.2015


Всички права запазени © 2015. Препечатвания и препубликации само с разрешение:
Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите.


Ан. ВасилеваАн. Василева е педагог по професия. Обръща се към Бога през 1990 година. Посещава евангелска църква в София. Участва в служение на деца - сираци. Занимава се с литературно творчество от 2000 г. Нейни публикации могат да се срещнат в женското християнско списание Лия, в църковен бюлетин и други. Публикува статии на християнска тематика в настоящия сайт от 2012 година.

СПОДЕЛИ СВОЕ ПРЕЖИВЯВАНЕ ОТ ТУК

Дарение за развитие и популяризиране на евангелието в интернет: КЛИК
loading...

Добавете коментар

Защитен код
Обнови