Християнски Портал

*СЕДМИЧЕН БЮЛЕТИН*

Абонирайте се за седмичния ни бюлетин, за да получавате 5-те най-посещавани страници в български християнски портал (християни.ком) през изминалата седмица.
Подкрепете служението ни от тук: КЛИК
За информация, фактури или въпроси, моля, пишете ни на еmail: Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите.
 

Марта или Мария

Месец март е. Но не очаквайте, че ще говорим за баба Марта и за прословутите мартеници. Заглавието е провокирано от думите на Христос в Лука 10:40-42 „Марто, Марто, ти се грижиш и безпокоиш за много неща, но едно е потребно; и Мария избра добрата част, която не ще се отнеме от нея”. Често тези думи се възприемат буквално. Някои жени даже са готови съвсем да пренебрегнат грижите за дома и семейството, успокоявайки се, че така е казал Христос. Бихме казали, че Исус е имал предвид и по-сетнешните думи на Павел: ”А още всичко считам като загуба заради това превъзходно нещо - познаването на моя Господ Христос Исус, за Когото изгубих всичко и считам всичко за измет, само Христа да придобия” Фил.3:8.

Христос ни познава по-добре от самите нас. Всяка Негова дума е премислена и основателна. Поради божественото си естество Той е познавал истинската същност на Марта, знаел е и за многото неща, за които се грижела и безпокояла. Затова Неговите думи не са били само и конкретно за случая ( шетнята около гостите) , а констатация от поведението й и от предишни случаи.Той е забелязал, че Марта често се безпокои за щяло и нещяло: „Марта се залисваше с много шетане”.Тези ангажименти вероятно са отвличали вниманието й от духовните неща. Може би за нея е било достатъчно, че е с приятелите си, че се чувства съпричастна с техните вълнения, дори и да не ги разбира напълно. Всичко това не е убягнало от вниманието на Христос и сега, когато тя решава да му се оплаче,Той намира момента за подходящ за да й направи забележка. Прави ли грях в случая Марта, като се грижи за домашната работа ? Дали да изберем материалното богатство и се окажем духовно бедни? Добър повод да се замислим какви са ангажиментите ни и колко време отделяме за духовната ни същност? Можем да тълкуваме този стих така: не се предавайте на светския стремеж към финансов просперитет, чрез прекомерен труд с цел материално презадоволяване, различни забавления - игри, музика, танци, спорт и т.е. на хитростите на лукавия , чрез които иска да ни отнема времето за духовно развитие и усъвършенстване - добрата част, която не ще се отнеме.

Християнството е учение, при което, с изключение на крайно отрицателното отношение към греха, всичко друго изисква баланс в поведението на посветения. Затова Павел казва: ”научих да съм доволен в каквото състояние и да се намеря. Зная и в оскъдност да живея, зная и в изобилие да живея; във всяко нещо и във всички обстоятелства съм научил тайната и да съм сит, и да съм гладен, и да съм в изобилие, и да съм в оскъдност” Фил. 4:11-12 .

Разбира се, тъй като живеем в материален свят, щем не щем, трябва да се грижим и съобразяваме с нашето физическо тяло и материалните ни потребности. Не значи да оставим дома си занемарен..

При пренебрегване на домашните задължения ,особено при семейните, има риск да се стигне и до конфликтни ситуации. Вярно е, че не е лесно след напрегнат трудов ден да напазаруваш, да сготвиш, да сложиш кухнята в ред, и да приготвиш закуска за сутринта. Макар че домакинската работа изглежда елементарна и за нея жената трябва да преценява така, както би се старала в професията си. Основание за това ни дава и текстът за добродетелната жена в Притчи 31:10-31 (нека всеки си го прочете лично).

Неуместна ли е забележката на Христос? Дали това поведение на Марта съответства на моментната ситуация? Достатъчно правилно ли е преценила действията си, ами нали гостите трябва да се нагостят ? Най-вероятно се е поувлекла и попрекалила. Освен съобразно случая да отчитаме и степента. Преценка на ситуацията, на себеотдаването, увлечението по определена дейност, отвлича ли вниманието ни или ни доближава до Бога? Пренебрегваме ли общението с Христос заради други дейности?

Да вместим в 24 часа и християнските и професионалните и домакинските задължения изисква се не само физически усилия, но и добро планиране и организация . И тук идват на помощ знанията и интелигентността . Колкото по-рационално подредим дома си и планираме дейностите в него, толкова повече време ще имаме и за Бога. Изглежда трудно, но не и невъзможно. Необходим не у баланс. Как да стане това?

Огледайте се дали рационално е подреден домът ви – как са разположени мебелите, губите ли време в търсене на вещи и т.н.? Даже подреждането на продуктите в хладилника спестява време и енергия. Доколко включвате в домакинската работа други членове от семейството ви? Обмислете от кои ангажименти да се откажете.Чувате ли упътващият глас на Святия Дух?Търсите ли съвети от по-зрели християни?

Степента на отдаване внимание, време и енергия на дадена дейност не се отнася само за домакинската работа. Да организираме времето си така, че хем всичко да е наред, хем да са зачетени и християнските ни задължения.

Ан. Василева

06.03.2015


Всички права запазени © 2015. Препечатвания и препубликации само с разрешение:
Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите.


Ан. ВасилеваАн. Василева е педагог по професия. Обръща се към Бога през 1990 година. Посещава евангелска църква в София. Участва в служение на деца - сираци. Занимава се с литературно творчество от 2000 г. Нейни публикации могат да се срещнат в женското християнско списание Лия, в църковен бюлетин и други. Публикува статии на християнска тематика в настоящия сайт от 2012 година.

СПОДЕЛИ СВОЕ ПРЕЖИВЯВАНЕ ОТ ТУК

Дарение за развитие и популяризиране на евангелието в интернет: КЛИК
loading...

Добавете коментар

Защитен код
Обнови